Linkovi

Izboden vođa južnokorejske opozicije


Lider južnokorejske opozicione stranke Lee Jae-myung je pod nadzorom ljekara nakon što je napadnut u Busanu 2. januara 2024.
Lider južnokorejske opozicione stranke Lee Jae-myung je pod nadzorom ljekara nakon što je napadnut u Busanu 2. januara 2024.

Lider južnokorejske opozicione Demokratske stranke Lee Jae-myung uboden je nožem u vrat tokom posjete južnom gradu Busanu u utorak i prebačen je avionom u Seul nakon što je dobio hitnu pomoć, rekli su zvaničnici stranke i hitne pomoći.

Lee, koji je za dlaku izgubio na predsjedničkim izborima 2022. godine, bio je pri svijesti i prebačen je u Nacionalnu univerzitetsku bolnicu u Seulu u glavnom gradu, nakon što ga je muškarac napao dok se kretao među gomilom pristalica i novinara na javnom događaju.

Zvaničnik u Nacionalnoj univerzitetskoj bolnici Pusan, gdje je Lee prvi put dobio hitnu pomoć, rekao je da je transfer u Seul moguć nakon što je medicinsko osoblje utvrdilo da njegovo stanje nije opasno po život na osnovu početnog liječenja i CT skeniranja.

Portparol stranke Kwon Chil-seung, govoreći ispred bolnice ubrzo nakon što je Lee prebačen helikopterom, rekao je da medicinsko osoblje sumnja na oštećenje vratne vene koja prenosi krv od glave do srca.

"Postoji zabrinutost da bi moglo doći do velikog krvarenja ili dodatnog krvarenja, prema medicinskom osoblju", rekao je Kwon.

Napad napadača odigrao se brzo dok je Lee obilazio lokaciju predloženog aerodroma u Busanu.

Muškarac je prišao noseći papirnatu krunu na kojoj je bilo Leejevo ime i zatražio autogram dok je Lee govorio među gomilom pristalica i novinara, a zatim je skočio naprijed i napao ga, pokazuje video snimak.

Zvaničnik policije u Busanu, Son Je-han, rekao je na brifingu da je napadač rođen 1957. godine i da je koristio nož od 18 cm kupljen na internetu. On nije identifikovao osumnjičenog i rekao je da se istražuje motiv.

Lokalni mediji javljaju da će policija protiv napadača tražiti optužbu za pokušaj ubistva.

Televizijski snimci i video snimak na platformi društvenih medija X prikazuju čovjeka kako ispruženom rukom i pogađa Leeja u vrat, a sila napada gura Leea natrag u gomilu iza njega.

Lee je napravio grimasu i srušio se na zemlju.

Novinske fotografije prikazuju Leeja kako leži na zemlji zatvorenih očiju i krvari, a ljudi mu pritišću maramicu na vrat.

Napadača su brzo savladali stranački zvaničnici i policajci, pokazuje snimak.

PREDSJEDNIK OSUDIO NAPAD

Predsjednik Yoon Suk Yeol osudio je napad i naložio najbolju njegu, saopćio je njegov ured.

"Ova vrsta nasilja se nikada ne smije tolerirati ni pod kojim okolnostima", rekao je Yoon, a prenosi njegov ured.

Bivši guverner provincije Gyeonggi, Lee je za dlaku izgubio od konzervativca Yoona, bivšeg glavnog tužioca, na predsjedničkim izborima 2022. godine. Vodio je glavnu opozicionu stranku od avgusta 2022.

Leeju se trenutno sudi za navodno podmićivanje koje je proizašlo iz razvojnog projekta dok je bio gradonačelnik Seongnama u blizini Seula. On je negirao bilo kakvu nepravdu.

Sljedeći parlamentarni izbori u Južnoj Koreji zakazani su za april.

Južna Koreja ima istoriju političkog nasilja iako ima stroga ograničenja posedovanja oružja. Policija je prisutna na velikim događajima, ali politički lideri obično nisu pod strogom sigurnosnom zaštitom.

Leejevog prethodnika, Song Young-gila, napao je napadač 2022. na javnom događaju koji je zamahnuo tupim predmetom na njegovu glavu, uzrokujući razderotinu.

Tadašnja liderka konzervativne opozicione stranke Park Geun-hye, koja je kasnije bila predsjednica, izbodena je na jednom događaju 2006. godine i zadobila je posjekotinu na licu koja je zahtijevala operaciju.

Njenog oca, Park Chung-heea, koji je bio predsjednik 16 godina nakon što je preuzeo vlast u vojnom udaru, ubio je njegov šef špijuna 1979. na privatnoj večeri u pijanom stanju.

2015. godine, tadašnji američki ambasador u Južnoj Koreji, Mark Lippert, napadnut je od strane napadača dok je prisustvovao javnom događaju, zadobivši veliku ranu na licu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG