Linkovi

Brett Kavanaugh izbor predsjednika Trumpa za novog sudiju Vrhovnog suda


Trump nominirao Brett Kavanaugha za novoh sudiju Vrhovnog suda
Trump nominirao Brett Kavanaugha za novoh sudiju Vrhovnog suda

Sudiju Kavanaugha, koji je ujedno i profesor prava na nekoliko prestiznih univerziteta, predsjednik je nazvao briljantnim poznavateljem zakona.

Vecerasnja odluka predsjednika Trumpa ce biti najvjerovatnija jedna od odluka s najmocnijim posljedicama, tijekog njegovog mandata - Trump je nominirao Brett Kavanaugha za novoh sudiju najviseg americkog pravosudnog tijela. Sudija Kavanaugh bi trebao zamijeniti sudiju Anthony Kennedy-ja, koji je najavio svoj skori odlazak u mirovinu.

"Niko u Americi trenutno nije zasluzniji ili vise i bolje kvalificiran za ovaj polozaj”, kazao je predsjednik obracajuci se iz Bijele kuce veceras u devet, po lokalnom vremenu.

Sudiju Kavanaugha je predsjednik nazvao briljantnim poznavaocem zakona i prava, i osobu koja je svoj cijeli zivot posvetila da sluzi narodu.

Prije nego je svojedobno postao sudija, Brett Kavanaugh je bio istrazitelj koji je vodio istragu o smrti jednog od savjetnika bivseg predsjednika Billa Clintona, koji se navodno ubio, iako su tada postojale brojne teorije zavjere koje su govorile drugacije.

Kavanaugh je takodjer vodio preliminarnu istragu koja je svojedobno vodila procesu skidanja Billa Clintona s polozaja predsjednika zbog afere sa stazistkinjom Monicom Lewinsky - iako do toga, kao sto je poznato, nikada nije doslo. Kavanaugh je bio i osobni sekretar predsjednika Georga W Busha. ​

Presjednik Donald Trump se rukuje sa sudijom Brett Kavanaugh-om, Bijela Kuca, 9. juli 2018, Washington.
Presjednik Donald Trump se rukuje sa sudijom Brett Kavanaugh-om, Bijela Kuca, 9. juli 2018, Washington.

Cinjenica da je poznat kao vjernik - katolik, moguce imenovanje Kavanaugha na mjesto sudije Vrhovnog suda je zabrinule i lijeve i desne, prvenstveno zbog njegovog stajalista prema pravu na abortus. Slucaj koji je uzburkao duhove je slucaj tinejdzerke - imigrantice, koja je u saveznom pritvoru kao ilegalni imigrant zahtijevala da joj se obezbijedi pravo na trenutni abortus.

Sudija Kavanaugh, u cijoj je jurisdikciji bio slucaj, je odbio da se toj djevojci omoguci abortus. Demokrati i liberali su bili zgrozeni tom odlukom, dok su konzervativci bili uznemireni cinjenicom da Kavanaugh ovom prilikom nije objavio da tinejdzerka nije imala pravo zahtijevati takvo sto.

Brett Kavanaugh je rekao veceras, nakon sto ga je predsjednik imenovao, da mu je cast doci na mjesto uvazenog suca Anthony Kennedyja, i da je od malena naucen da je posao sudije da tumaci postojece zakone - a ne da ih stvara.

Stricnjaci kaze da je sigurno da ce uslijediti zestoka borba oko potvrdjivanja sudije Kavanaugha, u americkom Senatu, koja mora potvrditi - ili odbaciti - predsjednikovu nominaciju. U Senatu republikanci drze malu vecinu u odnosu na demokrate: 51 naspram 49.

Sudija Kennedy je u Vrhovnom Sudu cesto bio presudni glas u mnogim vaznim odlukama, pristajuci uz liberalnije sudije. To se nedavno ocitovalo u visoko profiliranim odlukama poput istospolnih brakova, i prava na abortus.

Medjutim, prema podsjecanju mnogih strucnjaka, Kennedy je uglavnom naginjao na onu desniju, konzervativ niju stranu, pogotovo kada su bile u pitanju odluke koje su se odnosile na Prvi i Drugi Amandman americkog Ustava - sloboda vjere, govora i okupljanja, i pravo na nosenje oruzja.

XS
SM
MD
LG