Linkovi

Microsoft: Kineski hakeri pristupili vladinim emailovima


Sigurnosna kamera za nadzor se vidi u blizini poslovne zgrade Microsofta u Pekingu, utorak, 20. jula 2021.
Sigurnosna kamera za nadzor se vidi u blizini poslovne zgrade Microsofta u Pekingu, utorak, 20. jula 2021.

Hakeri povezani s kineskom državom tajno su pristupili nalozima e-pošte u oko 25 organizacija, uključujući vladine agencije, u širokoj kampanji cyber špijunaže grupe koja prvenstveno cilja na entitete u zapadnoj Evropi, saopštio je u srijedu Microsoft.

Hakerska grupa, koju je Microsoft nazvao Storm-0558, krivotvorila je digitalne tokene za autentifikaciju za pristup nalozima web pošte koji rade na servisu Outlook kompanije, navodi Microsoft u izjavi na svojoj web stranici. Aktivnost je počela u maju.

„Kao i kod svake uočene aktivnosti aktera nacionalne države, Microsoft je kontaktirao sve ciljane ili kompromitovane organizacije direktno preko svojih administratora i pružio im važne informacije koje će im pomoći da istraže i odgovore“, dodaje se u saopštenju.

Microsoft's corporate headquarters in Redmond, Washington. (Photo: Diaa Bekheet)
Microsoft's corporate headquarters in Redmond, Washington. (Photo: Diaa Bekheet)

Microsoft nije rekao koje su organizacije - ili vlade - bile pogođene digitalnim upadom.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adam Hodge rekao je u priopćenju u srijedu da je upad u Microsoftovu sigurnost u oblaku "uticao na neklasificirane sisteme", bez detaljnijeg objašnjenja.

"Zvaničnici su odmah kontaktirali Microsoft kako bi pronašli izvor i ranjivost u njihovoj usluzi u oblaku", dodao je.

Kineska ambasada u Londonu nije odmah odgovorila na upit e-pošte za komentar. Peking rutinski poriče da je uključen u kampanje hakera koje podržava država.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG