Linkovi

EU: Nedostatak jasnoće u kineskim zakonima o podacima je zabrinjavajući


Nesigurnost podataka u kineskim zakonima zabrinula Evropsku Uniju
Nesigurnost podataka u kineskim zakonima zabrinula Evropsku Uniju

Kompanije Evropske unije zabrinute su zbog kineskih zakona o podacima, uključujući njihov "nedostatak jasnoće" i "duge procese" kroz koje kompanije moraju da se podvrgnu, izjavila je u utorak potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova.

Kina je u julu proširila svoj zakon protiv špijunaže. Sada zabranjuje prenos bilo kakvih informacija koje se odnose na nacionalnu sigurnost i interese, bez definisanja tih pojmova, dok se definicija špijuniranja proširuje na cyber napade na državne organe ili kritičnu infrastrukturu.

Sve veći fokus kineskog predsjednika Xi Jinpinga na nacionalnu sigurnost - posebno na restrikciju konsultantskih kuća i firmi za dubinsku analizu - ostavio je mnoge strane firme nesigurnim gdje bi mogle prekoračiti granicu zakona.

Jourova je rekla da je nedostatak definicija kao što je, na primjer, šta su važni podaci, i nedostatak jasnoće o tome kako se zakon može prekršiti, problematičan, kao i dugo vremena potrebno da se okončaju proceduralna pitanja.

„Mislim da je to 45 dana za jedan proces“, na konferenciji za novinare Jourova. "Vrlo često traje mnogo duže."

Ona je to u ponedjeljak govorila nakon kopredsjedavanja prvog digitalnog dijaloga na visokom nivou između EU i Kine u tri godine.

"Vratit ćemo se kineskim vlastima s prijedlogom da se stvori neka vrsta informativne veze koja će pomoći preduzećima iz EU da razumiju zakon i izbjegnu moguće nepoštovanje", dodala je ona.

Kina je partner, konkurent i sistemski rival, ali je sistemsko rivalstvo postalo najistaknutija od tri uloge koje zemlja igra u digitalnom području, rekla je ona.

Važno je da Kina i Evropa drže otvorene komunikacione kanale u različitim stepenima kada postoji neslaganje, rekla je ona.

Krajem jula, kinesko ministarstvo trgovine informisalo je predstavnike američkih, evropskih, japanskih i južnokorejskih privrednih komora, kao i 30 stranih firmi, o novom zakonu protiv špijunaže.

Kina je posvećena stvaranju fer, transparentnog i predvidljivog poslovnog okruženja, saopštilo je tada ministarstvo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG