Linkovi

Johnson & Johnson COVID-19 vakcina pokazala se manje efikasnom protiv sojeva


FILE - A registered nurses fills a syringe with the Johnson & Johnson COVID-19 vaccine at a pop-up vaccination site at the Albanian Islamic Cultural Center in the Staten Island borough of New York, April 8, 2021.
FILE - A registered nurses fills a syringe with the Johnson & Johnson COVID-19 vaccine at a pop-up vaccination site at the Albanian Islamic Cultural Center in the Staten Island borough of New York, April 8, 2021.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Grossman na Sveučilištu New York došli su do zaključka nakon provođenja laboratorijskih ispitivanja uzoraka krvi dobrovoljaca.

Nathaniel Landau, vodeći istraživač, rekao je da cjepivo Johnson & Johnson ne pruža jednaku zaštitu protiv različitih sojeva kao ni cjepiva Pfizer od dvije doze ili Moderna, koja su razvijena drugačije, koristeći metodu glasničke RNA.

Studija, objavljena u utorak, nije recenzirana niti objavljena u znanstvenom časopisu i ne odražava stvarne učinke cjepiva. Ali nalazi su slični drugim studijama koje pokazuju da cjepiva s jednom dozom poput Johnson & Johnson i AstraZeneca ne proizvode dovoljno antitijela za borbu protiv delta i lambda koronavirusnih inačica.

Delta varijanta, koja je prvi put otkrivena u Indiji, navodno se širi lakše od ostalih iteracija virusa. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti rekli su da delta sada čini 83% novih slučajeva u zemlji.

Johnson & Johnson nedavno su objavili istraživanje koje pokazuje da je pojedinačna doza cjepiva učinkovita protiv delta varijante do osam mjeseci.

No Landau kaže da rezultati studije iz NYU-a potkrepljuju rastuću teoriju da je nužna daljnja injekcija cjepiva Johnson & Johnson.

Johnson & Johnson cjepivo muče problemi otkako ga je odobrila Uprava za hranu i lijekove. Cjepivo je povezano s rijetkim, ali ozbiljnim poremećajem zgrušavanja krvi, plus rijetko neurološko stanje. Milijuni doza uništeni su početkom ove godine kada je proizvodni pogon sa sjedištem u Baltimoreu pomiješao cjepivo Johnson & Johnson sa sastojcima iz cjepiva AstraZeneca.

Johns Hopkinsov resursni centar izvijestio je da u svijetu postoji 191,4 milijuna potvrđenih infekcija COVID-19, uključujući 4,1 milijun smrtnih slučajeva na globalnoj razini od srijede.

Južnokorejski zdravstveni službenici izvijestili su o novom jednodnevnom rekordu od 1.784 nove infekcije COVID-19 u srijedu, dok se zemlja bori suzbiti val infekcija povezanih s delta varijantom, a više od 1.000 novih slučajeva bilježi se svakog dana u posljednja dva tjedna.

Takav val uglavnom je usredotočen na glavni grad Seul, koji je stavljen pod mnoštvo ograničenja, a zabilježeno je više slučajeva izvan grada.

Južna Koreja zabilježila je ukupno 182.265 slučajeva koronavirusa, uključujući 2.060 smrtnih slučajeva. Samo 32% od 52 milijuna ljudi u zemlji primilo je barem jednu dozu cjepiva COVID-19, sa 6,6 milijuna potpuno cijepljenih.

Zdravstveni službenici također se suočavaju s izbijanjem zaraze na mornaričkom ratnom brodu koji je patrolirao vodama uz obalu Afrike, a na kojem se razboljelo najmanje 270 članova posade.

(Neke informacije za ovo izvješće došle su od Associated Pressa i Reutersa.)

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG