Linkovi

Kandidat za američkog ambasadora u BiH: Podržavam korištenje sankcija koje je Biden najavio


Michael Murphy tokom saslušanja u Senatu, 5. oktobar 2021.
Michael Murphy tokom saslušanja u Senatu, 5. oktobar 2021.

Komitet za vanjske poslove Senata Sjedinjenih Država saslušao je kandidata za američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini kojeg je ranije imenovao predsjednik SAD-a Joe Biden.

Kandidat za američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Michael Murphy je na saslušanju 5. oktobra istakao ciljeve u narednom diplomatskom zadatku.

U uvodnoj riječi je obećao provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje pet ciljeva i dva uslova za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije i time zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR), te osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da Amerika mora biti više i izraženije prisutna na Zapadnom Balkanu, a posebno u BiH, te najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH.

Istakao je i da SAD mora motivisati domaće političare da rade na reformama za dobrobit građana i države.

SAD podržava NATO-ovu politiku otvorenih vrata i aspiracije BiH prema pridruživanju ovom savezu.

"Rusija, s druge strane, ima drugačiju viziju BiH nego SAD. Ona predstavlja viziju propale države sa tenzijama koje ne jenjavaju. Moramo se boriti protiv ovog malignog uticaja. Kina ima opet drugačiji pristup, ona svoju priliku vidi u korupciji koja je sveprisutna u zemlji. Mi moramo svoju priliku vidjeti u borbi protiv te korupcije", kazao je Murphy.

Dodao je da moraju biti spremni za nastavak programa koji već provode ljudi na terenu.

"Podržavam korištenje novih sankcija koje je predsjednik Joe Biden najavio. One podrazumijevaju da će etnonacionalisti koji nisu voljni provesti reforme platiti 'visoku cijenu' zbog štete koju nanose interesima Amerike i građana Bosne i Hercegovine", dodao je Murphy.

Zaključio je da su njegovi fokusi rada u BiH ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije.

Predsjednik Biden je u julu nominovao novog ambasadora za BiH, Michaela J. Murphyja.

Murphy je već bio angažiran u Ambasadi SAD-a u BiH, radeći od 2006. do 2009. godine kao politički savjetnik, stoji u njegovoj biografiji.

Murphy, koji ima 29-godišnje iskustvo u diplomatskim službama, trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja. Na toj funkciji, između ostalog, nadgleda evropsku sigurnost.

Također, Murphy je bio zamjenik šefa misije u Ambasadi SAD na Kosovu, nakon funkcije u američkoj ambasadi u Sarajevu.

Prije nego će započeti diplomatsku karijeru, Murphy je bio viši pomoćnik kongresmenke Marilyn Lloyd iz Tennesseeja.

Murphy bi trebao naslijediti Erica Nelsona, koji je funkciju ambasadora preuzeo 2019. godine. Njegovu nominaciju treba potvrditi Senat nakon što bude saslušan. Nije saopšten termin saslušanja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG