Linkovi

Streljački vod, električna stolica i injekcije - potencijalne smrtne kazne u Južnoj Karolini


Električna stolica (desno) i stolica za pogubljenje streljačkim vodom (lijev0) u zatvoru u Columbiji, Južnoj Karolini (Foto: AP)
Električna stolica (desno) i stolica za pogubljenje streljačkim vodom (lijev0) u zatvoru u Columbiji, Južnoj Karolini (Foto: AP)

Advokati četvorice osuđenika na smrtnu kaznu pred Vrhovnim sudom Južne Karoline iznijeće argumente da su električna stolica i streljački vod isuviše okrutni načini pogubljenja zatvorenika.

Također je plan da se žale i na namjeru države da ponovo izvršava smrtnu kaznu injekcijama, jer i dalje nije poznato koja bi se supstanca koristila i kakav je protokol.

Na pogubljenje u Južnoj Karolini čekaju 33 zatvorenika. Smrtna kazna u toj državi nije izvršena skoro 13 godina, pošto je smrtonosnim injekcijama istekao rok trajanja, a kompanije koje ih proizvode odbijaju da ih prodaju zatvorima - osim ako zatvori ne pristanu da njihova imena ostanu sakrivena od javnosti.

Država Južna Karolina međutim tvrdi da su sva tri načina pogubljenja u skladu sa protokolima.

"Sudovi nikada nisu rekli da smrtna kazna mora da bude brza i bezbolna", napisao je Grayson Lambert, advokat koji zastupa kancelariju guvernera Henryja McMastera.

Ako Vrhovni sud odobri da se ovakva izvršenja smrtne kazne nastave, raspored pogubljenja mogao bi da bude prilično zgusnut.

Država je od Vrhovnog suda tražila da odbaci odluku nižeg suda iz 2022. prema kojoj su električna stolica i streljački vod označeni kao "okrutne i neobične kazne".

Sudija apelacionog suda Jocelyn Newman je tada stala na stranu stručnjaka koji su svjedočili da su zatvorenici osjećali užasan bol dok su im se tijela "kuhala" na 2.000 volti u električnoj stolici, ili kada su im streljački vodovi pucali u srce.

Trenutno je u Južnoj Karolini propisano da osuđenik na smrt ide na električnu stolicu, osim ako se zakonom ne propiše neka druga metoda. Državni parlament je 2021. odobrio i streljački vod. Pogubljenje azotnom hipoksijom, kakvo je izvršeno u Alabami, nije predloženo.

Kada je riječ o pogubljenju injekcijom, advokati osuđenika tvrde da je zakon Južne Karoline netransparentan i da zatvorima ne smije biti dozvoljeno da kriju imena kompanija koja im prodaju smrtonosnu supstancu za injekcije.

Nadležni za upravljanje zatvorima su u septembru objavili da za pogubljenje koriste sedativ pentobarbital i da je njihov metod pogubljenja sličan onome koji koristi federalna vlada i još šest država.

Advokati osuđenika tvrde da ta supstanca ima rok trajanja, kao i da je važno da znaju koja je njena tačna doza - jer ako je premala, osuđenici pate i nekada na kraju i ne umru. A ako je prevelika, onda izaziva veliki bol pri ubrizgavanju.

Advokati koji zastupaju državu tvrde da osuđenici samo žele da stave u fokus kompanije koje proizvode supstancu za smrtonosne injekcije, kako bi ih pritisak javnosti natjerao da sa tim prestanu.

U Južnoj Karolini su se ranije, u prosjeku, izvršavale tri smrtne kazne godišnje, a u posljednjih 13 godina pogubljeno je troje osuđenika. Zbog povećanih troškova i manjka supstance za smrtonosne injekcije, mnogi zatvorenici su pristali na sporazume o priznanju krivice i doživotne zatvorske kazne bez mogućnosti puštanja na slobodu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG