Linkovi

Jaki vjetrovi, strmi tereni ometaju ekipe koje se bore s prvim ovogodišnjim velikim požarom na području Los Angelesa


Vatrogasci se bore sa nadolazećim šumskim požarom u Gormanu, Kalifornija, 16. juna 2024.
Vatrogasci se bore sa nadolazećim šumskim požarom u Gormanu, Kalifornija, 16. juna 2024.

Snažan vjetar je u nedjelju progurao plamen kroz suvo grmlje u planinama duž međudržavne ceste 5 sjeverno od Los Angelesa, a zvaničnici su upozorili stanovnike na putu požara da budu spremni da napuste područje, ako požar ponovo eksplodira.

Prvi veliki ovogodišnji požar u okrugu Los Angeles brzo je porastao na više od 40 četvornih kilometara, dan nakon što je prisilio na evakuaciju najmanje 1.200 kampera, terenaca i planinara iz rekreacijske zone Hungry Valley.

Nije prijavljeno da je bilo povrijeđenih. Uzrok je pod istragom.

Vatrogasci koji rade u vrućim uslovima i strmom terenu utrkivali su se kako bi ugasili požare koji su izbili dok su nepredvidivi vjetrovi nosili žar ispred plamena, rekao je Kenichi Haskett, šef odjela vatrogasne službe okruga LA. Naleti su također ometali napore posade aviona da ispuste vodu i vatrootporne tvari, rekao je on.

"Kada je vjetrovito, samo prska vodu svuda gdje nam nije potrebna. To je izazov", rekao je Hasket.

U međuvremenu u sjevernoj Kaliforniji, u nedjelju je izazvao mali požar koji je izazvao naredbe za evakuaciju i upozorenja za slabo naseljeno područje u blizini jezera Sonoma. TakozvanaiPoint Fire je poslala ogroman oblak tamnog dima dok se probijao kroz grmlje i drveće oko 130 kilometara sjeverno od San Francisca.

Požar u južnoj Kaliforniji izbio je u subotu popodne u blizini I-5 u Gormanu, oko 100 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa. U evakuiranoj rekreacijskoj zoni izgorjela su dva objekta.

Vatra se kretala prema jezeru Piramida, popularnoj destinaciji za nautičare koja je bila zatvorena iz predostrožnosti na Dan očeva. U nedjelju nije bilo prijetnji nijednoj kući, ali su zvaničnici upozorili stanovnike Castaica, u kojem živi oko 19.000 ljudi, da se pripreme za odlazak ako se požar proširi južnije.

"Ako se nalazite u zoni upozorenja, budite spremni sa 'torbom', sa odjećom za noćenje i svojim mobilnim telefonom, lijekovima, naočarima. Neka vam auto bude napunjeno gorivom", rekao je Hasket. "Budite spremni za evakuaciju."

Niska vlaga i udari oko 80 kilometara na sat očekivali su se tokom dana, a vjetar bi mogao pojačati brzinu nakon zalaska sunca, upozorila je kancelarija Nacionalne meteorološke službe za Los Angeles.

Oko 120 kilometara istočno, požar Hesperia, površine 5 kvadratnih kilometara, prisilio je zatvaranje puteva i doveo do upozorenja o evakuaciji nakon što je izbio u subotu u blizini planinskih zajednica u okrugu San Bernardino. Požar je u nedelju bio 7% suzbijen.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG