Linkovi

Sirija: Da li je mirovna konferencija moguća?!


Američki državni sekretar John Kerry i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle
Američki državni sekretar John Kerry i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle

Namjera Rusije da sirijskom režimu proda moderno raketno naoružanje mogla bi biti krajnje kontrapoduktivna po eventualni mirovni proces.

Po ocjeni američkog državnog sekretara Johna Kerrya, opsada Qusaira, žestoki napadi snaga lojalnih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i namjere Rusije da Siriji proda moderno raketno oružje mogli bi omesti održavanje planirane međunarodne mirovne konferencije.

Borbe za kontrolu nad Qusairom traju već treći tjedan. Civili, Sirijci koji žive na tom području su pod konstantnom vatrom al-Assadovih snaga i njihovih saveznika, boraca iz Irana i pripadnika libanske militantne grupe Hezbollah.

„Veliki je broj civila blokiran. Pomoć Crvenog križa i druga humanitarna pomoć takođe su blokirani dok vojska ne dovrši to što joj je cilj“ - ističe gospodin Kerry i dodaje:

„Svijet gleda akcije čovjeka koji ne shvata realnost i koji je spreman na svaki način zlostavljati vlastiti narod samo da bi se održao na vlasti.“

Predstavnici hunanitarnih organizacija procjenjuju da je najmanje 1.500 povrijeđenih Sirijaca blokirano u Qusairu. Sve civilizirane zemlje traže od sirijskog predsjednika da se uključi u legitiman mirovni proces.

„Pokušavamo spriječiti da sektaško nasilje gurne Siriju u totalni ponor u kojem bi bila razbijena u enklave, a sve državne institucije uništene. Koliko bi Sirijaca bilo prisiljeno na izbjeglištvo, koliko bi nevinih ljudi bilo ubijeno... niko ne može znati“ - kaže gospodin Kerry.

On i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zalažu se za direktne razgovore o formiranju prelazne vlade Sirije, ali namjera Rusije da sirijskom režimu proda moderno raketno naoružanje mogla bi biti krajnje kontrapoduktivna.

I njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle traži od Rusije da čvrsto podrži političko rješenje sirijske krize:

„Oružje neće donijeti novu i održivu stabilnost, mir i demokratiju i upravo zbog toga je izuzetno važno političko rješenje učiniti mogućim. Tražimo od svih, posebno od Rusije, da ne čini ništa, naročito ako se to odnosi na oružje, što bi moglo ugroziti održavanje mirovne konfernecije.“

Uključivanje libanskog Hezbollaha za Vijeće za saradnju zemalja persijskog zaliva je znak moguće šiitske sektaške intervencije. Uz to, ministar vanjskih poslova Bahreina Ghanim al-Buainain ističe:

„Jasno je vidljivo i iransko uključivanje u sirijsku krizu. To je, sa Hezbollaom, dovelo do eskalacije borbi na sirijskom tlu i do hiljada novih civilnih žrtava.“

Protivnici sirijskog režima i predstavnici opozicije smatraju da su mirovni pregovori, ako do njih i dođe, besmisleni sve dok snage sirijskog režima, potpomognute borcima iz Irana i pripadnicima Hezbollaha, nastavljaju žestoke napade u kojima nimalo ne štede civilno stanovništvo.
Sirija: Da li je mirovna konferencija moguća?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG