Linkovi

Josipović: Nijedna zemlja ne može dugo trošiti više od onoga što zaradi


Josipović: Nijedna zemlja ne može dugo trošiti više od onoga što zaradi
Josipović: Nijedna zemlja ne može dugo trošiti više od onoga što zaradi

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da podupire vladine mjere gospodarskog oporavka

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je na radnom ručku Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, organiziranom u Zagrebu izjavio da podupire vladine mjere gospodarskog oporavka. Naglasio je međutim da teret tih mjera mora biti ravnomjerno raspoređen kako bi se zaštitile socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

U govoru održanom pred hrvatskim i američkim gospodarstvenicima, američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Jamesom Foleyem, australskom veleposlanicom u Hrvatskoj Beverly Mercer i predsjednikom Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Darkom Donom Markušićem, Josipović je izjavio da očekuje hitnu operacionalizaciju vladinih mjera za oporavak gospodarstva.

JOSIPOVIĆ: „Imali smo prilike vidjeti, vlada je izašla s vremenskim slijedom donošenja pojedinih mjera i bitno je da te aktivnosti što prije pokažu rezultate. To je važno za optimizam. Optimizam je iznimno važna kategorija i u politici i u gospodarstvu i zato potičem vladu da što prije provede reforme koje su zacrtane i da po mogućnosti i zgusne raspored provedbe pojedinih mjera“.

Josipović je istaknuo da ne odobrava kontinuirano zaduživanje države te upozorio na poučan primjer Grčke:

JOSIPOVIĆ: „Bolno iskustvo koje sada prolazi Grčka jasno pokazuje da je kod vođenja državnih financija nužna transparentnost, da niti jedna zemlja na svijetu ne može živjeti dugo vremena iznad svojih mogućnosti, da ne mogu duže trošiti iznad od onog što je zarađeno, a razliku plaćati zaduživanjem. Iskustvo Grčke nam pokazuje da niti ulazak u Europsku Uniju i euro-zonu, što je naš strateški cilj, nisu supstituti za zdrave makro-ekonomske politike i nužne strukturalne reforme“.

Josipović je kazao da se vlast u Hrvatskoj, iako odavno svjesna strukturalnih problema kao što su brodogradnja, deficit u mirovinskom sustavu, neefikasnost u zdravstvu, te visok stupanj korupcije dugo s tim problemima nije željele uhvatiti u koštac. Naglasio je da vlada ima njegovu punu potporu u borbi protiv korupcije te da za nju mora odgovarati svatko tko je umiješan bez obzira na kojoj se razini vlasti nalazio.

Predsjednik države je konstatirao da se ulazak Hrvatske u NATO pozitivno odrazio na investicijsku klimu u Hrvatskoj te izrazio nadu da će se taj proces nastaviti ulaskom Hrvatske u EU. U Hrvatskoj, ustvrdio je, danas postoji snažna volja da se uklone prepreke stranim ulaganjima i u tom smislu Hrvatska je, kazao je, otvorena za ulaganja iz SAD-a, a osobito za greenefield investicije.

Predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Darko Don Markušić je naglasio da je važno popraviti poslovnu klimu u Hrvatskoj te da je cilj Američke gospodarske komore promovirati interese ne samo američkih već i ostalih stranih tvrtki u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG