Linkovi

RS: Neodgovorni iz udobnosti doma idu u šatorski smještaj


Karantin u Sportskoj dvorani 'Obilićevo' (FOTO: Grad Banja Luka)
Karantin u Sportskoj dvorani 'Obilićevo' (FOTO: Grad Banja Luka)

Uspostavljanje šatorskih i stambenih karantina preporučeno je svim lokalnim zajednicama u RS-u u cilju sprječavanja širenja korona virusa od kojeg je u ovom entitetu od početka epidemije oboljela 121 osoba, dok je pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 16.000 osoba.

Bez obzira da li su negativni na korona virus, svi oni koji su dobili rješenja kućne izolacije u periodu inkubacije od 14 dana moraće poštovati mjere nadležnih. U suprotnom, boravak u udobnosti svog doma zamijeniće boravkom u šatorskom smještaju gdje će 24 sata biti pod nadzorom. Jedan takav prostor izolacije u pripremi je u banjalučkom naselju Rakovačke bare.

“Suština je da one koji su neodgovorni prema sebi i drugima ne smještamo u hotel, nego da im damo nužni smještaj", rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

On je istakao da je to neophodno, jer postoji mogućnost da neodgovorna lica kretanjem prenesu virus na druge i da dođe do značajnog rasta broja zaraženih.

Osobe koje imaju prebivalište u Banjaluci, a koje uđu u zemlju na graničnim prelazima i testiranja pokažu da su negativne, period izolacije od 14 dana provešće na tri banjalučke lokacije: dvorani “Obilićevo”, objektu Doma zdravlja Obilićevo i prostoru Centra “Zaštiti me”. U ovim objektima pripremljen je razdvojen smještaj za muške i ženske osobe, te porodice ili majke sa djecom.

Studentski domovi za oboljele

Studentski paviljon Banja Luka
Studentski paviljon Banja Luka

Paviljoni jedan i dva Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, kao i Đački dom u Bijeljini preuređeni su za prijem osoba koje su pozitivne na korona virus u Republici Srpskoj.

Nadležni naglašavaju da se lokalni karantini poput ovog u studentskim objektima osposobljavaju isključivo za pozitivne osobe, koje nemaju simptome bolesti. Ova mjera primjenjena je da bi se širenje virusa zaustavilo unutar porodica, jer su novooboljeli u RS-u tokom posljednjih nekoliko dana uglavnom iz porodičnih klastera.

“Ovdje će sve te osobe biti pod nadzorom, a imamo i uslove za laboratoriju. Sve njihove ukućane ćemo testirati i ako budu negativni ostaće u kući, u suprotnom i oni idu u Studentski centar”, objasnio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS (FOTO: Ministarstvo zdravlja RS)
Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS (FOTO: Ministarstvo zdravlja RS)

Prema njegovim riječima, u Banjaluci je juče u poslijepodnevnim časovima u ovaj objekat smješteno 20 osoba. U ovom objektu na raspolaganju je 700 ležajeva u 240 soba, te 34 apartmana u koja će biti smješteni članovi porodice. Ove osobe imaće tri obroka dnevno u studentskoj menzi, a najavljeno je da će danas biti opremljen i ambulantni prostor u cilju pružanja adekvatne zdravstvene zaštite. Đački dom u Bijeljini može da primi 180 osoba.

Šeranić je istakao da će osobe za koje se na graničnim prelazima utvrdi da su pozitivne na korona virus biti upućene u ove karantinske smještaje.

“U Banjaluku idu svi oni koji gravitiraju prema ovom gradu od Doboja do Novog Grada, dok će drugi dio građana iz istočnog dijela RS biti smješten u karantin u Bijeljini. To su za sada dva kapaciteta koja ćemo shodno potrebama proširivati”, rekao je Šeranić.

Pored karantina na graničnom prelazu Gradiška, juče je u funkciju stavljen sličan objekat na graničnom prelazu Šamac, dok bi u toku dana za ove potrebe trebao biti osposobljen i karantinski smještaj na graničnom prelazu Brod.

Svi oni koji pokušaju da pređu granicu moraju da prođu kroz ovaj karantin, gdje zdravstveni radnici obavljaju trijažu svih osoba i na osnovu njihove procjene odlučuje se da li će osobe ostati u karantinu na granici, biti prebačene u karantine u lokalnoj zajednici ili u bolničke smještaje.

Oni građani koji nemaju adresu prebivališta u lokalnoj zajednici ostaju u karantinu na graničnom prelazu.

Kada su u pitanju građani FBiH koji na ovim graničnim prelazima uđu u zemlju, oni, takođe, prolaze neophodne zdravstvene provjere, izdaju im se rješenja i dalje se sprovode na teritoriju FBiH.

Tranzitni promet roba funkcioniše na način da se vozačima kamiona po povratku u BiH izdaje rješenje o samoizolaciji koje vrijedi do ponovnog polaska na put.

Karantin u Sportskoj dvorani 'Obilićevo' (FOTO: Grad Banja Luka)
Karantin u Sportskoj dvorani 'Obilićevo' (FOTO: Grad Banja Luka)

Ministar Šeranić nekoliko puta je ponovio da je ovdje riječ o jasnoj strategiji po kojoj kontrola granica mora biti stavljena u funkciju, a objasnio je zašto smo došli u situaciju da jedna ovakva mjera stupi na snagu.

“Kućna izolacija predstavlja izolaciju bez nadzora, karantin sa nadzorom je mjera koja slijedi poslije toga. U prethodnom periodu smo imali vrlo neodgovorne građane, prvenstveno mislim na one koji su dolazili iz inostranstva, koji nisu poštovali kućnu izolaciju i mi smo se morali odlučiti na ovu restriktivniju javno zdravstvenu mjeru, jer moramo zaštiti naše građane od prenošenja zaraze”, rekao je Šeranić.

Odvajanje lica koja su negativna na virus korona od pozitivnih, zatim lica sa lakšom kliničkom slikom od onih sa srednje teškom i teškom, te pristupanje masovnijem testiranju mjere su kojima će se u narednom periodu ofanzivnije reagovati prema virusu korona, a realizuju se u skladu sa dodatnim uputstvima Svjetske zdravstvene organizacije i ljekara iz Kine.

XS
SM
MD
LG