Linkovi

Johnson & Johnson zatražio odobrenje za dodatnu dozu vakcine u SAD


Vakcina kompanije Johnson & Johnson

Johnson & Johnson zatražio je u utorak od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da odobri hitnu upotrebu dodatne doze vakcine te kompanije protiv Covida kod starijih od 18 godina. 

Kompanija je saopštila da je podnijela rezultate kasne faze kliničkih ispitivanja prema kojima je booster, primljen 56 dana poslije prve doze, pružio zaštitu od 94 posto protiv simptomatičnih slučajave Covida u Sjedinjenim Državama i 100 posto protiv teških oblika bolesti, najmanje 14 dana nakon primljene dodatne doze.

Naučnici su i dalje podijeljeni u pogledu pitanja da li su potrebne dodatne doze vakcine u trenutku kada veliki broj ljudi u Americi i drugim zemljama još nije vakcinisan, ali je Bidenova administracija u augustu pojačala napore da Amerikanci prime booster doze da bi se bolje zaštitili od delta soja koronavirusa koji se veoma brzo prenosi.

Johnson & Johnson je podnio svoj zahtjev nakon što je FDA prošle nedjelje zakazala sastanak savjetodavnog odbora na kojem bi trebalo da se raspravlja o booster vakcini te kompanije, koja se davala u jednoj dozi.

Prema najnovijim podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 15 miliona Amerikanaca starijih od 18 godina primilo je jednu dozu Johnson & Johnson ​vakcine.

FDA je već odobrila treću dozu vakcine kompanija Pfizer i BioNTech za starije od 65 godina, ljude koji su u većoj opasnosti od teških oblika Covida i građane koji su više izloženi riziku od zaraze.

Pfizer je zatražio od uprave da odobri boostere i za starije od 16 godina, ali je američko regulatorno tijelo odlučilo da ograniči njihovu upotrebu pozivajući se na dokaze da oni pomažu starijima i onima koji su u visoko rizičnoj grupi.

Kompanija Moderna također je zatražila odobrenje treće doze svoje vakcine prošlog mjeseca, o čemu će odbor FDA raspravljati 14. oktobra.

Komentari

XS
SM
MD
LG