Linkovi

Još jedan ruski raketni napad na Odesu, SAD kritikuju Moskvu zbog upotrebe hemijskih agenasa


Vatrogasci rade na mjestu ruskog raketnog udara u Odesi, na fotografiji objavljenoj 2. maja 2024. (Foto: Pres služba Državne službe za vanredne situacije Ukrajine/Handout preko Rojtersa).
Vatrogasci rade na mjestu ruskog raketnog udara u Odesi, na fotografiji objavljenoj 2. maja 2024. (Foto: Pres služba Državne službe za vanredne situacije Ukrajine/Handout preko Rojtersa).

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je u četvrtak u ruskom raketnom napadu povrijeđeno 14 ljudi u poštanskom objektu u Odesi, gradu na jugu zemlje.

Ovaj napad treći je udar izveden na taj grad ove nedjelje, uključujući napade u kojima je poginulo ukupno osam ljudi.

Oleh Kiper, regionalni guverner Odese, rekao je da je najnoviji napad još jedan zločin koji je Rusija počinila nad ukrajinskim civilima.

Rusija je negira da gađa civile tokom svoje invazije na Ukrajinu, ali je više puta gađala ukrajinske gradove dronovima i projektilima tokom više od dvije godine rata.

Ruski zvaničnici su izvestili o napadima ukrajinskih dronova u četvrtak na nekoliko regiona.

Andrej Kličkov, guverner Orolske oblasti, rekao je da je ruska protivvazdušna odbrana presrela ukrajinske bespilotne letjelice iznad dva okruga, ali da je energetska infrastruktura oštećena i da je došlo do nestanka struje u toj oblasti.

U Smolensku, regionalni guverner Vaisli Anohin rekao je da su ukrajinski dronovi pokušali da napadnu energetski objekat.

Roman Staravojt, gubernator Kurske oblasti, rekao je da su ruske snage tamo oborile ukrajinski dron, ali da je bilo i oštećenih dalekovoda.

SAD: Rusija krši globalnu zabranu upotrebe hemikalija

Sjedinjene Države optužile su u srijedu Rusiju da je prekršila globalnu zabranu upotrebe hemikalija tako što je upotrijebila sredstvo za gušenje hloropikrin protiv ukrajinskih vojnika.

State Department je također optužio Rusiju da koristi agense za kontrolu nereda "kao metod ratovanja" u Ukrajini.

"Upotreba ovakvih hemikalija nije izolovan incident i vjerovatno je vođena željom ruskih snaga da istisnu ukrajinske snage sa utvrđenih pozicija i postignu taktičke prednosti na bojnom polju", navodi se u saopštenju State Departmenta.

Pored toga, ruske snage su koristile granate napunjene CS i CN suzavcem, navodi ukrajinska vojska. U saopštenju se navodi da je najmanje 500 ukrajinskih vojnika lečeno od izlaganja toksičnim supstancama, a jedan je poginuo usljed gušenja suzavcem.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG