Linkovi

BiH: Koronavirus komplikuje upis djece u školu


Jasmina Borovina, iz mjesta Pazarić kod Sarajeva, u septembru ove godine trebala bi upisati dijete u prvi razred osnovne škole. Već sada razmišlja kako će to učiniti s obzirom na vanredne mjere koje se provode u Bosni i Hercegovini, a izazvane su pandemijom koronavirusa. 

Kaže kako bi poteškoće moglo stvarati pribavljanje ljekarskog uvjerenja neophodnog za upis u osnovnu školu, kao i eventualne poteškoće koji roditelji možda još uvijek nisu primjetili kod djece, a može ih prepoznati pedagog ili psiholog.

„Situacija je neizvjesna i ne znamo kakve će biti procedure za upis u školu s obzirom na cjelokupno stanje u državi i da li ćemo morati čekati august, odnosno drugi upisni rok. Nekolicina roditelja ima isti problem, ali ne znamo gdje tražiti odgovore s obzirom na to da u ovom trenutku ima mnogo važnijih stvari. Međutim, ni ovaj segment ne smijemo zapostaviti. Bilo bi dobro da roditelji od nadležnih ministarstava dobiju ulazne informacije, da nam kažu da se ne brinemo i da će se sve riješiti“, kaže Jasmina.

Jasmina Borovina
Jasmina Borovina

Mogućnost elektronskog upisa

Danas je, do daljnjeg, produžena naredba o odgađanju redovne nastave u svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama te redovni nastavno-naučni proces na svim visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, potvrdio je za Glas Amerike ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Anis Krivić. Resorno ministarstvo razmatra nekoliko opcija kada je riječ o upisu djece u prvi razred osnovne škole, a jedna od njih je i mogućnost elektronskog upisa.

„Sagledavamo više načina kako bismo upisali djecu u školu, a jedna od opcija je i elektronski upis. Neopravdano je očekivati od roditelja da dostave ljekarsko uvjerenje ili dokumentaciju koju neće moći dobiti. Upis se vrši u aprilu i augustu i već sada razmatramo mogućnosti - da li odgađamo upis, da li da radimo evidenciju pa naknadni upis ili da sve odgodimo za august. Možda je još uvijek rano govoriti o tome, ali najvjerovatnije da će upis biti prolongiran za osmi mjesec“, smatra ministar Krivić.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja KS-a ističu da ministarstvo još uvijek nije u prilici da pripremi sve što je potrebno za upis učenika u prvi razred zbog pandemije koronavirusa, ali da je ohrabrujuće da postoji nekoliko modaliteta.

„Postoji mogućnosti i online upisa, možda bi pribavljanje dokumentacija moglo predstavljati problem. Dio potreban za upis u prvi razred osnovne škole odnosi na općine, odnosno uprave koje izdaju dokumentaciju kao i domovi zdravlja zaduženi za ljekarska uvjerenja. Imajući u vidu da je trenutno zabranjeno kretanje djece tog uzrasta, vjerovatno će ministar obrazovanja, o tome na koji način pribaviti dokumentaciju, morati razgovarati s ministrima pravde i zdravlja. Što se tiče dijela testiranja unutar škola, mislim da se može napraviti modalitet elektronskog slanja dokumentacije pa čak i testiranja djece online sistemom kao što se izvodi nastava, ukoliko ovo potraje duži vremenski period. Još uvijek je teško govoriti na koji tačno način će to biti provedeno, ali smo sigurni da će sva djeca biti upisana. I ako se desi da se djeca ne upišu u aprilskom roku, odnosno ako se stanje pogorša u KS-u i cijeloj BiH, postoji augustovski rok. Mislim da ćemo moći prevazići taj problem jer se do sada nije desilo da neko dijete ne bude upisano u prvi razred osnovne škole. Roditelji ne trebaju brinuti“, kaže za Glas Amerike predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS-a Saudin Sivro.

Prema sličnom modalitetu radit će i ostali kantoni na području Federacije Bosne i Hercegovine. Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a pojašnjava da će biti izmijenjen ili prolongiran predstojeći upisni rok u aprilu.

„U ovom trenutku mjere nameću krizni stožeri. Mnoge stvari nisu nam 'na ruku' i prinuđeni smo da određene stvari pomjerimo ili promjenimo u proceduri. Realno je očekivati da se vanredne mjere koje su na snazi promjene, odnosno pooštre, tako da će se na području SBK-a upisni rok pomjeriti za mjesec ili dva. Nažalost, djeca već sada ispaštaju jer im je prekinut redovni nastavni proces. 850 miliona djece i mladih osoba širom svijeta ne ide u svoje škole i fakultete, to je alarmantna situacija i stanje koje nije zabilježeno od uspostavljanja školovanja“, ističe Domić.

Roditelji u ovom trenutku ne trebaju razmišljati o dobijanju ljekarskog uvjerenja, jer je zakazao kompletan administrativni sistem, naglašava ministrica za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić.

„Naše ministarstvo trenutno ne radi ništa po pitanju upisa djece u prvi razred, ali ćemo taj proces sigurno prolongirati. Predškolske ustanove su nam trenutno zatvorene, niko ne zna kada će početi s radom, a svi znamo da najveći dio posla, kada je riječ o upisu, rade upravo oni. Sigurno je da će proces upisa djece, odnosno generalno prikupljanje dokumentacije, biti prolongirano, a do kada-ne zna se. Sve zdravstvene ustanove, domovi zdravlja i UKC gdje se vade ljekarska uvjerenja, su okrenuta ka borbi protiv koronavirusa i ovo će morati sačekati“, kaže resorna ministrica obrazovanja u Vladi TK-a.

S druge strane, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu smatraju kako za proces upisa u prvi razred nije kasno ni u maju te da su ljekari preglede mogu obavljati i u školama.

„Odgodili smo upis u osnovne škole do daljnjeg, u skladu s naredbama Kriznog štaba, te nastavljamo pratiti situaciju. Još uvijek nismo razmatrali online upis djece u školu, ali ćemo u narednom periodu i to pokušati rješiti. Za djecu u osnovnim školama najbitniji je sistematski pregled, a ostalo se može rješiti i online. Jedan od pravih načina sistematskog pregleda je da ljekari dođu u školu i pregledaju djecu. Još uvijek ćemo razmotriti neke opcije, a za cijeli proces upisa nije kasno ni u maju“, pojašnjava ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović.

U RS-u roditelji već dobili jasne upute

Banja Luka
Banja Luka

Dok resorna ministarstva u FBiH još uvijek prate situaciju i čekaju naredbe kriznih štabova, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, roditelji imaju jasne upute kako postupati te kome se obratiti ukoliko djecu trebaju upisati u osnovnu školu.

„Roditelji će djecu doraslu za upis u prvi razred prijavljivati osnovnim školama isključivo putem telefona ili e-mail adresa. Škole su dužne da obavijeste roditelje djece dorasle za upis u prvi razred o terminu i načinima evidentiranja djece putem zvanične internet stranice škole ili obavještenja koje treba biti istaknuto na vidnom mjestu na školi ili na drugi primjeren način, koji isključuje lični kontakt, odnosno dolazak u školu. U obavještenju škole biće navedeni telefonski brojevi i e-mail adresa putem kojih će biti uspostavljena komunikacija, odnosno dostavljani potrebni podaci o djeci“, navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Roditeljima u ovom bh. entitetu koji pripremaju djecu za upis, precizno će biti navedeno koji su podaci potrebni za evidenciju djece. Dokumentaciju potrebnu za evidentiranje/upis roditelji ne trebaju donositi u školu niti slati putem pošte, već će je dostavljati kada bude organizirano testiranje za djecu.

Problemi u odvijanju online nastave

Iako je nastava u svim obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini obustavljena zbog širenja koronavirusa, resorna ministarstva su u saradnji sa školama i fakultetima pokušali uspostaviti jedinstvenu platformu online nastave.

Međutim, u nekim dijelovima zemlje, ovaj alternativni vid izvođenja nastave još uvijek nije u potpunosti uspostavljen. Potvrđuje nam ovo i ministar obrazovanja SBK-a koji pojašnjava da najveće poteškoće trenutno uzrokuje izvođenje online nastave jer je to, prema njegovim riječima, sistem na koji niko nije bio spreman.

U HNK-u učenici su prethodnih dana nastavu mogli pratiti putem e-maila ili Vibera. Online sistem i platforma su uspostavljeni, a nastava se odvija od prvog dana u skladu s mogućnostima škola.

Učenici na području Kantona Sarajevo za sada nemaju većih problema kada je riječ o odvijanju online nastave koja je uspostavljena 11. marta, a formirani su i timovi za podršku pri realizaciji nastave.

Jučer, 23. marta, na području bh. entiteta Republika Srpska počela je online nastava u svim srednjim školama. Nastava na daljinu za učenike osnovnih škola počela je 17. marta.

Šta je s polaganjem eksterne mature?

Jedno od pitanja koje roditelji postavljaju je i mogućnost polaganja eksterne mature, potrebne za upis u srednju školu.

Iz sindikata osnovnog obrazovanja KS-a ističu da bi to mogao biti veći problem od upisa u osnovne škole jer, kako pojašnjavaju, zakonski propisi predviđaju da se učenici boduju na osnovu svog uspjeha, a ne na osnovu mature, takmičenja i drugih parametara.

„Navedene mjere predviđene za upis u srednje škole sada je nemoguće provesti i to bi sigurno mogao biti veći problem od upisa za osnovce. Za upis nisu relevantna određena takmičenja ili mature, već bodovanje učenika“, pojašnjavaju iz sindikata.

Prema kalendaru aktivnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, kraj nastave za učenike 9. razreda osnovne škole, predviđen je 2. juna ove godine. Polaganje eksterna mature predviđeno je 10. i 11. juna, a objavljivanje rezultate dan kasnije.

Prvi konkursni rok za upis učenika u pravi razred srednje škole predviđen je od 17. do 25. juna.

XS
SM
MD
LG