Linkovi

Tedros: Ne možemo pobijediti virus samo braneći se


Tedros Ghebreyesus
Tedros Ghebreyesus

Broj zaraženih novim virusom korona u svijetu prešao je 300.000, a širenje zaraze se ubrzava, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Trebalo je 67 dana da se od prvog prijavljenog slučaja dostigne prvih 100.000 slučajeva, 11 dana za drugih 100.000, dok su za treću trećinu bila potrebna samo četiri dana”, upozorio je Tedros.

On je, međutim, naglasio da „nismo zatvorenici statistike niti bespomoćni prolaznici”, te da je moguće promijeniti putanju oboljenja Covid-19.

Prema riječima Tedrosa, za pobjedu je neophodno napasti virus agresivnom i usmjerenom taktikom, odnosno testiranjem svakog sumnjivog slučaja, izolacijom, brigom za svako lice kojem je potvrđena zaraza, kao i praćenjem i stavljanjem u karantin svih onih koji su bili u bliskom kontaktu sa inficiranima.

„Bitno je ono što mi možemo da uradimo. Ne možete dobiti fudbalsku utakmicu samo se braneći. Morate i da napadate”, kazao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije na konferenciji za novinare.

Tedros je pozvao građane da ostanu u svojim kućama, kao i da preduzmu drugih mjera fizičke distance kao važnog načina da se uspori širenje virusa. Međutim, on ih je opisao kao „defanzivne mjere koje nam neće pomoći da pobijedimo”.

„Da bismo pobijedili potrebno je da napadnemo sa agresivnom i ciljanom taktikom – testiranja svakog sumnjivog slučaja, izolovanja i brige o njemu, te potragom za bliskim kontaktom i potom njegovim stavljanjem u karantin,” dodao je Tedros.

On je izrazio zabrinutost zbog izvještaja o velikom broju zaraženih među zdravstvenim radnicima, što je rezultat nedostatka adekvatne opreme za njihovu zaštitu.

Tedros je pozvao na „političku posvećenost i koordinaciju na globalnom nivou”, dodajući da će ove sedmice zatražiti od lidera članica G20 da zajednički rade na povećanju proizvodnje zaštitne opreme, izbjegnju zabrane izvoza i osiguraju jednakost u distribuciji u zavisnosti od potreba.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG