Linkovi

Julian Assange sada ima slobodu da radi ili priča šta hoće. Kakvi su mu planovi?


Julian Assange u Canberri (Foto: AFP/David GRAY)
Julian Assange u Canberri (Foto: AFP/David GRAY)

Kandidovao se na izborima, objavio stotine hiljada vladinih dokumenata koji su procurili na internetu, a jednom je lobirao da spasi lokalni bazen.

Jedna od najkontroverznijih i najuticajnijih ličnosti ovog doba informacija, Julian Assange sada je na slobodi nakon pet godina u britanskom zatvoru i sedam u egzilu u ambasadi u Londonu.

Šta je sljedeći korak osnivača WikiLeaksa ostaje nejasno.

Assange, koji ima 52 godine, ove nedjelje je sletio u svoju domovinu Australiju nakon što se izjasnio krivim za pribavljanje i objavljivanje američkih vojnih tajni u dogovoru sa tužiocima Sekretarijata za pravosuđe, čime je okončan pokušaj njegovog izručenja Sjedinjenim Državama. U suprotnom u slučaju, mogao moglo je rezultirati dugom zatvorskom kaznom u slučaju osude.

„Julian planira da pliva u okeanu svaki dan. Planira da spava u pravom krevetu. Planira da jede pravu hranu i da uživa u slobodi”, rekla je njegova supruga Stella Assange novinarima u četvrtak na konferenciji za novinare kojoj Assange nije prisustvovao.

Supruga Juliana Assangea, Stella, na konferenciji za novinare. (Foto: AP Photo/Rick Rycroft)
Supruga Juliana Assangea, Stella, na konferenciji za novinare. (Foto: AP Photo/Rick Rycroft)

Njen muž i otac njeno dvoje djece nastaviće da „brani ljudska prava i da govori protiv nepravde”, rekla je ona.

„On može da bira kako će to da radi jer je sad slobodan čovjek”, navela je ona.

Sam Assange nije dao nikakvu najavu.

Hoće li prestati?

Svi Assangeovi prijatelji i poznanici sa kojima je AP ove nedjelje razgovarao, istakli su da nisu znali njegove planove i isticali kakav je danak nanijet time što je u zatvoru provodio 23 sata dnevno u samici, nakon što je godinama bio u samoizgnanstvu u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

„Samo želim da preživi ovo i da bude sretan. Nije me briga šta će Julian sljedeće da uradi”, rekao je Andrew Wilkie, nezavisni australijski poslanik koji je upoznao Assangea prije nego što je pokrenuo WikiLeaks. On je bio je jedan od prvih političara koji je lobirao da Australija interveniše u njegovom slučaju.

Nekima je bilo teško da zamisle da se Assange na kraju neće vratiti stvarima koje su ga dugo zaokupljale.

„Sumnjam, međutim, da će da prestane i teško mi je da zamislim kako zauvijek odlazi da bude u kući na plaži”, dodao je Wilkie.

„Assange nije bio u stanju da pređe preko nepravde”, rekla je Suelette Dreyfus, predavačica na Školi računarstva i informacionih sistema na Univerzitetu u Melbourneu koja poznaje Assangea od kada je bio tinejdžer, dok je hakovao bezbjedne mreže radi zabave.Dreyfus, koji je jednom lobirals zajedno sa Assangeom za spas bazena u Melbourneu, navela je da se zdravlje njenog prijatelja pogoršalo tokom godina provedenih u britanskom zatvoru.

„Ali pretpostavljam da neće sjediti na plaži do kraja života”, rekla je ona.

Šta će biti sa WikiLeaksom?

Nejasno je šta će se dogoditi sa WikiLeaksom, siteom koji je Assange osnovao 2006. godine kao mjesto za objavljivanje povjerljivih dokumenata koji razotkrivaju korupciju i otkrivaju tajne vlade iza ratovanja i špijuniranja. Zbog tih poteza pristalice ga slave kao borca za transparentnost, ali su ga osudili ljudi iz nacionalne bezbjednosti koji insistiraju da je njegovo ponašanje ugrozilo živote i zalutalo daleko izvan granica tradicionalnog novinarstva.

Site je i dalje online, iako je Assange 2023. za The Nation rekao da je prestao da se objavljuje zbog toga što je on u zatvoru i zato što su državni nadzor i zamrzavanje sredstava WikiLeaksa odvratili uzbunjivače. Assangeov sporazum o priznanju krivice sa SAD uključuje az svih neobjavljenih američkih dokumenata.

„Da li će se vratiti na WikiLeaks i, ako se vrati, da li će to učiniti drugačije? Ne znam”, rekao je Wilkie.

Hoće li dobiti pomilovanje?

Jedna stvar u kojoj su poznati Assangeovi stavovi jeste njegova nada u pomilovanje od sadašnjeg ili budućeg predsjednika SAD zbog optužbi za koje se izjasnio krivim kao dio svog dogovora.

Medijski analitičari zabrinuti su da je osuda prijetila da ima zastrašujući efekat na novinarstvo. Assange je uvijek insistirao da je novinar i da bi slučaj mogao da dovede do krivičnog gonjenja drugih novinara, rekao je Peter Greste, profesor na Univerzitetu u Queenslandu i bivši strani dopisnik koji je bio u zatvoru u Egiptu zbog svog izvještavanja.

Da li može da učestvuje na izborima?

Assange je nekada imao političke, neuspješno se kandidovao za australijski senat sa svojom strankom WikiLeaks 2013. godine, iako nije nagovijestio da će se ponovo kandidovati.

„Kada upalite jako svjetlo, bubašvabe pobjegnu. To je ono što treba da uradimo za Canberru”, rekao je za informativni program 60 minut" iste godine, na pitanje zašto želi da uđe u politiku.

Ali tadašnja vlada prezirala je Assangea, što je, po mjegovim riječima, obostrano osjećanje. Ipak on je u srijedu dočekan u svojoj domovini kao heroj, tu su bili i neki političari koji ga ranije nisu podržavali.

To je spor preokret u stavovima o osnivaču WikiLeaksu u Australiji, ali također mijenja tenzije. U nedavnom slučaju, australijski sudija osudio je bivšeg vojnog advokata na skoro šest godina zatvora zbog curenja povjerljivih informacija koje su razotkrile navode o australijskim ratnim zločinima u Afganistanu. Assangeov pravni tim pomenuo je slučaj u četvrtak.

Analitičari su naveli da su taj i drugi slučaj, zajedno sa fokusom na Assangea, skrenuli pažnju na prepunu nacionalnu kulturu tajnosti informacija koju su podržavali čak i neki političari koji su slavili Assangeovu slobodu.

„Imamo neke od najrestriktivnijih zakona o pristupu javnim informacijama u svetu i nemamo ustavnu zaštitu slobode štampe ili govora. Nadam se da će se Julian također uključiti u kampanju za podršku slobodi štampe i transparentnosti i odgovornosti informacija u Australiji”, rekao je Greste.

Čak i kada se Assange bavio idejom šta bi mogao da uradi sljedeće, u intervjuu za Svjetski etički digitalni forum 2018, koji se smatra njegovim posljednjim pojavljivanjem u javnosti prije nego što je bio u zatvoru, bio je tipično zagonetan.

„Ne znam. Odnosno, mislim da znam, ali ne znam šta da odgovorim na to pitanje”, rekao je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG