Linkovi

Reutersovi izvori: Kina vrši pritisak na Iran da obuzda napade Huta u Crvenom moru


Ova fotografija koju je dostavila indijska mornarica prikazuje američki brod Genco Picardy koji je napadnut u srijedu sa dronom-bombom koji su lansirali jemenski Huti pobunjenici u Adenskom zaljevu, u četvrtak, 18. januara 2024.
Ova fotografija koju je dostavila indijska mornarica prikazuje američki brod Genco Picardy koji je napadnut u srijedu sa dronom-bombom koji su lansirali jemenski Huti pobunjenici u Adenskom zaljevu, u četvrtak, 18. januara 2024.

Kineski predstavnici vlasti zatražili su od svojih iranskih kolega da obuzdaju napade Huta na brodove u Crvenom moru ili će doći do narušavanja ekonomskih odnosa s Pekingom, rekli su iranski izvori i diplomate upoznati sa situacijom, navodi Reuters.

Rasprave o napadima Huta i trgovini između Kine i Irana vodile su se na nekoliko nedavnih sastanaka u Pekingu i Teheranu, rekli su iranski izvori, odbivši dati detalje o tome kada su se dogodili i ko je njima prisustvovao.

"Kina tvrdi da ukoliko će njeni interesi biti na bilo koji način povrijeđeni, to će uticati prvenstveno na ekonomske odnose s Teheranom, dakle traže od nas da pritisnemo Hute da budu suzdržani", rekao je jedan anonimni iranski dužnosnik.

Napadi Huta kao vid podrške Palestincima u Gazi, podigli su troškove prevoza i ugrozili sigurnost, prekinuvši ključnu trgovačku rutu između Azije i Evrope kojom se uvelike koriste i brodovi iz Kine.

Trgovinski odnos Kine i Irana prilično je jednostran. Kineske rafinerije nafte kupuju preko 90 posto iranske sirove nafte budući da su američke sankcije Iranu mnoge kupce držale podalje od te zemlje, a kineske kompanije time su profitirale zbog nižih cijena.

Upitani za komentar o sastancima s Iranom u kojima se razgovaralo o napadima na Crvenom moru, kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je "Kina iskreni prijatelj zemalja Bliskog istoka i predana je promoviranju regionalne sigurnosti i stabilnosti te traženju zajedničkog razvoja i prosperiteta".

"Čvrsto podržavamo zemlje Bliskog istoka u jačanju njihove strateške nezavisnosti te ujedinjenju i saradnji u rješavanju regionalnih sigurnosnih pitanja", rekli su iz ministarstva.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova zasad nije dalo komentar na situaciju.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji bio je domaćin delegaciji ministara arapskih i muslimanskih država u Pekingu 20. novembra 2023.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG