Linkovi

UN: Napadi u Crvenom moru remete trgovinu i podižu cijene energenata i hrane


Arhiv - Ulaz u novu dionicu Sueckog kanala u Ismailiji, Egipat, 6. avgusta 2015.
Arhiv - Ulaz u novu dionicu Sueckog kanala u Ismailiji, Egipat, 6. avgusta 2015.

Tijelo Ujedinjenih nacija koje nadzire trgovinu saopštilo je u četvrtak da je globalna trgovina narušena napadima u Crvenom moru, ratom u Ukrajini i niskim nivoom vode u Panamskom kanalu.

Jan Hoffmamn, stručnjak za trgovinu u Konferenciji Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju, poznatoj kao UNCTAD, upozorio je da su troškovi transporta porasli, kao i cijene energenata i hrane, što povećava rizik od inflacije.

Otkako su u novembru počeli napadi jemenskih pobunjenika Huti na brodove u Crvenom moru, rekao je on, glavni igrači u brodarskoj industriji privremeno su prestali da koriste egipatski Suecki kanal, kritični plovni put koji povezuje Sredozemno more sa Crvenim morem i vitalnu rutu za energiju i teret između Azije i Evrope.

Preko Sueckog kanala prolazilo je od 12 do 15 odsto globalne trgovine 2023. godine. UNCTAD procjenjuje da je obim trgovine koji ide tim plovnim putem opao za 42 odsto u poslednja dva mjeseca, rekao je Hoffmann.

Od novembra, Huti koje podržava Iran izveli su najmanje 34 napada na brodove koji su koristili vodene tokove koji vode do Sueckog kanala. Huti, šiitska pobunjenička grupa koja je u ratu sa koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom - koja podržava jemensku vladu u egzilu od 2015. godine - podržavaju Palestince i obećali su da će nastaviti sa napadima dok se rat Izraela i Hamasa ne završi.

Sjedinjene Države i Britanija su odgovorile udarima na mete Huta, ali su pobunjenici nastavili sa napadima.

Hoffmann, koji je na čelu ogranka trgovinske logistike u UNCTAD-u sa sedištem u Ženevi, rekao je na video konferenciji za novinare u UN da se napadi Huta dešavaju u vrijeme kada su drugi glavni trgovinski putevi pod pritiskom.

Skoro dvogodišnji rat koji je započeo ruskom invazijom na Ukrajinu 24. februara 2022. i druge geopolitičke tenzije preoblikovali su puteve trgovine naftom i žitom, uključujući Crno more, rekao je on.

Još više poteškoća za brodarske kompanije, rekao je Hoffmann, donosi teška suša i pad nivoe vode u Panamskom kanalu na najnižu tačku u posljednjih nekoliko decenija, što utiče na značajno smanjenje broja i veličine plovila koja mogu da prolaze kroz njega.

Ukupni tranziti kroz Panamski kanal u decembru bili su 36 posto manji nego prije godinu dana, a 62 posto manji nego prije dvije godine, rekao je Hoffmann.

Brodovi prevoze oko 80 odsto robe u svjetskoj trgovini, a taj procenat je još veći za zemlje u razvoju, rekao je on.

Što se tiče troškova, rekao je on, prosječne cijene kontejnerskog transporta iz Šangaja porasle su za 122 posto od početka decembra, dok su cijene transporta iz Šangaja u Evropu porasle za 256 posto, a za zapadnu obalu SAD za 162 posto.

"Ovdje vidite globalni uticaj krize, jer brodovi traže alternativne rute, izbjegavajući Suecki i Panamski kanal", rekao je Hoffmann.

Ali kriza na Crvenom moru izaziva značajne poremećaje u isporuci žitarica i drugih ključnih roba iz Evrope, Rusije i Ukrajine, što dovodi do povećanja troškova za potrošače i predstavlja ozbiljne rizike po globalnu sigurnost hrane, rekao je Hoffmann.

To je posebno realnost u regionima poput istočne Afrike, južne Azije, jugoistočne Azije i istočne Azije, koji se u velikoj mjeri oslanjaju na uvoz pšenice iz Evrope i crnomorskog područja, rekao je on.

Hoffman je rekao da rani podaci iz 2024. pokazuju da je više od 300 kontejnerskih brodova, više od 20 odsto globalnog kapaciteta kontejnera, preusmjeravalo ili planiraju alternative korištenju Sueckog kanala. Mnogi se odlučuju da obiđu Rt dobre nade u Africi, što je duže i skuplje putovanje.

Hoffmann je rekao da su brodovi koji prevoze tečni prirodni gas u potpunosti prestali da prolaze kroz Suecki kanal zbog straha od napada.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG