Linkovi

Kina se angažuje po pitanju potencijalnog prekida rata između Izraela i Hamasa


Pojas Gaze nakon izraelskog bombardiranja, 15. oktobar 2023.
Pojas Gaze nakon izraelskog bombardiranja, 15. oktobar 2023.

U znak mogućeg produbljivanja svoje uključenosti u sukob između Izraela i Hamasa, kineski izaslanik za Bliski istok Zhai Jun će posjetiti "relevantne zemlje u regionu" kako bi omogućio prekid vatre i potencijalne mirne pregovore, izvijestila je u nedjelju kineska državna televizija CCTV.

Nije objavljen plan puta. U intervjuu za CCTV, Zhai je rekao da je Kina ponovila da "sila nikada nije način za rješavanje problema" i da će odgovor na nasilje nasiljem samo stvoriti začarani krug osvete i stvoriti više prepreka za političko rješenje. Zhai nije ponudio više detalja o svojim planovima putovanja.

"Jedini način da se stvore neophodni uslovi za političko rešenje je da se nasilje što prije okonča i da se promoviše zahlađenje situacije", rekao je Zhai.

Neki analitičari kažu da putovanje kineskog izaslanika na Bliski istok pokazuje da Peking radi ono što misli da bi međunarodne sile trebalo da rade tokom velikih globalnih sukoba. "Kina u suštini kopira ono što su druge velike sile učinile, a to je da angažuje zemlje u regionu i putuje po regionu", rekao je Raffaello Pantucci, viši saradnik na S. Rajaratnam School of International Studies u Singapuru.

Ali umjesto da preduzmu konkretne korake za omogućavanje potencijalnog prekida vatre, neki stručnjaci okarakteriziraju predstojeće putovanje Zhai Juna kao "turneju slušanja", tokom koje će Peking pokušati dokazati da učestvuje u naporima za promoviranje primirja, ali u stvarnosti , nema namjeru da "doda više uloga u ishod".

"Peking će pokušati da projektuje imidž diplomatski aktivne Kine, a da ne igra vodeću ulogu u mirovnim pregovorima", rekao je za Glas Amerike Wen-Ti Sung, politikolog sa Australijskog nacionalnog univerziteta.

Prema Sungovim riječima, Kina je takve namjere pokazala "kristalno jasno" kroz službene izjave objavljene u posljednjih nekoliko dana. Tokom razgovora sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom Al-Saudom, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da je Peking "spreman da radi sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim zemljama na podršci pravednom cilju obnove palestinskih nacionalnih prava".

A u intervjuu za CCTV, kineski Zhai je rekao da UN imaju "nezamjenjivu i važnu ulogu" po pitanju Palestinaca, a Kina će "podržati Ujedinjene nacije u preuzimanju vodstva" u pružanju humanitarne pomoći. "Kina ne bi igrala vodeću ulogu u mirovnom procesu, ali želi pružiti podršku na vrlo dvosmislen način", rekao je Sung.

Osim što nema spremnost da posreduje u prekidu vatre između Izraela i Hamasa, Pantucci smatra da Kina također nema snagu da ispuni zadatak.

"Kina ne prisiljava nijednu zemlju da dođe za sto na mirovne pregovore jer nemaju polugu da to urade, a također i zato što to ne žele", rekao je on za Glas Amerike. "Teško je reći drugim zemljama da sjednu i sklope mir. Ovo bi moglo stvoriti neprijatelje, a Kinezi to ne žele."

Kineske simpatije prema Palestincima

Dok Kina pokušava igrati vidljiviju ulogu u sukobu Izrael-Hamas, neki analitičari kažu da najnovija izjava kineskog ministra vanjskih poslova odražava simpatije Pekinga prema Palestincima. "Kina je postala nešto direktnija u demonstriranju simpatija prema Palestincima", rekao je Sung iz ANU za Glas Amerike, ukazujući na Wangovo razgovor sa saudijskim kolegom.

Wang je naglasio da "Kina vjeruje da se historijska nepravda prema Palestini, koja traje više od pola stoljeća, ne može nastaviti".

"Kada Kina samo spominje da pravda bude zadovoljena Palestincima, a ne spominje patnje Izraela, ovo je Peking koji signalizira da se suosjećaju uglavnom Palestincima", rekao je Sung.

Neki izraelski posmatrači vide kineske izjave kao dokaz njihovog pristrasnog stava o sukobu. "Peking je proaktivno protiv Izraela u našim najmračnijim satima", rekla je za Glas Amerike telefonom Tuvia Gering, istraživačica Izraelsko-kineskog centra za politiku Diane i Guilford Glazer pri Institutu za studije nacionalne sigurnosti u Tel Avivu. "Na bilateralnom nivou [sa Izraelom] su prijateljski nastrojeni, ali na međunarodnom nivou, Kina se pridružuje arapskom svijetu."

Sung kaže da misli da navodna simpatija Kine prema Palestincima može naštetiti njenim odnosima s Izraelom. Za Pantuccija, ostaje nejasno kako bi Izrael mogao reagovati na "blago naginjanje" Pekinga prema Palestincima.

"Postoji rizik da Kina još malo otuđi Izraelce, ali mislim da je veliko pitanje koliko će Izraelci želeti da nastave da rade sa Kinezima", rekao je on za Glas Amerike. "Pretpostavljam da hoće jer je Izrael na kraju krajeva vrlo pragmatičan. "

Kina pokušava da održi ravnotežu

Uprkos stalnom isticanju Pekinga da se "nepravda prema Palestini" mora riješiti i da je implementacija "rješenja o dvije države" ključna za mir na Bliskom istoku, Pantucci kaže da misli da Kina još uvijek pokušava da održi svoju politiku nemiješanja u javnosti.

"Svijet je trenutno razapet između zemalja koje kažu da Izrael čini užasne stvari u Gazi i zemalja koje kažu da je Hamas zao", rekao je za Glas Amerike. "Kinezi pokušavaju da gaze liniju između [dvije strane] i taj pristup vjerovatno cijene u dobrom dijelu svijeta. Ako je Peking odlučio da ubaci svoje veslo, to ne mora nužno pomoći u rješavanju sukoba. "

Iako bi mnoge zemlje mogle pozdraviti kineski neinterventni pristup sukobu između Izraela i Hamasa, Sung kaže da misli da će bliskoistočne države također promatrati da li se akcije Kine podudaraju s njenim obećanjima.

"Sudeći po ponovljenim izjavama Kine o tome kako bi UN i Arapska liga trebali preuzeti vodstvo, mislim da nije baš vjerovatno da će arapske zemlje smatrati da je kineska umiješanost dovoljno značajna da ih Arapi zavole", rekao je on.

XS
SM
MD
LG