Linkovi

Da li je Biden dao niz obećanja Xiju?


Xi Jinping i Joe Biden
Xi Jinping i Joe Biden

Napori SAD-a da ublaže napetosti s Kinom komplikuju se očiglednim razlikama u mišljenjima o tome koje je obaveze jedna strana preuzela prema drugoj.

Kineski zvaničnici i državni mediji insistiraju na tome da je američki predsjednik Joe Biden dao niz obećanja kineskom Xi Jinpingu - koje je Peking opisao kao "četiri ne i jedna nenamjera" - koja bi trebala voditi službeno ponašanje SAD prema Kini.

"Nadam se da će se američka strana ... držati konsenzusa do kojeg smo predsjednik Biden i ja došli tokom našeg sastanka na Baliju [Indonezija] i primijeniti relevantne pozitivne izraze u praksi", citirali su kineski državni mediji Xija koji je to rekao američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu koji je boravio u Kini 19. juna.

Xinhua, vodeći kineski državni medij, citirao je Blinkena koji je rekao da će se američka strana "poštivati obećanja predsjednika Bidena".

Prolazeći kroz popis od četiri obećanja za koja kaže da su data, Xinhua je izvijestila da je Blinken rekao da Sjedinjene Države "ne žele 'novi hladni rat', ne žele promijeniti kineski [politički] sistem, ne žele se suprotstaviti Kini kroz jačanje savezništva, ne podržavaju nezavisnost Tajvana, nemaju namjeru ulaziti u sukob s Kinom."

State Department, kada je upitan da potvrdi Blinkenovu izjavu, uputio je Glas Amerike na niz intervjua koje je Blinken vodio sa Xijem u Pekingu, kao i na izjave sekretara na konferenciji za medije.

Iako nekoliko prijavljenih obaveza općenito odražava postojeću američku politiku, Blinken nije spomenuo nikakva obećanja koja je Biden dao Xiju u svojim javnim komentarima. Ponovio je napore administracije da ojača tehnološku i industrijsku poziciju SAD kod kuće, kao i saveze i partnerstva u inostranstvu.

Na pitanje o Tajvanu, Blinken je rekao da, iako Bidenova administracija ne podržava nezavisnost Tajvana, "postoji zabrinutost da Kina mijenja svoju politiku, kada je u pitanju mirno rješavanje ovih razlika".

"Koristimo angažman da pokušamo unaprijediti naše interese i zaštititi ih", rekao je Blinken o ukupnom stavu Bidenove administracije prema Kini, uključujući njegov put u Peking.

Kineska politika

Najsveobuhvatniji opis Bidenove administracije njene politike prema Kini dao je Blinken u maju 2022.

"Ne nastojimo da transformišemo kineski politički sistem", rekao je sekretar. "Naš zadatak je da još jednom dokažemo da demokratija može da odgovori na hitne izazove, da stvori mogućnosti, unaprijedi ljudsko dostojanstvo; da budućnost pripada onima koji veruju u slobodu i da će sve zemlje biti slobodne da zacrtaju svoje puteve bez prisile.

Citiranje Bidena 2021. godine

Kineski državni mediji prvo su citirali Bidenova obećanja Xiju kada su se njih dvojica sastali na virtuelnom samitu u novembru 2021.

"Želio bih jasno ponoviti da Sjedinjene Države ne nastoje promijeniti politički sistem Kine, ne nastoje se suprotstaviti Kini jačanjem saveza, nemaju namjeru da uđu u sukob s Kinom, Sjedinjene Države su posvećene sprovođenju svoje dugogodišnje politike 'jedne Kine', ne podržavaju nezavisnost Tajvana, žele da vide mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu."

Sljedeće godine, tadašnji kineski državni savjetnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi pokušao je da se pozove na te tačke kako bi kritizirao članove Bidenove administracije u glavnom govoru održanom u Azijskom društvu u septembru 2022.

"Predsjednik Biden je u više navrata naglasio da SAD ne nastoje voditi 'novi hladni rat', ne nastoje promijeniti politički sistem Kine, ne nastoje se suprotstaviti Kini kroz jačanje saveza, ne podržavaju nezavisnost Tajvana, nemaju namjeru da uđe u sukob s Kinom", rekao je Wang prije nego što je izrazio frustraciju Pekinga.

"Ono što tim SAD treba da uradi upravo sada je da sprovede u praksu ono što je predsednik Bajden rekao o 'četiri ne i jedna nenamjera' i vrati bilateralne odnose na pravi put", rekao je Wang.

Wei Jingsheng, jedan od najistaknutijih kineskih disidenata koji sada žive u egzilu, u razgovoru za Glas Amerike primijetio je razliku između izjave i obećanja.

"Dok su izjave samo izjave, riječ 'obećanje' implicira obavezu i pakt između dvije strane", istakao je Wei.

XS
SM
MD
LG