Linkovi

Kako Rusija zaobilazi sankcije Zapada za aviokompanije


Arhiv: Avion kompanijie Ural Airlines polijeće sa aerodroma u Španiji, 29. jula 2018. godine. (Foto: Reuters/Paul Hanna)
Arhiv: Avion kompanijie Ural Airlines polijeće sa aerodroma u Španiji, 29. jula 2018. godine. (Foto: Reuters/Paul Hanna)

Avion Airbus kompanije Ural Airlines sletio je u ruski grad Jekaterinburg 14. novembra prošle godine i tu je i ostao. Tri dana kasnije, za avion je stigao rezervni dio ključan za navigacijske sisteme, čija je prijavljena vrijednost bila veća od četvrt miliona dolara, a proizvela ga je američka kompanija Northrop Grumman, pokazuju podaci ruske carinske evidencije.

Sedmicu kasnije, 24. novembra, avion A320 je poletio za Moskvu i od tada je redovno prevozio putnike širom Rusije i Centralne Azije.

Uprkos sankcijama Zapada, koje su osmišljene da spriječe ruske prevoznike da nabavljaju dijelove za svoje avione Airbus i Boeing, Ural Airlines je uvezao više od 20 uređaja proizvedenih u SAD otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, pokazuju carinski podaci.

Ukupno, do kraja juna ove godine, najmanje 1,2 milijarde dolara vrijednih dijelova za avione stiglo je ruskim aviokompanijama od maja 2022. godine - kada je na snazi već bila većina američkih i evropskih trgovinskih ograničenja, kao i zabrana izvoza.

U tu opremu spada širok dijapazon uređaja – od već navedenih navigacijskih sistema bez kojih avioni ne mogu da lete, ventila za pritisak u kabinama, ekrana u kokpitu i dijelova za slijetanje – do uobičajenijih rezervnih dijelova poput aparata za kafu, telefonskih slušalica za stjuardese i sjedišta za toalete.

Carinska evidencija pokazuje da su dijelovi stigli u Rusiju preko posrednika u zemljama kao što su Tadžikistan, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Turska, Kina i Kirgistan – od kojih nijedna nije podržala zapadne sankcije Rusiji.

Iznos od 1,2 milijarde dolara potcjenjuje ukupnu vrijednost avionskih dijelova uvezenih tokom perioda koji je analizirao Rojters jer uključuje samo pošiljke namijenjene direktno ruskim aviokompanijama ili njihovim jedinicama za održavanje - ali ne i dijelove aviona koji se isporučuju drugim kompanijama u Rusiji.

Oleg Pantelejev, šef istraživačkog centra za avijaciju AviaPort u Moskvi, rekao je da su ruske aviokompanije "riješile problem" poslovanja pod zapadnim sankcijama.

"U početku je bio šok, niko nije znao šta da radi", rekao je on Reutersu."Nakon dva do tri mjeseca pronađeni su novi kanali snabdijevanja, a nakon šest ili devet mjeseci pojavilo se dosta alternativa, što je omogućilo smanjenje cijena i rokova isporuke."

Nepotrebne informacije

Zamjenik izvršnog direktora Ural Airlinesa, Kiril Skuratov, odbio je da komentariše kako je ruski prevoznik nabavio svoje rezervne dijelove.

"Definitivno vam to neću reći", rekao je on Skuratov. "To su nepotrebne informacije."

Nakon pregleda liste koju je sastavio Reuters, iz Northrop Grumman su naveli da nisu identifikovali bilo kakve usluge prodaje ili popravke prema ruskim kompanijama. Dodali su da imaju "opsežne procese i procedure koje pomažu u osiguravanju usklađenosti sa svim primjenjivim zakonima i propisima vezanim za izvoz i sankcije."

Američka vlada je saopštila da su njene kontrole izvoza i kontrole njenih saveznika ozbiljno uticale na ruski sektor avijacije.

"Nastavićemo energično sprovoditi naše kontrole iskorjenjivanjem i ometanjem ilegalnih mreža, praćenjem pojedinaca koji izbjegavaju ograničenja i direktnom interakcijom sa industrijom i stranim vladama kako bismo osigurali usklađenost", rekao je portparol Sekretarijata za trgovinu SAD.

Zvaničnik Evropske unije naveo je da Unija blisko koordiniše sa zemljama koje su uvele slična trgovinska ograničenja, kako bi osigurale da se ona ne zaobilaze: "U nekim zemljama se uspostavljaju sistemi za praćenje, kontrolu i blokiranje ponovnog izvoza“.

Zapadne sankcije jesu otežale život ruskom avio sektoru.

Sredinom 2022. godine, izvori iz avio industrije opisali su kako su neke ruske aviokompanije koristile određene avione kako bi sa njih skidale dijelove. Ruski prevoznik S7 Airlines saopštio je u junu prošle godine da mora odustati od planova za pokretanje niskotarifnog operatera jer nije mogao da preuzme isporuku Airbusovih aviona koje je naručio.

Baš kao i njihov američki rival Boeing, evropski proizvođač aviona Airbus je prekinuo veze sa svojim ruskim klijentima kada su uvedene sankcije.

Ali od 1. maja ove godine, ruske aviokompanije su imale 541 zapadni avion u aktivnoj službi ili na održavanju, prema podacima koje je prikupila švajcarska organizacija specjalizovana za informacije o avijaciji „ch-aviation”. To je manje-više na nivou prije rata, uzimajući u obzir 75 aviona koje su ruske aviokompanije iznajmljivale i koje su strani vlasnici preuzeli nakon početka invazije na Ukrajinu.

Ruske aviokompanije su u junu prevezle 10,1 milion putnika, prema podacima ruske federalne agencije za statistku Rostat, u poređenju sa 8,87 miliona u junu 2022. i 11,1 miliona u junu 2021.

Bez zapadnih aviona, ruski avioprevoznici bi morali masovno da smanjuju obim posla jer imaju samo oko 150 putničkih aviona ruske proizvodnje u svojim flotama, prema podacima „ch-aviation”.

Rusko ministarstvo trgovine i uprava civilnog vazduhoplovstva nisu odgovorili na poruke Reutersa za komentar.

Zaobilazni put

Prije trgovinskih ograničenja, Ural Airlines, Aeroflot, S7 i drugi ruski prevoznici oslanjali su se na podršku u održavanja od globalnih kompanija kao što je Lufthanza i Tehnik iz Njemačke.

Kada su strane kompanije prestale da im pružaju usluge, ruske aviokompanije su se okrenule grupi manjih dobavljača.

U aprilu 2022. godine, kompanija S7 je počela da uvozi dijelove iz kompanije u Moldaviji pod nazivom Air Rock Solutions, pokazuju carinske evidencije. Tokom narednih 14 mjeseci, S7 je od Air Rocka nabavio dijelove u vrijednosti od najmanje 1,23 miliona dolara.

Ivan Melnikov, izvršni direktor Air Rocka i još jednog distributera dijelova za avione iz Moldavije – AAerostage Services, negirao je prodaju proizvoda Rusiji. Rekao je da je većina njegovih klijenata u UAE i Kirgistanu.

"Nemoguće je poslovati sa ruskim kompanijama iz Moldavije, jednostavno imajući u vidu da su njihove banke zabranjene u Moldaviji i da se plaćanja ne obrađuju", rekao je Melnikov. "Nismo zainteresovani da izgubimo naše lokalne i međunarodne partnere zbog kratkoročnih prihoda."

Većina pošiljki navedenih u ruskoj carinskoj evidenciji kao da dolaze od dvije navedene kompanije išle su zaobilaznim rutama, kroz zemlje kao što su UAE ili Kirgistan. Upitan da li to može ukazivati na to da su njegovi klijenti u tim zemljama preusmjerili isporuke ruskim aviokompanijama, moldavski biznismen nije odgovorio.

S7 i Aeroflot nisu odgovorili na poruke Reutersa za komentar.

Kompanije preko kojih se zaobilaze ograničenja

Serijski broj naveden u ruskoj carinskoj evidenciji za navigacijski uređaj koji je proizvela kompanija Northrop Grumman, poslat u Jekaterinburg prošle godine, pokazuje da je on proizveden u oktobru 2008. i korišten na različitim avionima, uključujući i jedan u Saudijskoj Arabiji prije šest godina.

Iako carinski zapisi ne navode ime kompanije koja je isporučila uređaj u novembru, oni pokazuju kako je više jednako važnih američkih dijelova, opremljenih laserskim žiroskopima visoke tehnologije, stiglo do Ural Airlinesa tokom 14-mjesečnog perioda koji je analizirao Reuters.

Na primjer, Ural Airlines je u 2022. godini dobio najmanje dva uređaja preko UAE, koje su poslale dvije građevinske kompanije iz Tadžikistana.

Neke od pošiljki dijelova Northrop Grummana za Ural Airlines koje su išle kroz UAE, obavljala je kompanija Skyparts FZCO, osnovana u junu 2022. godine i registrovana u jednosobnoj kancelariji u jednoj od slobodnih ekonomskih zona Dubaija.

Skyparts na svojoj veb stranici navodi da su ga osnovali profesionalci u avijaciji i nudi korisnicima podršku "od nosa do repa" za njihove avione.

Upitan o isporuci uređaja kompanije Northrop Grumman, menadžer Skajpartsa Said Abduloev, rekao je Reutersu da je upoznat s tim dijelom i potvrdio da kompanija iz Dubaija posluje sa tadžikistanskim kompanijama.

Rekao je da je Skyparts nabavio jedan od dijelova Northrop Grummana od američkog dobavljača, ali je negirao da ga je ikada poslao u Rusiju. Odbio je da imenuje američku firmu.

XS
SM
MD
LG