Linkovi

Katar preispituje ulogu posrednika između Izraela i Hamasa


Gaza, 17. april 2024.
Gaza, 17. april 2024.

Katar preispituje svoju ulogu posrednika između Izraela i Hamasa, rekao je katarski premijer u srijedu na konferenciji za novinare sa turskim kolegom u Dohi.

Katar preispituje svoju ulogu posrednika između Izraela i Hamasa, rekao je katarski premijer u srijedu na konferenciji za novinare sa turskim kolegom u Dohi.

Katarski premijer Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je, bez preciziranja, da je posredovanje zloupotrijebljeno.

"U ovom trenutku, mi preispitujemo našu ulogu posrednika i način na koji su strane uključene u ovo posredovanje", rekao je on.

Al Thani je rekao da postoje "granice" onoga što Katar može učiniti kao posrednik, iako najviši lideri Hamasa žive u egzilu u toj zemlji.

Ranije u srijedu, Al Thani je rekao da su pregovori o novom prekidu vatre u Gazi u "delikatnoj fazi" i da se ulažu napori da se otklone prepreke za postizanje sporazuma.

Katar, Egipat i Sjedinjene Države uključene su u pregovore da osiguraju prekid borbi koji bi uključivali oslobađanje talaca koje Hamas još uvijek drži u Gazi i oslobađanje palestinskih zarobljenika koje drži Izrael.

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je o tom pitanju u telefonskom razgovoru s katarskim premijerom u utorak. Američki State Department je saopćio da su dvojica zvaničnika ponovno potvrdili "važnost nastavka bliske saradnje u narednim danima kako bi se postigao prekid vatre u Gazi koji osigurava oslobađanje svih talaca".

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron pozvao je u srijedu da svijet usmjeri pažnju na taoce, a Hamas da odmah oslobodi taoce i prihvati prijedlog o prekidu vatre.

"Jedini razlog zbog kojeg se sukob nastavlja u Gazi je taj što oni neće prihvatiti taj dogovor", rekao je Cameron tokom posjete Izraelu.

Lider Hamasa Ismail Haniyeh trebao bi narednih dana otputovati u Tursku na razgovore s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Trojica Hanijehovih sinova i nekoliko njegovih unučadi poginuli su u izraelskom napadu na Gazu ovog mjeseca.

Vojna kampanja

Izraelska vojska nastavila je svoju kampanju u srijedu, rekavši da su njene snage izvele zračne napade na više od 40 Hamasovih ciljeva tokom proteklog dana.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopćilo je u srijedu da je u izraelskim vojnim akcijama u proteklom danu ubijeno najmanje 56 ljudi, čime je ukupan broj od početka rata iznosi najmanje 33.899. Ministarstvo kaže da su dvije trećine ubijenih žene i djeca.

Gaza je na rubu gladi, izvijestile su brojne agencije, ali SAD i Izrael kažu da se pristup pomoći poboljšao ovog mjeseca.

Izrael je započeo svoju ofanzivu kao odgovor na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima. Militanti su uzeli i oko 250 ljudi za taoce. Izrael kaže da je oko 130 talaca i dalje u zarobljeništvu, ali da je jedna četvrtina njih mrtva. Hamas je proglašen terorističkom organizacijom od strane SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, EU i drugih.

Palestinsko članstvo u UN-u

Vijeće sigurnosti UN-a moglo bi glasati već u četvrtak o rezoluciji koja preporučuje status punopravnog člana Palestinske uprave.

Ako Vijeće sigurnosti preporuči aplikaciju Palestinske uprave, Generalna skupština UN-a može je odobriti dvotrećinskom većinom glasova.

Ali sudbina te mjere u Vijeću sigurnosti je nejasna, jer Sjedinjene Države imaju jednu od pozicija u vijeću koje drže veto.

Američka ambasadorica u UN Linda Thomas-Greenfield rekla je u srijedu tokom posjete Južnoj Koreji da Sjedinjene Države ne vide rezoluciju kao dio puta ka postizanju rješenja dvije države za izraelsko-palestinski sukob.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u prošlomjesečnoj izjavi da Sjedinjene Države vide rješenje s dvije države kao "jedini put ka trajnom miru".

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od AP, AFP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG