Linkovi

Papa izrazio žaljenje, ali ne i izvinjenje zbog smrti starosjedilačke djece u Kanadi


Improvizovani spomenik na mjestu nekadašnjeg interenata za Indijance
Improvizovani spomenik na mjestu nekadašnjeg interenata za Indijance

Papa Franjo u nedjelju je izrazio bol zbog otkrića posmrtnih ostataka 215 djece starosjedilaca Kanade, koja su bila đaci katoličkih internata.

Pozvao je vjerske i političke zvaničnike da "rasvijetle taj tužni događaj" ali nije ponudio izvinjenje koje je u petak zatražio kanadski premijer Džastin Trudo.

U obraćanju vjernicima na trgu Svetog Petra, Franjo je pozvao vlasti da doprinesu procesu zacjeljenja, ali nije komentarisao zahtjev premijera Trudoa da Vatikan treba da se izvini i preuzme odgovornost.

Od 19. vijeka do 1970-ih, više od 150.000 starosjedilačke djece bilo je primorano da pohađa državno finansirane katoličke škole, od kojih su većinu vodili katolički misionari, u namjeri da se djeca Indijanaca asimiliraju u kanadsko društvo.

Kanadska vlada je priznala da su u školama bili rasprostranjeni slučajevi fizičkog i seksualnog zlostavljanja a djeca tučena ako su govorila svoje maternje jezike.

Glavna administrativna zgrada internata za decu Indijanaca Kamlups u Britanskoj kolumbiji, oko 1970. godine (Arhiva kanadske nacionalne biblioteke, Rojters)
Glavna administrativna zgrada internata za decu Indijanaca Kamlups u Britanskoj kolumbiji, oko 1970. godine (Arhiva kanadske nacionalne biblioteke, Rojters)

Pomoću radara je, u maju, potvrđena lokacija masovne grobnice na mjestu nekadašnjeg crkvenog internata u Kamlupsu u Britanskoj Kolumbiji. To je bila najveća takva škola u Kanadi, a vodila ju je Katolička crkva između 1890. i 1969. godine.

“Sa bolom pratim vijesti iz Kanade o uznemirujućem pronalasku posmrtnih ostataka 215 djece", rekao je papa Franjo u obraćanju vjernicima.

“Pridružujem se kanadskim biskupima i cijeloj Katoličkoj crkvu u Kanadi izražavajući saosjećanje i bliskost sa građanima Kanade koji su pod traumom zbog ove šokantne vijesti. To tužno otkriće doprinosi našoj svijesti o patnjama i mukama iz prošlosti", doda je papa.

Džastin Trudo u petak je kritikovao crkvu što "šuti" i pozvao je da se formalno izvini i iskupi se zbog svoje istaknute uloge u kanadskom nekadašnjem sistemu katoličkih crkva za djecu iz strarosjedilačkih zajednica.

Rekao je da je od pape Franje, kada se sastao sa njim u Vatikanu 2017, tražio da "način korak ka izvinjenju" i dozvoli pristup crkvenim dokumentima. Međutim, kako je rekao Trudo, "i dalje vidimo otpor crkve, moguće crkve u Kanadi."

Kanadski premijer Džastin Trudo govori na ceremoniji zatvaranja Nacionalne istrage o nestalim i ubijenim ženama i devojčicama iz starosedelačkih naroda, u Gatinou u Kvebeku, 3. juna 2019.
Kanadski premijer Džastin Trudo govori na ceremoniji zatvaranja Nacionalne istrage o nestalim i ubijenim ženama i devojčicama iz starosedelačkih naroda, u Gatinou u Kvebeku, 3. juna 2019.

Rozen Kazimir, poglavarka kanadskog starosjedilačkog plemena Tk’emlups te Sekvepemk, kaže da njen narod traži izvinjenje Katoličke crkve. Misionarska organizacija koja je vodila skoro polovinu internata u Kanadi još nije objavila nikakve podatke o školi u Kemplupsu, dodala je.

Papa Franja u nedjelju je govorio o zacjeljenju ali ne i izvinjenju.

“Ovi teški trenuci predstavljaju snažan poziv da se distanciramo od kolonijalnog modela i današnje ideološke kolonizacije, i koračamo jedni uz druge, uz dijalog, međusobno poštovanje i prepoznavanje prava i kulturnih vrijednosti svih sinova i kćeri Kanade", rekao je papa i pozvao na molitvu za žrtve i njihove porodice.

Prošle nedjelje, portparol Vatikana nije želio da odgovori na pitanja o zahtjevima da se papa formalni izvini starosjediocima Kanade.

U srijedu, nadbiskup Vankuvera Majkl Miler na Twitteru je iznio "duboko izvinjenje i saučešće porodicama i zajednicama koje je pogodila ova užasna vijest." On je dodao da je "crkva bez sumnje griješila primjenjujući vladinu kolonijalističku politiku što je dovelo do uništenja djece, porodica i zajednica."

Anglikanska i prezbiterijanska crkva izvinile su se zbog svoje uloge u zlostavljanju djece, kao i kanadska vlada koja je ponudila odštetu. Jedna od brojnih preporuka komisije za istinu i pomirenje koju je uspostavila kanadska vlada bilo je i papino izvinjenje.

2009. godine, tadašnji papa Benedikt XVI sastao se sa bivšim učenicima i preživjelima i rekao koliko ga "lično bole" njihova stradanja. Međutim, njegove riječi nisu opisane kao izvinjenje.

XS
SM
MD
LG