Linkovi

Karzai potvrdio da pregovara sa Talibanom


Predsjednik afganistana Hamid Karzai (drugi sa lijeva) sa novim predsjednikom Visokog mirovnog vijeća Afganistana Burhanuddinom Rabbanieje (drugi sa desna)
Predsjednik afganistana Hamid Karzai (drugi sa lijeva) sa novim predsjednikom Visokog mirovnog vijeća Afganistana Burhanuddinom Rabbanieje (drugi sa desna)

Predsjednik Afganistana, Hamid Karzai je potvrdio ranije izvještaje da njegova vlada pregovara sa Talibanima. U isto vrijeme, američki specijalni izaslanik za Afganistan i Pakistan, Richrad Holbrooke kaže da Sjedinjene Države podržavaju nastavak kontakata vlade Afganistana sa Talibanom. Za Glas Amerike izvještaj pripremio Ravi Khana.

NATO snage u Afganistanu nastavljaju potiskivati Talibanske borce iz južnih dijelova pokrajine Kandahar, njihovog tradicionalnog uporišta.

U riječnoj dolini poznatoj kao Arghendab, američki vojnici su preuzeli kontrolu na nekim novim područjima.

Talibanski borci u Afganistanu
Talibanski borci u Afganistanu

Ali Talibani su se, umjesto borbe, jednostavno povukli. Sada vojnici imaju teži posao, da osvoje povjerenje lokalnog stanovništva koje je bilo sklono Talibanima.

U Kabulu je predsjednik Hamid Karzai, jučer potvrdio da pokušava na drugi način privući umjerene Talibane.

Dan ranije, on je bivšeg predsjednika Burhanuddina Rabbania imenovao na čelo novog Mirovnog vijeća koje treba promovirati razgovore sa pobunjeničkim grupama.

"Sa božijom pomoći, uz vaše prisustvo u ovom Vijeću i uporan rad, Afganistan će postići mir kojem se zemlja već dugo nada", rekao je Karzai.

Američki vojnici u Afganistanu
Američki vojnici u Afganistanu

Burhanuddin Rabbani je odgovorio:

"Mir nije nemoguć. I mi ćemo, uz božiju pomoć, postići mir, ali nam treba pomoć svih drugih i uporan rad."

Nešto kasnije, u intervjuu za CNN, gospodin Karzai je rekao da njegova vlada već neko vrijeme vodi nezvanične razgovore sa Talibanom.

Ali, on kaže da će nastaviti raditi protiv onih, koje je nazvao "ideološkim protivnicima Afganistana", i onih koji su angažirani u terorističkim napadima protiv Sjedinjenih Država i Pakistana.

Sjedinjene Države podržavaju takve razgovore. U ponedjeljak je to novinarima u Njemačkoj potvrdio Richard Holbrooke, američki specijalni izaslanik za Afganistan i Pakistan:

Američki vojnik u razgovoru sa lokalnim stanovnikom u akciji pridobijanja povjerenja
Američki vojnik u razgovoru sa lokalnim stanovnikom u akciji pridobijanja povjerenja

"Mi podržavamo afganistanske zvaničnike, jer tamo imamo strategijske interese, pod uvijetom da svako ko odluči da se uključi u politički sistem u Afganistanu treba da odbaci al-Qaidu, položi oružje i učestvuje u ustavu zemlje."

Mada je Taliban zvanično odbacio pregovore o izmirenju, tražeći da prije toga medjunarodne snage napuste Afganistan, neki eksperti u Washingtonu takodjer podstiču izmirenje.

Bivši oficir marinaca, Matthew Hoh, koji se borio u Afganistanu, a sada predvodi novu grupu za izučavanje Afganistana kao analitičar Nove američke fondacije, kaže da čak ni prihvatanje afganistanskog ustava ne bi trebao biti uvijet za razgovore.

"Sve dok ne postignete odredjeni stepen političke suglasnosti koja će okupiti te grupe, koje sada podržavaju Taliban jer osjećaju da su isključene iz vlade, nećete imati neophodnu stabilnost da bilo šta postignete."

Ova studijska grupa smatra da vojni napori u Afganistanu trebaju biti povezani sa postizanjem izmirenja medju različitim političkim grupama, uključujući Taliban. Za takvo nešto sa američke strane je samo potrebna podrška iz zraka i sa mora, a ne veliki broj vojnika na terenu.

XS
SM
MD
LG