Linkovi

U susret historijskom samitu: Nije jasno šta su Kim i Trump spremni da ponude


Sjevernokorejski lider Kim Jong Un tokom sastanka sa premijerom Singapura, Lee Hsien Loongom u Istana predsjedničkoj palati u nedjelju, 10. juna 2018.
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un tokom sastanka sa premijerom Singapura, Lee Hsien Loongom u Istana predsjedničkoj palati u nedjelju, 10. juna 2018.

Kim Jong Un stigao je u nedjelju dalje od svog doma u Sjevernoj Koreji, nego ikada ranije otkako je preuzeo vlast 2011. godine.

Sjevernokorejski lider stigao je u Singapur u nedjelju oko podneva, sletivši u kineskom avionu na aerodrom Changi.

Kim u utorak treba da se vidi sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom na historijskom samitu koji je Trump nazvao "samo jednim metkom" ka mirovnom cilju.

Mediji nisu uhvatili Kimov pogled dok je ispraćan u crnoj "mercedes" limuzini - sa zatamljeim staklima - kojom je prevezen od aerodroma do luksuznog hotela St Regisa.

Turisti i horde međunarodnih izvještača, koje su stigle u Singapur kako bi pokrivale samit, usmjerile su kamere, smiješile se i mahale ka povorci koju je pratila grupa sjevernokorejskih pripadnika obezbjeđenja, koji su trčali pored vozila.

Kasnije, Kim je djelovao samopouzdano i nasmiješio se široko za kamere, dok se rukovao sa singapurskim premijerom Lee Hsienom Loongom u Istana palati.

Trump, koji bi prema očekivanjima trebalo da stigne u Singapur samo nekoliko sati nakon Kima, srešće se sa premijerom Singapura u ponedjeljak.

Singapur je uzet kao neutralno tlo za samit - prvi susret ikada između sjevernokorejskog lidera i aktulenog predsjednika SAD.

Samit u Singapuru ponudiće svijetu pogled bez presedana na Kima, povučenog lidera u ranim 30-im godinama života, koji donedavno nije putovao nikad u inostranstvo, otkako je preuzeo vlast. Posljednjih nedjelja, on je dva puta putovao u Kinu u sklopu planiranja samita sa SAD.

Kim, koji vodi totalitarnu vladu koju neki optužuju za najgora kršenja ljudskih prava na svijetu, prema izvještajima je zabrinut za svoju ličnu bezbjednost zato što boravi tako daleko od kuće.

Kim je doletio u Singapur avionom Boing 747 kompanije Air China. Način njegovog transporta na samit bio je tema spekulacija analitičara, koji su primjetili da Kim možda nema avion sposoban da leti nesmetano iz Pjongjanga do Singapura.

Nije jasno šta su Kim i Trump spremni da ponude na samitu, ili da li će sastanak rezultirati sporazumom koji će eleminisati sjevernokorejsko nuklearno oružje.ns.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG