Linkovi

Potpredsjednica Harris govorila o američkim ciljevima nakon sukoba Izraela i Hamasa


Kamala Harris
Kamala Harris

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris u subotu je iznijela široke američke ciljeve kada se sukob Izraela i Hamasa okonča i naglasila da bi palestinski narod u Gazi i na Zapadnoj obali konačno trebao biti ujedinjen pod jednim vladajućim entitetom.

Haris je nastupila na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, nakon što ju je američki predsjednik Joe Biden zamolio da zauzme njegovo mjesto za stolom dok se fokusira na rat Izraela i Hamasa.

U razgovorima s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem, Harris je rekla da "ni pod kojim okolnostima Sjedinjene Države neće dozvoliti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze ili Zapadne obale, opsadu Gaze ili prekrajanje granica Gaze", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Ona je također rekla da kada se rat završi, napore za obnovu treba nastaviti "u kontekstu jasnog političkog horizonta za palestinski narod prema vlastitoj državi koju će voditi Palestinska uprava i imati značajnu podršku međunarodne zajednice i zemalja regiona", navodi se u saopštenju.

"Potpredsjednica je jasno stavila do znanja da Hamas ne može kontrolirati Gazu, što je neodrživo za sigurnost Izraela, dobrobit palestinskog naroda i regionalnu sigurnost", saopštila je Bijela kuća.

Palestinska uprava koju podržava Zapad upravlja dijelovima okupirane Zapadne obale. Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. od glavne stranke Fatah, palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i od tada vlada enklavom.

Harrisova uloga u administraciji dolazi pod sve veću pažnju jer se Biden, 81, kandiduje za drugi mandat. Ona je dobila zadatak da pomogne u rješavanju niza velikih izazova, od migracije do abortusa i prava glasa kod kuće. Kako realno treba upravljati postkonfliktnom Gazom, pitanje je koje je zbunilo regionalne lidere i stručnjake za Bliski istok.

Budućnost Palestinske uprave

Američki zvaničnici razgovarali su o jačanju palestinske vlasti kako bi ona mogla proširiti svoj doseg i uključiti Gazu, ali nije dogovoren nikakav čvrst plan.

Neki američki zvaničnici privatno su izrazili sumnju u sposobnost palestinskih vlasti da upravljaju Gazom nakon rata.

Harris se također susrela sa šeikom Mohamedom bin Zayedom Al Nahjanom, predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, i razgovarala sa emirom Katara, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, koji je bio ključan u pregovorima o oslobađanju talaca iz Gaze.

U izjavi kasnije u subotu, Harris je izrazila želju SAD-a da se obnovi pauza u borbama Izraela i Hamasa kako bi se iz Gaze izvuklo još talaca i kako bi se obnovio stalan priliv humanitarne pomoći.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG