Linkovi

Iran osuđuje kanadsko označavanje Revolucionarne garde kao terorističke grupe


Islamic Revolutionary Guards
Islamic Revolutionary Guards

Iran je osudio kanadsko uvrštavanje iranske Islamske revolucionarne garde na listu terorističke organizacije kao "nemudar i nekonvencionalan politički motivisan korak", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani, a prenosi poluzvanična novinska agencija Fars u četvrtak.

"Akcija Kanade neće imati nikakav učinak na legitimnu i odvraćajuću moć Revolucionarne garde", rekao je Kanaani, dodajući da Teheran zadržava pravo da u skladu s tim odgovori na popis.

Ottawa je u srijedu navela Revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju, korak koji bi mogao dovesti do istrage bivših visokih iranskih zvaničnika koji sada žive u Kanadi.

Sjedinjene Države su poduzele sličan korak 2019. protiv Revolucionarne garde, koju zapadne nacije optužuju za provođenje globalne terorističke kampanje.

Teheran odbacuje takve tvrdnje, rekavši da su elitne snage suverena institucija odgovorna za očuvanje nacionalne sigurnosti.

Kanada je označila iransku Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) kao terorističku organizaciju i savjetovala svim Kanađanima u Iranu da napuste zemlju.

Ministar javne sigurnosti Dominic LeBlanc objavio je to 19. juna na konferenciji za novinare u Otavi, rekavši da je odluka da se IRGC proglasi terorističkom organizacijom zasnovana na "veoma jakim i uvjerljivim dokazima".

LeBlanc je rekao novinarima da Kanada "koristi sva moguća sredstva za borbu protiv terorističkih akata IRGC-a".

Ministrica vanjskih poslova Melanie Joly istakla je na istoj konferenciji za novinare da je Ottawa prekinula diplomatske odnose s Teheranom prije nekoliko godina. Ona je pozvala Kanađane da ne putuju u Iran i rekla da bi oni koji su u Iranu sada trebali da se vrate kući.

Iranski iseljenici i rođaci ubijenih na letu koji su iranske snage srušile u januaru 2020. ubrzo nakon polijetanja iz Teherana, ubivši svih 176 putnika i članova posade, od kojih je polovica Kanađana, dugo su tražili da se IRGC proglasi terorističkom grupom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG