Linkovi

Kanada stavila "Ponosne momke" na spisak terorističkih organizacija


Pristalice predsjednika Donalda Trumpa u odjeći sa simbolima grupe Ponosni momci pristustvuju mitingu na trgu Fridom plaza u Vašingtonu, 12. decembra 2020.
Pristalice predsjednika Donalda Trumpa u odjeći sa simbolima grupe Ponosni momci pristustvuju mitingu na trgu Fridom plaza u Vašingtonu, 12. decembra 2020.

Kanada je desničarsku grupu Ponosni momci u srijedu označila kao terorističku organizaciju, navodeći da predstavlja aktivnu prijetnju za bezbjednost i da je odigrala "ključnu ulogu" u napadu na američki Kapitol prošlog mjeseca, u kome je stradalo pet osoba.

Iako Ponosni momci nikada nisu izvršili neki napad u Kanadi, ministar za javnu bezbjednost Bil Bler izjavio je da su domaće obavještajne agencije sve zabrinutije zbog te grupe.

"Postoji ozbiljna i zabrinjavajuća eskalacija nasilja - ne samo retorike nego i aktivnosti i planiranja, i na to smo danas reagovali", izjavio je na konferenciji za novinare, iako nije otkrio više pojedinosti.

Osnivač grupe, Gevin Mekines, je Kanađanin ali sada živi u Sjedinjenim Državama.

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv nekoliko članova grupe u vezi sa napadima u Vašingtonu 6. januara.

Otava je dodala 12 grupa na listu terorističkih organizacija - tri neonacističke grupe, osam organizacija za koje se vjeruje da su povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom, kao i grupu iz Kašmira Hizbul Mudžahedin.

Bler je izjavio da su kanadske obavještajne agencije radile mjesecima, a u nekim slučajevima i godinama, na prikupljanju dokaza potrebnih da bi se grupe stavile na listu terorističkih organizacija.

"Kanada neće tolerisati ideološko, vjersko ili politički motivisano nasilje", poručio je ministar Bler.

Ponosni momci su osnovani 2016. a nastali su kao organizacija protivnika političke korektnosti i onih koji vjeruju da se u SAD i Americi guši muževnost, da bi prerasli u grupu koja je učestvovala u uličnim tučama.

Kada je u jednoj od predsjedničkih debata bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu prošlog septembra postavljeno pitanje da li je spreman da osudi bjelačke supremaciste i paravojne organizacije, on je pozvao Ponosne momke da "odstupe, ali budu u pripravnosti."

Odluka kanadske vlade znači da će banke i finansijske institucije moći da zamrznu imovinu grupe a ukoliko neki Kanađanin bude svjesno poslovao sa njima, to će se tretirati kao krivično djelo. Svim članovima grupe može biti zabranjen ulazak u Kanadu.

Stefani Karvin, profesorka i stručnjak za bezbjednost na Univerzitetu Karlton, izjavila je da je Otava proširila svoje tumačenje koncepta terorizma, koji se ranije uglavnom odnosio na vjerski motivisani ekstremizam.

"Sada vidimo zaokret ka percepciji da su te grupe (kao što su Ponosni momci) u stanju da izvrše vrstu nasilja koje izaziva strahovanja za nacionalnu bezbjednost", izjavila je Karvin za Rojters, podsjećajući na napad bjelačkih, ultra-desničarskih ekstremista na džamiju u Kvebeku 2017. godine, u kome je ubijeno šestoro ljudi.

Lider Ponosnih momaka Enrike Tario obraća se pristalicama u Portlandu u Oregonu, 26. septembra 2020.
Lider Ponosnih momaka Enrike Tario obraća se pristalicama u Portlandu u Oregonu, 26. septembra 2020.

Enrike Tario, lider Ponosnih momaka, izjavo je da je stavljanje grupe na listu terorističkih organizacija "besmisleno."

Nema osnova za to, to je kršenje slobode govora. Sve što su kanadski Ponosni momci ikada radili je da odu na mitinge", izjavio je Tario za AP. On je procijenio da u Kanadi ima između hiljadu i hiljadu i po Ponosnih momaka, i da su oni "vrlo mirni" u poređenju sa članovima američke organizacije.

Tario je uhapšen u Vašingtonu neposredno prije nereda kod Kapitola. Optužen je da je oskrnavio zastavu pokreta Životi crnaca su važni kod stare, crnačke crkve za vrijeme ranijeg protesta u glavnom gradu.

Na pitanje da li će SAD slijediti primjer Kanade i označiti Ponosne momke terorističkom organizacijom, sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki izjavila je da je SAD trenutno razmatraju stanje sa domaćim ekstremističkim organizacijama, i da će sačekati zaključke te analize.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG