Linkovi

Kineski Digitalni put svile izvozi internet tehnologiju,ali i kontrolu


Linija za proizvodnju telefona prikazana je u fabrici Huawei u Dongguanu, Kina, 6. marta 2019.
Linija za proizvodnju telefona prikazana je u fabrici Huawei u Dongguanu, Kina, 6. marta 2019.

Kina promoviše svoju pomoć zemljama jugoistočne Azije u modernizaciji njihovog digitalnog pejzaža kroz ulaganja u infrastrukturu kao dio svog "Digitalnog puta svile". Grupe za ljudska prava kažu da Peking također izvozi svoj model autoritarnog upravljanja internetom kroz cenzuru, nadzor i kontrolu.

Kineski državni mediji ove sedmice objavili su da je kineski proizvođač električnih uređaja Midea Group zajedno sa tajlandskim mobilnim operaterom AIS, kineskim provajderom telekomunikacijskih usluga China Unicom i tehnološkim gigantom Huawei izgradio svoju prvu prekomorsku 5G fabriku na Tajlandu.

Pametna fabrika od 208.000 kvadratnih metara imaće sopstvenu 5G mrežu, javila je novinska agencija Xinhua.

Ranije ovog mjeseca, Peking je postigao sporazum sa Kambodžom o osnivanju Digitalne pravne biblioteke Međuparlamentarne skupštine Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). Kambodžanski Khmer Times je rekao da je cilj "proširiti svestranu saradnju u skladu sa strateškim partnerstvom i izgradnjom zajedničke sudbine".

Ali paralelno sa kineskim državnim medijskim ulaganjima u tehnologiju, grupe za zaštitu prava kažu da Peking takođe pomaže zemljama u regionu da izgrade ono što nazivaju "digitalnom autoritarnom upravom".

Član 19, međunarodna organizacija za ljudska prava posvećena globalnom promicanju slobode izražavanja i nazvana po članu 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, u aprilskom izvještaju navodi da svrha Digitalnog puta svile nije samo promoviranje kineske tehnološke industrije. U izvještaju, Kina: Porast digitalne represije u Indo-Pacifiku, kaže se da Peking također koristi svoju tehnologiju da preoblikuje regionalne standarde digitalne slobode i upravljanja kako bi se sve više podudarali sa svojima.

Glas Amerike je kontaktirao kinesku ambasadu u SAD za odgovor, ali ga nije dobio do trenutka objavljivanja.

Model digitalnog upravljanja

Posmatrajući studije slučaja Kambodže, Malezije, Nepala i Tajlanda, u izvještaju o članku 19 navodi se da Peking širi kineski model digitalnog upravljanja zajedno s kineskom tehnologijom i investicijama kompanija kao što su Huawei, ZTE i Alibaba.

Michael Caster, menadžer digitalnog programa za Aziju sa članom 19, rekao je za Glas Amerike: "Kina je bila uspješna u pružanju potrebne usluge, u pružanju digitalnog razvoja ka većoj povezanosti, ali i u stvaranju digitalnog razvoja sinonimom za usvajanje NRK-a [Narodna Republika Kine] u stilu digitalnog upravljanja, koje je u suprotnosti s međunarodnim principima ljudskih prava i slobode interneta, promovišući ideje potpune državne kontrole kroz cenzuru i nadzor, te digitalni suverenitet daleko od univerzalnih normi."

Grupa kaže da su na Tajlandu, gdje živi najveća svjetska prekomorska kineska zajednica, sporazumi s Kinom pojačali kontrolu interneta nametnutu nakon državnog udara u Tajlandu 2014., i napominje da Bangkok od tada razmatra Veliki zaštitni zid u kineskom stilu, mehanizam cenzure koji Peking koristi za kontrolu online sadržaja.

U Nepalu, izvještaj navodi sporazume o sigurnosti i razmjeni obavještajnih podataka s Kinom i zabrinutost da se kineska tehnologija sigurnosnih kamera koristi za nadzor prognanih Tibetanaca, najveće takve grupe izvan Indije.

Grupa kaže da malezijski pristup informacionoj infrastrukturi izgleda sve više liči na kineski model, navodeći zakon o cyber-bezbjednosti Kuala Lumpura usvojen u aprilu i njeno partnerstvo sa kineskim kompanijama čija je tehnologija korištena za represiju nad manjinama u Kini.

Što je najvažnije, član 19 kaže da je Kina uključena na "svim nivoima" digitalnog ekosistema Kambodže. Huawei, koji se suočava sa sve većim zabranama u zapadnim zemljama zbog brige o cyber sigurnosti, ima monopol na usluge u oblaku u Kambodži.

Dok kineske kompanije kažu da ne bi predale privatne podatke Pekingu, stručnjaci sumnjaju da bi imali izbora zbog zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Internet gateway

Phnom Penh je 2021. objavio uredbu o izgradnji nacionalnog internetskog prolaza sličnog kineskom Velikom zaštitnom zidu, čime se građanima Kambodže ograničava pristup zapadnim medijima i društvenim mrežama.

"To što smo vidjeli normalizaciju Velikog zaštitnog zida u kineskom stilu u nekim od zemalja u kojima je utjecaj Kine najizraženiji ili njena podrška digitalnom razvoju najjača, kao što je Kambodža, nije slučajnost", rekao je Caster.

Kambodžanska vlada kaže da će portal ojačati nacionalnu sigurnost i pomoći u borbi protiv poreznih prevara i cyber kriminala. No, Internet Society, neprofitna grupa za slobodu interneta sa sjedištem u SAD-u i Švicarskoj, kaže da bi omogućila vladi da nadgleda individualnu upotrebu interneta i transakcije, te da prati identitete i lokacije.

Kian Vesteinsson, viši istraživač za tehnologiju i demokratiju iz grupe za ljudska prava Freedom House, rekao je za Glas Amerike: "Kineska Komunistička partija i kompanije koje su povezane s kineskom državom predvodile su međunarodnu optužbu da se zalažu za fragmentaciju interneta. A kada kažem fragmentacija interneta , mislim na ove napore da se napravi kupola koja je izolovan od globalnog internet saobraćaja."

Uprkos kineskoj podršci i investicijama, Vesteinsson napominje da Kambodža još nije implementirala plan za internet koji kontroliše vlada.

"Ugradnja kineskog modela digitalnog autoritarizma u internet infrastrukturu jedne zemlje je izuzetno teška. To je skupo. Zahtijeva tehnički kapacitet. Zahtijeva državni kapacitet, a svi znakovi ukazuju na to da se kambodžanska vlada bori na tim frontovima."

Vesteinsson kaže da iako civilno društvo i strani politički pritisak igraju važnu ulogu, poslovne brige su također relevantne jer zahtjevi za cenzurom govora na mreži ili špijuniranjem korisnika stvaraju troškove za privatni sektor.

"Ove vlade koje pokušavaju da neguju e-trgovinu treba da imaju na umu da će pravno okruženje koje je oslobođeno ovih obaveza cenzure i nadzora biti privlačnije kompanijama koje procenjuju da li da započnu domaće poslovanje", rekao je on.

Kaster iz članka 19 kaže da bi zemlje koje su zabrinute zbog širenja kineskog autoritarnog internet modela trebalo da učine više na podršci povezivanju i razvoju interneta širom svijeta.

Ova podrška bi trebala biti zasnovana na zakonu o ljudskim pravima i principima slobode interneta“, rekao je, „kako bi se spriječilo da Kina iskorištava razvoj interneta, potrebno je da svoje usluge – a često i autoritarni model – pozicionira kao najdostupniju opciju."

Kina će održati godišnju internet konferenciju u Pekingu od 9. do 11. jula. Kineska novinska agencija Xinhua izvještava da će se na ovogodišnjoj konferenciji raspravljati o umjetnoj inteligenciji, digitalnoj vladi, inovacijama u primjeni informacionih tehnologija, sigurnosti podataka i međunarodnoj saradnji.

Adrianna Zhang je doprinijela ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG