Linkovi

Kako je izgledao život izraelskih talaca u Hamasovom zatočeništvu


Šeron Hercman grli rođaka koji je bio u Hamasovom zatočeništvu i koji je oslobođen 25. novembra. (foto: AP/Haim Zach/GPO)
Šeron Hercman grli rođaka koji je bio u Hamasovom zatočeništvu i koji je oslobođen 25. novembra. (foto: AP/Haim Zach/GPO)

Plastične stolice umjesto kreveta. Za jelo hljeb i pirinač. Čekanje satima za odlazak u toalet. Taoci Hamasa, koji su oslobođeni i vraćeni u Izrael poslije sedam nedjelja u zatočeništvu, govorili su o uslovima u kojima su živjeli tokom tog perioda.

Izrael i Hamas dogovorili su četvorodnevni prekid vatre tokom kojeg su oslobođene desetine talaca. Većina talaca koji su pušteni na slobodu djeluje da je u stabilnom fizičkom stanju.

Objavljivanje informacija o periodu u zatočeništvu je strogo kontrolisano, ali su neki članovi porodica podijelili detalje o tome kako je izgledao život njihovih najmilijih u proteklih mjesec i po.

Merav Raviv, rođaka troje talaca koji su oslobođeni u petak, prenijela je da su njeni rođaci hranu dobijali neredovno, i to uglavnom hljeb i pirinač. Njena rođaka i tetka, Keren i Rut Mudrer, izgubile su po 7 kilograma za 50 dana.

Kaže i da su spavali na spojenim plastičnim stolicama, u prostoriji koja je izgledala kao soba za prijem. Nekada su čekali satima da odu u toalet.

Adva Adar, unuka 85-godišnje Jafe Adar koja je bila među taocima, kaže da je njena baka takođe dosta izgubila na težini.

"Brojala je dane u zatočeništvu. Kada su je oslobodili, znala je da je tamo provela 50 dana", rekla je ona.

Adva je ispričala da je njena baka bila ubijeđena da joj je porodica pobijena, da bi kasnije saznala da su živi. Ipak, puštanje na slobodu imalo je i gorak ukus - jer je saznala da su joj militanti uništili kuću.

"Za 85-godišnju ženu, ta kuća je bila mjesto gdje je podizala djecu, stvarala uspomene, imala fotografije, lične stvari. Sada nema ništa i mora da počne od nule u tim godinama. Nije joj lako", kaže.

U proteklih 50 dana, Izrael je napadao Gazu iz vazduha i sa kopna. Poginulo je više od 13.000 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi. Hamas je do sada pustio 50 izraelskih talaca u razmjenu za 150 Palestinskih zatvorenika. Oslobođeno je i 18 stranih državljana, uglavnom Tajlanđana.

Po dogovoru bi trebalo da bude oslobođeno još 11 talaca, što znači da ih 180 i dalje ostaje u Pojasu Gaze. Izrael je nagovijestio da bi mogao da produžava primirje za po jedan dan, za svakih 10 oslobođenih talaca.

Opis života u zatočeništvu dala je i 85-godišnja Jočeved Lipšic, koja je oslobođena prije prekida vatre. Ispričala je da su je držali u tunelima ispod Gaze koji izgledaju kao "paukova mreža".

Rekla je da su im otmičari govorili kako "vjeruju u Kuran i da ih neće povrijediti".

Lipšic je dodala da su ih dobro tretirali, davali im lijekove i medicinsku negu, čuvari su se brinuli da bude čisto. Davali su im jedan obrok dnevno: sir, krastavac i pitu - što su i sami jeli.

Neki od talaca koji su skoro oslobođeni također su bili u podznemnim tunelima.

Ejal Nuri, nećak Adine Moše koja je oslobođena u petak, kazao je da je njegovoj tetki bilo potrebno vrijeme da se adaptira na sunčevu svjetlost.

"Bila je u potpunom mraku, hodala je gledajući u zemlju jer je bila u tunelu. Nije navikla na dnevnu svjetlost i tokom zatočeništva je bila odsječena od spoljnog svijeta", rekao je on.

Nuri je dodao da Moše do posljednjeg trenutka nije znala da li će biti puštena.

"Dok nije vidjela Crveni krst. Tek tada je shvatila da je ovih užasnih sedam nedjelja završeno", priča Nuri.

Njegova tetka je tek po oslobađanju saznala da joj je suprug ubijen u napadu militanata, a da im je sin, nekim čudom, preživio.

Ljekari su upozorili na psihološke posljedice zatočeništva. Izrael je obezbijedio stručnu pomoć i podršku za one koji su oslobođeni.

Većina talaca je, na prvi pogled, djelovala da je u dobrom fizičkom stanju, mogli su normalno da pričaju i hodaju. Dvoje je, međutim, završilo u bolnici.

Alma Abraham, stara 84 godine, hitno je prevezena u bolnicu i bila je životno ugrožena. Ljekari su rekli da je već bila bolesna i da nije imala adekvatnu njegu u zatočeništvu. Još jedna djevojka je, kako se vidjelo na snimku Hamasa, imala sa sobom štake kada su je oslobodili i prevezena je u bolnicu.

Jair Rotem, čija je 12-godišnja nećaka Hila Rotem Šošani oslobđena u nedjelju, kaže da stalno mora da podsjeća djevojčicu da ne mora da šapuće.

"Govorili su im da šapuću u da budu tihi, pa je ja sad podsjećam da može da priča normalno", ispričao je Rotem i dodao da je djevojčica spavala dobro prvu noć na slobodi i da ima dobar apetit.

Ohad Munder je proslavio svoj 9. rođendan mjesec dana kasnije, sa pizzom i sladoledom, okružen prijateljima i porodicom u bolnici.

Eitan Vilčik, Ohadov prijatelj, ispričao je za izraelski Kanal 13 da je Ohad "emotivno snažan" i da odgovara na sva pitanja o životu u zatočeništvu. Ali, njegovi prijatelji nisu htjeli da prenose detalje jer žele da poštuju njegovu privatnost.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG