Linkovi

Jug SAD poslije uragana: Spasilačke operacije, oporavak i nabujale rijeke


Poplavljene ulice u centru Pensakole na Floridi (Foto: AP/Gerald Herbert)
Poplavljene ulice u centru Pensakole na Floridi (Foto: AP/Gerald Herbert)

Nabujale rijeke poslije uragana Sali prijete da u četvrtak izazovu nove probleme za dijelove Floride i Alabame, a zbog obilnih padavina izazvanih nevremenom poplave prijete i Džordžiji i Sjevernoj i Južnoj Karolini.

U međuvremenu, stanovnici priobalnih područja pokušavaju da se oporave od oluje tokom koje je poginula najmanje jedna osoba, stotine hiljada ljudi ostale bez struje, a ulice pretvorene u reke.

Guverner Floride Ron Desantis upozorio je stanovnike i posjetioce u poplavljenim područjima da budu na oprezu zato što se očekuje da obilne padavine na sjeveru izazovu poplave u dijelovima te savezne države.

“Ovo je samo početak, ali biće još mnogo toga s čim ćete morati da se nosite", rekao je Desantis.

Najmanje jedan smrtni slučaj se povezuje sa uraganom. Gradonačelnik Orindž Biča u Alabami Toni Kenon rekao je za agenciju AP da je u tom popularnom ljetovalištu zbog oluje preminula jedna osoba, a da se još jedna vodi kao nestala.

Sali je u srijedu ujutro pogodila kopno blizu mjesta Golf Šors u Alabami, kao uragan druge kategorije praćen vjetrovima jačine 165 kilometara na sat. Zatim se kretala sporo, što je pogoršalo posljedice obilnih padavina. Više od 60 centimetara kiše palo je blizu pomorske baze Pensakola na Floridi, dok je gotovo metar vode prekrio ulice u centru istoimenog grada, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Sali je u srijedu veče oslabila u tropsku depresiju. Nacionalni centar za uragane saopštio je da bi do 30 centimetara kiše moglo da padne u dijelovima Džordžije gde su u četvrtak izdata upozorenja na poplave.

Meteorolozi predviđaju da bi u Južnoj Karolini moglo da padne 25 centimetara kiše, a poplave su moguće i u dijelovima Sjeverne Karoline i Virdžinije. Postoji i mogućnost tornada u južnom dijelu Džordžije i sjevernoj Floridi.

Više od pola miliona domova i radnji je bez električne energije na Floridi, u Alabami i Džordžiji.

U Orindž Biču, gradonačelnik je naveo da je pričinjena veća šteta nego za vrijeme uragana Ajvan pre 16. godina.

Brojni urgani, kao i požari koji bukte ne zapadnoj obali, usmjerili su pažnju javnosti na klimatske promjene koje, kako navode naučnici, izazivaju sporije, snažnije i destruktivnije oluje, praćene obilnijim padavinama.

Nacionalni centar za uragane u međuvremenu prati još dvije oluje formirane u Atlantskom okeanu. Uragan Tedi ojačao je u četvrtak u drugu kategoriju (od pet), sa vjetrovima jačine 165 kilometara na sat i očekuje se da još ojača do petka dok se kreće ka ostrvu Bermudi. Tropska oluja Viki, kako se očekuje, oslabiće narednih dana.

XS
SM
MD
LG