Linkovi

Kina osudila izjavu čelnika G7


Kineska zastava u Pekingu
Kineska zastava u Pekingu

Kina je 14. juna osudila zajedničku izjavu čelnika G7 koja je Peking zbog niza problema grdila za grubo miješanje u unutrašnja pitanja zemlje i pozvala ovu grupu da prestane klevetati Kinu.

Čelnici G7 su 13. juna razmatrali situaciju u Kini, posebno kada je riječ o ljudskim pravima u dominantno muslimanskoj regiji Sinđijang, pozvali su Hong Kong da zadrži visok stepen autonomije i naglasili važnost mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza - što su osjetljiva pitanja za Peking.

Kineska ambasada u Londonu izjavila je da je veoma nezadovoljna i odlučno se protivi navodima o Sinđijangu, Hong Kongu i Tajvanu koji su iskrivljeni i razotkrili "zlobne namjere nekoliko zemalja poput Sjedinjenih Država".

S obzirom na to da se pandemija COVID-a 19 i dalje širi i globalna ekonomija je spora, međunarodnoj zajednici je potrebno jedinstvo i saradnja svih zemalja, a ne podjela sijanja politike moći, dodao je.

Kina je miroljubiva zemlja i zalaže se za saradnju, ali preko nekih stvati ne može preći, rekla je ambasada.

"Ne smiju se miješati u unutrašnje stvari Kine, ne smije se klevetati ugled Kine i ne smiju se narušavati kineski interesi", dodaje se.

"Odlučno ćemo braniti svoj nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese i odlučno ćemo se boriti protiv svih vrsta nepravdi i povreda Kini", ističe se.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je izjava G7 13. juna značajan pomak za grupu jer su se čelnici okupili oko potrebe da se "suprotstave i nadmeću" s Kinom u izazovima koji se kreću od zaštite demokratije do tehnološke trke.

Kineska ambasada rekla je da bi G7 trebao učiniti više što je pogodno za promicanje međunarodne saradnje, umjesto da umjetno stvara sukobe.

"Pozivamo Sjedinjene Države i ostale članice G7 da poštuju činjenice, razumiju situaciju, prestanu klevetati Kinu, prestanu se miješati u kineska unutrašnja pitanja i prestanu štetiti kineskim interesima", navela je Ambasada.

Ambasada je takođe rekla da se rad na sagledavanju porijekla korona virusa ne smije politizirati, nakon što je G7 u istoj izjavi zahtijevao potpunu i temeljitu istragu porijekla ovog virusa u Kini.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG