Linkovi

Socijalisti pobijedili u Španiji, u parlamentu i ekstremna desnica


Glasanje na biračkom mestu Madridu, 28. april 2019.
Glasanje na biračkom mestu Madridu, 28. april 2019.

Španski premijer Pedro Sančez, poslije izbora u nedjelju, ima veliku šansu da ostane na tom položaju, iako je suočen sa višenedjeljnim ili čak višemjesečnim pregovorima o formiranju vlade u novom, duboko podijeljenom parlamentu.

Na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova, ni blok ljevičarskih niti desničarskih stranaka nema jasnu prednost u parlamentu.

Socijalisti vode sa 123 od 350 mjesta u parlamentu, krajnja ljevica Unidad Podemos 42, konzervativna Narodna stranka 65, stranka desnog centra "Građani (Sijudadanos) 57 i esktremno desničarski Voks 24 mjesta.

Španci su glasali u skoro rekordnom broju na najtješnjim izborima u posljednjih više decenija.

Španski premijer i kandidat Socijalističke partije Pedro Sančez sa pristalicama u Toledu, 26. april 2019.
Španski premijer i kandidat Socijalističke partije Pedro Sančez sa pristalicama u Toledu, 26. april 2019.

Biračka mjesta zatvorena su u nedjelju u osam uveče po lokalnom vremenu, a glasalo se na trećim izborima za četiri godine. Na svakim prethodnim izborima, urušena je višedecenijska dominacija dvije najveće strane, socijalista i konzervativne Narodne stranke.

Kako ocjenjuju pojedini analitičari, Voks je jedan od velikih pobjednika izbora, s obzirom na to da će ekstremna desnica imati značajan broj mjesta u parlamentu, prvi put od okončanja Frankove vojne diktature 1970-tih.

Mnogi birači strahovali su za budućnost zemlje.

"Više sam pristalica Sijudadanosa (partije desnog centra) ili Narodne stranke, ali se plašim kranje desnice, zbog čega sam glasao za socijaliste", kaže 27-godišnji Hulio Sezar Galdon.

S obzirom na to da je trauma od Frankove vojne diktature i dalje sveža u sjećanju starije generacije, Španija se dugo smatrala otpornom na nacionalistički i populistički talas koji je zahvatio veći dio Evrope.

Međutim, pojedini nisu oklijevali da glasaju za esktremnu desnicu i partiju Voks, koja odbacuje Frankovu ideologiju ali se zalaže za ukidanje zakona kojim se zabranjuju fašistički simboli iz perioda Frankove diktature.

"Prošli put sam glasao za konzervativce. Ovog puta za Voks, koji donosi nešto novo, španse vrijednosti koje je Narodna stranka počela da gubi", kaže 50-godišna stanovnica Madrida Paula de Kaje.

S obzirom na to da ni desničarske, ali ni ljevičarske partije vjerovatno neće osvojiti parlamentarnu većinu, o formiranju vlade bi mogli da odlučuju poslanici iz Katalonije koji podržavaju nezavisnost.

Ako Sančezu bude bila potrebna podrška separatista, uz Podemos, da bi ostao na položaju premijera, razgovori bi mogli da budu dugi sa neizvjesnim ishodom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG