Linkovi

Happy hour u sinagogi - način da se privuku mladi


Adas Israel, Washington, D. C.
Adas Israel, Washington, D. C.
Amerika ima obilje crkava, sinagoga, džamija i hramova. No, sve njih financiraju članovi, a mladi Amerikanci, kako pokazuju ankete, osjećaju danas malu potrebu da im se pridružuju. Jedna sinagoga u Washingtonu našla je načina kako privući mlade u svoje krilo...

Sabat samo što nije počeo i Elie Greenberg se priprema za okupljanje u izraelskoj sinagogi Adas. Greenberg voli zabavu i vjeruje da njegova religija, stara više od 3.000 godina, može biti osuvremenjena konceptom zvanim happy hour.

Njegova se ideja pokazala uspješnom. To potvrđuje poveća skupina mladih, u njihovim dvadesetim godinama, koji bi inače petak navečer provodili u nekom baru ili negdje drugdje, svakako ne u sinagogi.

“Tradicionalni pristup judaizmu nije mladima više privlačan,” kaže Greenberg, “i mi stalno tražimo nove i inovativne načine da bismo prodrli do njih, da bismo našli duhovni put do njih.”

Što se mladi Amerikanci više klone organizirane religije, to su sinagoge i crkve sve praznije. Prema jednoj nedavnoj anketi, samo osam posto članstva sinagoga konzervativnog i pokreta reforme – najvećih skupina američkih Židova – čine oni između 18 i 34 godine.

“Za mene, pripadati sinagogi... je li mi to toliko važno koliko i imati židovsko iskustvo i židovske prijatelje i doživljavati judaizam na druge načine?”, pita Julia Crantz.

Casey Girard dodaje: “Mislim da je dio problema u tome da je prilično skupo pridružiti se, to je nešto što samo naši roditelji čine.”

Sinagoga Adas Israel nedavno je pokrenula projekt obnove koji uključuje diskusiju uz kavu i besplatni WI-FI pristup ne bi li time privukla mlade. Financiranje projekta dolazi mahom od starijih članova.

Adas Israel postoji više od stoljeća. Sinagoga je nekada bila u ovoj zgradi u kojoj ju je, 1876. godine, posjetio predsjednik Ulysses Grant i tako postao prvim američkim predsjednikom koji je nazočio hebrejskoj vjerskoj službi.

Sinagoge poput Adas Israela, a i brojne druge crkve, odavno su fokusna mjesta duhovnog i vjerskog života u Americi. Ali, religija u Americi je u stanju previranja i budućnost njezinih molitvenih domova je neizvjesna.

Rabin Larry Hoffman predaje na koledžu Hebrew Union, reformnom sjemeništu u New Yorku.

“Mladi se ne odazivaju kao što su njihovi stariji. Ne pridružuju se ničemu. To ne znači da nisu zainteresirani za ono što sinagoga nudi. Ali sinagoge moraju ponuditi nešto novo i drugačije.”

Rabini se, kaže Hoffman, moraju znati približiti mladima, upoznavati ih na njihovom terenu. “U kafićima, teretanama, barovima... u susretima s mladima.”

Elie Greenberg upravo to i čini, vis-avis Adas Israela. Popularnost mjesečnog happy hour okupljanja raste. “To je tako važno, to je budućnost judaizma.”

Nada je da će nakon što su sabat svijeće zapaljene ti mladi ostati i za službu – baš kao što su njihovi roditelji generacijama prije njih.
XS
SM
MD
LG