Linkovi

Obnovljene borbe ušle u drugi dan nakon propalih pregovora o produženju primirja


Palestinci evakuišu ranjene u izraelskom bombardovanju Rafaha, Pojas Gaze, 1. decembar 2023.
Palestinci evakuišu ranjene u izraelskom bombardovanju Rafaha, Pojas Gaze, 1. decembar 2023.

Obnovljene borbe u Gazi produžile su se u subotu, drugi dan nakon što su propali razgovori o produženju nedjeljnog primirja s Hamasom, a posrednici su rekli da izraelsko bombardiranje komplikuje pokušaje ponovnog zaustavljanja neprijateljstava.

Istočna područja Khan Younisa u južnoj Gazi našla su se pod intenzivnim bombardiranjem pošto je rok za primirje istekao ubrzo nakon zore u petak.

Stanovnici su izašli na cestu sa stvarima nagomilanim u kolima, tražeći sklonište dalje na zapadu.

Izrael je saopštio da su njegove kopnene, vazdušne i pomorske snage pogodile više od 200 "terorističkih ciljeva" u Gazi.

Do petka uveče, zdravstveni zvaničnici u obalnom pojasu rekli su da su u izraelskim udarima poginule 184 osobe, ranjeno je najmanje 589 osoba i pogođeno više od 20 kuća.

Rano u subotu u izraelskim zajednicama izvan Gaze oglasile su se raketne sirene, ali nema izvještaja o ozbiljnoj šteti ili žrtvama. Na snimku, snimljenog iz južnog Izraela, čuju se zvukovi eksplozija i vidi se dim koji se diže u nebo.

Zaraćene strane su jedna drugu okrivljavale za kolaps primirja, tokom kojeg su Hamasovi militanti oslobodili taoce za Palestince koji su držani u izraelskim zatvorima.

Ujedinjene nacije su saopćile da bi borbe pogoršale ekstremnu humanitarnu vanrednu situaciju.

"Pakao na Zemlji vratio se u Gazu", rekao je Jens Laerke, glasnogovornik UN-ove humanitarne kancelarije u Ženevi.

Pauza koja je počela 24. novembra produžena je dva puta, a Izrael je rekao da se može nastaviti sve dok Hamas oslobodi 10 talaca dnevno. Ali nakon sedam dana tokom kojih su žene, djeca i strani taoci bili oslobođeni, posrednici nisu uspjeli pronaći formulu za produženje primirja i nove razmjene.

Izrael je optužio Hamas da odbija osloboditi sve žene koje je držao. Palestinski zvaničnik rekao je da je do sloma došlo zbog izraelskih vojnikinja.

Izrael se zakleo da će uništiti Hamas nakon divljanja 7. oktobra u kojem kaže da je militantna grupa ubila 1.200 ljudi i uzela 240 talaca. Izraelski napadi od tada su opustošili veći dio Gaze, kojom vlada Hamas od 2007. Palestinske zdravstvene vlasti koje Ujedinjene nacije smatraju pouzdanim kažu da je više od 15.000 stanovnika Gaze ubijeno, a hiljade se vodi kao nestalo.

Katar, koji je igrao centralnu posredničku ulogu, rekao je da se nastavljaju pregovori s Izraelcima i Palestincima o obnavljanju primirja, ali je ponovno izraelsko bombardiranje Gaze zakompliciralo stvari.

Izraelski zvaničnik u Washingtonu rekao je da je "veoma visok prioritet" osloboditi što više talaca.

Stanovnici i zvaničnici Hamasa u petak su rekli da su se borci naoružani granatama na raketni pogon borili protiv izraelskih trupa i tenkova u naselju Sheikh Radwan na sjeveru grada Gaze.

XS
SM
MD
LG