Linkovi

John Kerry u Izraelu - nova nada za pokretanje mirovne inicijative


John Kerry insistira da se razgovori okončaju za šest mjeseci. Medjutim gotovo da nema optimizma ni na jednoj od strana, kažu neki analitičari.

Američki državni sekretar John Kerry se danas u Izraelu odvojeno sastaje sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim liderom Mahmoudom Abbasom. On se nada da će uspjeti oživiti mirovnu inicijativu koje je nedavno ponovo pokrenuta. Ali kako iz Jerusalema javlja Scot Bobb, čini se da se stavovi obje strane i dalje uveliko razilaze.

Prije posjete Johna Kerrija, premijer Benjamin Netanyahu je rekao da je predan mirovnim pregovorima, ali da se stav njegove vlade nije promijenio.

Kako bi se mir mogao postići između nas i naših palestinskih susjeda, oni moraju priznati pravo jevrejskog naroda na vlastitu državu u svojoj domovini. To znači da moraju prihvatiti stalno rješenje i povući svoje nacionalističke zahtjeve, rekao je izraelski premijer.

Izrael je prošle sedmice oslobodio 26 palestinskih militanata koji su služili duge zatvorske kazne kao dio sporazuma kojim su ponovo pokrenuti mirovni razgovori prije tri mjeseca. Još 52 zatvorenika bi trebala biti oslobođena sljedeće godine. Palestinci su slavili oslobađanje zatvorenika, ali su bili razljućeni kada je Izrael objavio planove za izgradnju dodatnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Glasnogovornik Fataha Ahmad Assaf je to nazvao narušavanjem palestinskih prava i međunarodnih sporazuma.

Ono što bi sada trebali čuti je jasan američki stav kojim bi se Izrael obavezao da prihvati potrebe mira i da zaustavi ovu opasnu prijetnju mirovnom procesu, rekao je Ahmad Assaf.

John Kerry insistira da se razgovori okončaju za šest mjeseci. Gotovo da nema optimizma ni na jednoj od strana, kaže Amos Yadlin, koji se nalazi na čelu Instituta za nacionalne sigurnosne studije.

Još uvijek mislim da bi postizanje sporazuma bilo čudo. Šanse da se nakon 9 mjeseci ne postigne sporazum su veće od šansi za postizanje sporazuma, kaže Amos Yadlin.

On međutim dodaje da bi bilo moguće postići prelazni sporazum.

Uvijek je bolje imati pregovore nego ih nemati. Ali smatram da je sada svakome jasno da izraelsko palestinsko pitanje nije glavni problem na Srednjem istoku, kaže gospodin Yadlin.

On dodaje da su nemiri u Siriji, Egiptu, Libiji i drugim dijelovima regiona nadsjenili mirovni proces. A to će, kažu analitičari, biti slučaj još izvjesno vrijeme.
XS
SM
MD
LG