Linkovi

Samit G20 u sjenci trgovinskog rata i geopolitičkih tenzija


Svjetski lideri se spremaju za potencijalno turbulentni samtit G20 koji počinje u petak u Buenos Airesu. Dvodnevni sastanak biće održan u sjenci trgovinskog rata koji je svjetsku ekonomiju doveo do ivice, a aktuelne su i bezbjednosne tenzije od Ukrajine i Bliskog istoka do Južnog Kineskog mora.

Sve je spremno za potencijalno konfliktni samit lidera dvije najveće svjetske ekonomije u jeku trgovinskog rata. Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je povećanjem carina sa 10 na 25 odsto, na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara.

Trump je upozorio da je takav scenario moguć ako se sa Pekingom ne riješe problemi trgovinskog disbalansa i intelektualne svojine. Bijela kuća vjeruje da je sad trenutak za dogovor.

“Većina posmatrača vjeruje da je Kina u recesiji, a SAD u snažnoj i stabilnoj poziciji pred ovaj samit”, rekao je ekonomski savjetnik u Bijeloj Kući Larry Kudlov.

Kina je upozorila na ozbiljne posljedice ako se trgovinski rat intenzivira.

“U proteklom vijeku desila su se dva svjetska rata, a između njih velika depresija. Smatram da niko ne treba da se trudi da to ponovi”, naglasio je kineski ambasador u SAD Cui Tiankai.

Prvi samit lidera G20 održan je 2008. u jeku globalne ekonomske krize.

“Deceniju kasnije, najveća prijetnja ekonomskom poretku, iznenađujuće, dolazi od onih koji su taj poredak najviše branili – od protekcionizma predsjednika Trumpa i njegove politike “Amerika prvo”, smatra Tristen Naylor iz Londonske škole za ekonomiju.

Jedan od ukrajinskih brodova koje je zaplijenila ruska obalska straža
Jedan od ukrajinskih brodova koje je zaplijenila ruska obalska straža

Geopolitičke tenzije takođe rastu. Samit će biti održan nekoliko dana pošto su ruski brodovi namjerno udarili u ukrajinske kod Krima, a posada ukrajinskih brodova je zarobljena. Kijev tvrdi da se incident dogodio u međunarodnim vodama.

“Šta je trebalo da urade ruske snage koje kontrolišu granicu? Vojni brodovi su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode”, ustvrdio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Saudijski princ Mohamed bin Salman bi takođe trebalo da prisustvuje samitu, uprkos tome što se sumnja da je naručio ubistvo novinara Jamala Khashogg​ija u Istanbulu. Na samit dolazi i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Važno je da se samit vidi kao prilika da se riješe neki od ključnih globalnih problema, kaže Naylor.

Kako će funkcionisati ekonomski sistem? Da li je protekcionizam dobar ili loš? Da li su klimatske promjene stvarne ili ne? Ako se države oko toga ne usaglase, to će biti snažan signal svima koji nisu za stolom da možda ne podrže nikakve sporazume".

Hiljade antiglobalista je već spremno da protestuje u Buenos Airesu. Na ulicama će biti i 22 hiljade policajaca, ali će se neke od najžešćih borbi vjerovatno voditi unutar samita.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG