Linkovi

Britanski sud donosi odluku o izručenju Assangea Sjedinjenim Državama


Julian Assange ispred ambasade Ekvadora u Londonu, maj 2017.
(AP Photo/Frank Augstein)
Julian Assange ispred ambasade Ekvadora u Londonu, maj 2017. (AP Photo/Frank Augstein)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u utorak će izaći pred sud u Londonu, što neki smatraju da je možda i posljednje ročište u njegovom pokušaju da spriječi ekstradiciju u SAD, gdje je optužen za špijunažu. Assange je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu i pet godina u zatvoru.

Visoki sud u Londonu je zakazao dvodnevnu raspravu o tome da li Assange može od apelacionog suda da traži da spriječi njegovo izručenje. Ako sud ne dozvoli da žalba ode dalje, to znači da bi Assange mogao da ode preko Atlantika.

Njegova supruga kaže da je to pitanje života i smrti i da mu se zdravlje u pritvoru pogoršalo.

"Njegov život je u opasnosti svakog dana u zatvoru. Ako bude izručen Americi, umrijeće", kaže Stella Assange.

Za šta je optužen Assange?

Australijski ekspert za računare, Assange, koji sada ima 52 godine, optužen je u SAD po 18 tačaka za objavljivanje stotina hiljada povjerljivih dokumenata na WikiLeaksu 2010.

Tužilaštvo tvrdi da je kovao zavjeru zajedno sa vojno-obavještajnom analitičarkom Chelsea Manning kako bi hakovao sistem Pentagona i objavio tajna dokumenta o ratovima u Iraku i Afganistanu.

Tereti se za špijunažu u 17 tačaka, i za krivično djelo zloupotrebe kompjutera. Ako bude osuđen, mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora - iako su američke vlasti rekle da će kazna biti znatno manja.

Assange i njegove pristalice kažu da je on postupio kao novinar koji je otkrio pogrešne poteze američke vojske, te da ga štiti Prvi amandman američkog ustava koji garantuje slobodu medija.

Među objavljenim materijalima je i snimak iz 2007. godine kada je u napadu američkog helikoptera u Bagdadu ubijeno 11 ljudi, među njima i dvoje novinara Reutersa.

"Julian je optužen za to što je primio, posjedovao i dijelio sa javnošću informacije i dokaze o ratnim zločinima koje je počinila Vlada SAD. Izvještavanje o zločinima nije zločin", kaže Stella Assange.

Arhiv - Stella Assange ispred suda u Londonu.
Arhiv - Stella Assange ispred suda u Londonu.

Pravnici u SAD kažu da je Assange kriv za to što je pokušavao da hakuje računarski sistem Pentagona i što su objave WikiLeaksa uzrokovale "ozbiljan i trenutni rizik" za američke obavještajne izbore u Afganistanu i Iraku.

Zašto ovaj slučaj traje tako dugo?

Iako je optužnica protiv Assangea objavljena 2019. godine, njegova sloboda je ograničena više od 10 godina.

Assange je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine i dobio je politički azil, pošto su sudovi u Engleskoj odlučili da mora biti izručen Švedskoj zbog istrage za silovanje koja se tamo vodila.

Britanska policija ga je uhapsila 2019. kada je Vlada Ekvadora okončala njegov status azilanta, zbog toga što se 2012. nije pojavio na sudskom ročištu.

Iako su optužbe za silovanje u međuvremenu odbačene u Švedskoj, Assange je ostao u zatvoru u Londonu dok se odlučuje o njegovoj ekstradiciji Americi.

Sudija u Londonu je blokirao njegov transfer u SAD zbog vjerovatnoće da će u američkom zatvoru počiniti samoubistvo.

Ali, u daljem sudskom postupku takva pretpostavka je otklonjena pošto su američke vlasti pružile uvjeravanja da Assange neće biti izložen strogom tretmanu - za koji njegovi advokati tvrde da bi doveo do samoubistva. Stella Assange kritikovala je ta uvjeravanja i nazvala ih beznačajnim, jer su uslovna.

Koji su mogući ishodi pred sudom u Londonu?

Ako sud odbije Assangeovu žalbu, mogao bi da bude izružen Americi čim Britanija to odobri.

Njegovi advokati planiraju da se žale i Evropskom sudu za ljudska prava, ali se plaše da bi mogao biti izručen prije nego što sud to stopira.

Ako sud pak usvoji njegovu žalbu, slučaj bi mogao još da se prolongira.

"Ovo je kazna kroz proces. Očigledno je da je namjera da se on iznuri i kazni dužinom ovog procesa", rekla je urednica WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson.

Assangeov pravni tim tvrdi da on neće imati fer suđenje u SAD, kao i da ugovor između Amerike i Velike Britanije zabranjuje izručenje političkih zatvorenika, te da se optužbe za špijunažu ne mogu odnositi na one koji su samo nešto objavili.

U kakvom je stanju Assange?

Stella Assange kaže da je mentalno i fizičko zdravlje njenog supruga dramatično pogoršano i da je prerano ostario u zatvoru. U oktobru 2021. je imao šlog, a u decembru iste godine je bio toliko loše da je slomio rebro dok je kašljao.

"Brinem svaki put kad se razboli. Posljedice po mentalno zdravlje su ogromne".

Stella i Julian Asaange su se vjenčali u zatvoru u Londonu prije oko dvije godine, i imaju dvojicu sinova koji su začeti dok je on boravio u Ambasadi Ekvadora.

Stella Assange izlazi iz zatvora Belmarsh poslije vjenčanja sa Julianom Assangeom u martu 2022. (REUTERS/Peter Nicholls)
Stella Assange izlazi iz zatvora Belmarsh poslije vjenčanja sa Julianom Assangeom u martu 2022. (REUTERS/Peter Nicholls)

Dječaci svake nedjelje posjećuju oca u zatvoru, gdje prolaze bezbjednosne provjere. Par dejcu drži dalje od javnosti i oni i dalje ne znaju zašto im je tata u zatvoru, kaže Stella Assange.

"Mislim da nije fer da znaju šta se zaista događa. Znaju šta je zatvor i znaju da čuvari ne puštaju Juliana da izađe, iako on želi da dođe kući", priča njegova supruga.

XS
SM
MD
LG