Linkovi

Kako je ruski oligarh kršio američke sankcije: Vila u Aspenu i skupe jahte


Predsjedavajući VTB Banke, Andrej Kostin, tokom video poziva na Investicionom forumu u Moskvi, 30. novembra 2021. (Foto: AP/Mikhail Metzel/Sputnik/Kremlin Pool)
Predsjedavajući VTB Banke, Andrej Kostin, tokom video poziva na Investicionom forumu u Moskvi, 30. novembra 2021. (Foto: AP/Mikhail Metzel/Sputnik/Kremlin Pool)

Vadim Volfson na Facebooku jasno iznosi svoju političku poziciju. Njegova profilna slika prikazuje ga u bejzbol kapi sa natpisom „Puck Futin” (igra slova i riječi koja u prevodu znači: J... Putina), dok se na njegovom baneru nalazi ruska antiratna zastava.

U riječima i mimovima, Volfson kritikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina, najviše ruske zvaničnike i rusku invaziju na Ukrajinu.

Ali Volfson – koji se ranije prezivao Beljajev i osnovao je finansijsku grupu "Otkritie", nekada najveću rusku privatnu banku – sada je optužen za kriminal koji je u suprotnosti sa takvim političkim stavovima.

Američki federalni tužioci navode da je 2018. i 2019. godine ovaj stanovnik Austinaa u Texasu pomogao Andreju Kostinu, oligarhu i šefu ruske državne VTB banke, da posjeduje i upravlja elitnom vilom u Coloradu. Time bi bile prekršene američke sankcije protiv Kostina.

Volfson je priveden u Austinu 22. februara, ali je ubrzo pušten na slobodu. Optužen je za kršenje Zakona o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlastima, koji čini osnovu američkog režima sankcija, te za zavjeru za njegovo kršenje. Za svaku optužbu kazna bi mogla iznositi do 20 godina zatvora.

Screenshot Facebook stranice Vadima Volfsona.
Screenshot Facebook stranice Vadima Volfsona.

Kostin se tereti za kršenje sankcija, zavjer radi kršenja sankcija i pranja novca. Za svaku tačku je predviđena kazna do 20 godina zatvora. Ostaje na slobodi, a vjerovatno se nalazi u Rusiji.

Optužbe, objavljene prošlog mjeseca u saopštenju Sekretarijata za pravosuđe SAD, bacaju svjetlo na navodnu imovinu Kostina, čiju banku ponekad nazivaju „Putinova kasica prasica”, kao i na njegove navodne napore da izbjegne sankcije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru sa predsjedavajućim VTB Banke Andrejem Kostinom u Moskvi, 27. novembra 2023. (Foto: AP/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin Pool)
Ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru sa predsjedavajućim VTB Banke Andrejem Kostinom u Moskvi, 27. novembra 2023. (Foto: AP/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin Pool)

Kostin je ove optužbe nazvao „neosnovanim.”

„Nikada nisam prekršio nijedan zakon, uključujući američki, nikada nisam zaobišao nikakve sankcije i pozivam sve svoje partnere da ne traže niti izmišljaju bilo kakve načine da ih zaobilaze, već da grade drugačiji svijet, nezavisno od pritiska političke elite i američkog vojnog lobija”, naveo je on u komentaru koji je objavila ruska državna novinska agencija Tas.

Volfson je porukom odbio da komentariše tužbu i da odgovara na pitanja Glasa Amerike. O svojim političkim stavovima rekao je sljedeće: „Pošto čitate moj FB (Fejsbuk), sami izvucite zaključke.”

Vila u Stjenovitim planinama

Prema optužnici, Kostin je 2010. godine kupio luksuznu kuću u Aspenu u Coloradu za 13,5 miliona dolara. Formalni vlasnik kuće bila je kompanija iz Kolorada "40 North Star LLC", a Kostin ju je kontrolisao preko niza ofšor kompanija, navode tužioci.

Dvije godine kasnije, kupio je tri umjetnička djela za kuću i platio ih milion dolara.

Tužioci kažu da su od 2010. do 2017. Kostin i njegova porodica svake godine provodili oko dvije sedmice u toj kući u Aspenu, obično tokom zimskih praznika.

Volfson i njegova porodica su takođe provodili vrijeme tamo.

Zillow web stranica na kojoj se reklamira bivša vila Andreja Kostina u Aspenu u Coloradu.
Zillow web stranica na kojoj se reklamira bivša vila Andreja Kostina u Aspenu u Coloradu.

Koristeći mapu parcela za okrug Pitkin, gdje se nalazi Aspen, Glas Amerike uspio je identifikovati vilu.

Ona se nalazi jugoistočno od centra Aspena. Prema veb stranici za nekretnine Zillow, objekat od 1.027 kvadratnih metara ima sedam spavaćih soba, 10 kupatila, kao i bazen, saunu, hidromasažni bazen, kućno kino i salu za bilijar.

Kuća površine 1.027 kvadratnih metara ima sedam spavaćih soba, 10 kupatila, bazen, saunu, kućno kino i sobu za bilijar.
Kuća površine 1.027 kvadratnih metara ima sedam spavaćih soba, 10 kupatila, bazen, saunu, kućno kino i sobu za bilijar.

Danas se vila iznajmljuje za 600.000 dolara mjesečno, navedeno je na Zillowu. Trenutno je u vlasništvu kompanije za koju se čini da nema veze sa Kostinom ili Volfsonom.

Glas Amerike pronašao je i fotografiju umjetničke slike "Češljanje grebena", koja jedna od četiri kupljene umjetnine.

Skrinšot slike "Češljanje grebena" američkog umjetnika Williama Robinsona Leigha, izlistane na veb stranici Worthpoint.com.
Skrinšot slike "Češljanje grebena" američkog umjetnika Williama Robinsona Leigha, izlistane na veb stranici Worthpoint.com.

Situacija se zakomplikovala 2014. godine, nakon što je Rusija ilegalno aneksirala ukrajinski region Krim. SAD i evropske zemlje počele su uvoditi sankcije Rusiji, te istaknutim ruskim političarima i poslovnim ljudima.

Ubrzo se promijenila vlasnička struktura vile u Aspenu.

Prema tužiocima, 2014. godine kompanija „Altamonte Holding Limited”, nedavno registrovana na Britanskim Djevičanskim ostrvima, kupila je kompaniju "40 North Star LLC" za 10 miliona dolara.

Baza podataka sa procurjelim podacima o ofšor vlasništvu, koju vodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), pokazuje da je stvarni vlasnik te kompanije sa skoro identičnim imenom - Altamonte Holdings Limited - Vadim Beljaev (aka Volfson).

Finansiranje kupovine, navodi se u optužnici, obezbedila je kompanija koje je u krajnjem vlasništvu Kostina - "Capital Business Finance".

U aprilu 2018. godine SAD su uvele sankcije Kostinu. Sljedeće godine, Volfson je kupio 40 North Star za 12 miliona dolara, kroz dvije finansijske transakcije sa podružnicom Capital Business Finance koju kontroliše Kostin. Tim dogovorom su prekršene sankcije, navode tužioci u optužnici.

Između 2018. i 2020. godine, Volfson je bio taj koji je prvenstveno koristio dom u Aspenu. Prema registru parcela, 2020. godine kuća je prodata drugoj kompaniji za 12,5 miliona dolara. Čini se da trenutni vlasnik nije povezan s Kostinom ili Volfsonom.

POGLEDAJTE: Video sa 3D ilustracijom nekadašnje vile Andreja Kostina u Aspenu, Kolorado (Google Earth)

Aspen House Google Earth Recording
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Na moru

Optužnica ne završava nekretninama i umjetninama. Tužioci takođe tvrde da je Kostin kontrolisao dvije jahte preko ofšor kompanija: "Morska rapsodija" (Sea Rhapsody), te "More i mi" (Sea & Us).

Kako se navodi u dokumentu, Kostin je prvu jahtu najviše koristio sa suprugom i porodicom, dok je na drugoj vrijeme uglavnom provodio sa ljubavnicom.

Potonja jahta pojavila se u istrazi 2019. pokojnog ruskog opozicionog aktiviste Alekseja Navalnog, koja se bavila odnosom između Kostina i Nailje Asker-zade, voditeljke na državnom TV kanalu Rusija (Rossiya).

Skrinšot iz video istrage Alekseja Navalnog koji pokazuje jaktu "Sea & Us" u luci u Barceloni. (Jutjub stranica NavalnyRu)
Skrinšot iz video istrage Alekseja Navalnog koji pokazuje jaktu "Sea & Us" u luci u Barceloni. (Jutjub stranica NavalnyRu)

Tužioci kažu da je Kostin kupio 66-metarsku "Morsku rapsodiju" za 65 miliona dolara, između 2008. i 2012. godine. Izgrađena je prema njegovoj narudžbi. Sadrži šest luksuznih kabina, bazen, spa i bioskop.

Jahta "More i mi" je dugačka 62 metra i napravljena je po narudžbi za bankara između 2016. i 2018. Za to je platio najmanje 70 miliona dolara.

Prema tužiocima, između 2018. i 2022. godine, Kostin i neimenovani saučesnici sproveli su plan da obezbijede finansiranje, robu i usluge za rad, održavanje i unapređenje jahti.

U optužnici se navodi da su se bavili pranjem novca prevozom novčanih instrumenata i sredstava u SAD i iz njih, ali tužioci ne navode više detalja o tim aktivnostima.

Prema web stranici za pomorsku analitiku "marinetraffic.com", Morska rapsodija je sada usidrena u Viktoriji, glavnom gradu Sejšela.

Jahta "More i mi" je preimenovana u "Spokoj i jedinstvo" (Serenity and Unity). Prema navedenoj veb stranici, trenutno se nalazi na obali Turske.

Tužioci traže oduzimanje imovine i sredstava koja su, kako navode, Kostin, Volfson i drugi stekli izvršenjem krivičnih djela navedenih u optužnici.

XS
SM
MD
LG