Linkovi

Kanada, Meksiko i SAD potpisali novi trgovinski ugovor


Premijer Kanade Justin Trudau, predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto i američki predsjednik Donlald Trump potpisali novg trgovinski ugovor, Buenos Aires, 30. novembar 2018.
Premijer Kanade Justin Trudau, predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto i američki predsjednik Donlald Trump potpisali novg trgovinski ugovor, Buenos Aires, 30. novembar 2018.

Lideri Meksika, Kanade i SAD potpisali su Sjeverno-američki trgovinski sporazum u petak u Buenos Airesu nakon utvrđivanja posljednjih detalja sporazuma do samog trenutka potpisivanja.

Sporazum u načelu o zajedničkoj trgovini vrijednoj više od hiljadu milijardi dolara godišnje dogovoren 30. septembra, ali su se od tada tri strane dogovarale o detaljima sporazuma i sve nije bilo okončanano par sati uoči potpisivanja na summitu Grupe 20 najrazvijenih država svijeta u Argentini.

Zakondavna tijela tri države još uvijek moraju da odobre pakt, zvanično poznat pod imenom USMCA (skracenica imena tri države), prije nego što stupi na snagu i zamijeni Sjeverno američki trgovinski ugovor poznat kao NAFTA, decenijama star trgovinski sporazum iz kojeg je Trump izašao na nezadovoljstvo Kanade i Meksika.

Kandski premijer Justin Trudeau je o novom sporazumu prije potpisivanja govorio kao o "novoj NAFTA-i", a na press konferenciji sa dvojicom predsjednika Donaldom Trumpom i odlazećim meksičkim Enrique Pena Nietom, rekao da on i američki predsjednik treba da rade na ukidanju tarifa na čelik i alumnijum.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG