Linkovi

Biden pred Kongresom o stanju nacije - na šta treba obratiti pažnju?


Joe Biden pred Kongresom u februaru 2023. drži govor o stanju nacije (AP Photo/J. Scott Applewhite)
Joe Biden pred Kongresom u februaru 2023. drži govor o stanju nacije (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Govor o stanju nacije, koji će predsjednik SAD održati u Kongresu u četrvrtak uveče, jedan je od najznačajnijih političkih događaja u godini.

Tradicija ovog govora ukorijenjena je u Ustavu SAD koji propisuje da "predsjednik treba da informiše Kongres o stanju nacije i predloži mjere koje smatra neophopdnim". Ali, u današnje vrijeme, to je i veliki televizijski događaj na kojem se gleda svaki detalj.

Evo šta treba pratiti.

Ko su glavni likovi?

Osim predsjednika Bidena, u kadru je sve vrijeme i predsjedavajući Predstavničkog doma - u ovom slučaju republikanac Mike Johnson. On je treći predsjedavajući koji sjedi iza Bidena tokom govora o stanju nacije, jer je na mjestu predsedavajućeg zamijenio stranačkog kolegu Kevina McCarthyja, koji je naslijedio demokratu Nancy Pelosi.

Ova smjena predsjedavajućih za tri godine oslikava političku nestabilnost u Washingtonu i izazovne okolnosti za Bidena.

Svaki predsjednik je pod budnim okom javnosti dok govori o stanju nacije, a Bidena će možda još pažljivije posmatrati zbog njegovih godina - sada ima 81 i najstariji je predsjednik SAD u historiji.

Donald Trump ima 77 godina i birači za njega, kao i za Bidena, sumnjaju da ima mentalne sposobnosti da bude predsjednik, pokazuje nova anketa AP-a i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC.

Govor o stanju nacije je pirlika za Bidena da odagna sumnje da nije sposoban za posao u godinama kada je većina Amerikanaca u penziji.

Svaki verbalni gaf ili konfuzija biće dobar materijal za njegove protivnike.

Šta je politička agenda?

Moguće je čuti i neke nove političke prijedloge. Govor o stanju nacije je šansa za predsjednike da izlože javnosti svoje ciljeve i zatraže podršku. Na primjer, prošle godine je Biden iskoristio obraćanje kako bi iznio svoj "plan za ujedinjenje", koji je uključivao i dodatne benefite zdravstvenog osiguranja za ratne veterane.

Bijela kuća ove godine nije najavila koje će biti konkretne teme. Ali, vjerovatno je da će se Biden osvrnuti na nedovršene poslove u svom prvom mandatu, i očekuje se da će ponovo apelovati na Kongres da obezbijedi novac za Ukrajinu.

Specijalni gosti

U publici neće sjediti samo članovi Kongresa. Političari često dovode i goste čijim prisustvom žele da istanku neka politička pitanja.

Bijela kuća je ove godine saopštila da će u publici biti Kate Cox, žena iz Texasa kojoj država nije dala da prekine trudnoću iako je konstatovano da joj beba ima rijedak sindrom i da će neće preživjeti.

Demokrate žele da istaknu da je odluka Vrhovnog suda iz 2022. da ukine federalnu zaštitu prava na abortus ograničila reproduktivna prava.

I članovi Kongresa imaju pravo da zovu goste.

Republikanci su pozvali policajce koji su se borili sa migrantima na Times Squareu u New Yorku, čime žele da istaknu da Biden, prema njihovoj ocjeni, vodi lošu politiku bezbjednosti granice. Republikanka Elise Stefanik dovešće u goste graničnu policiju.

Modni momenti

Pošto će kamere snimati svaki detalj, članovi Kongresa i gosti to često koriste da i odjećom pošalju neku poruku.

Recimo, žene iz Demokratske stranke nosile su bijelo, boju sifražetkinja, tokom Trumpovog govora o stanju nacije 2019. Neki članovi Kongresa su tokom Bidenovog govora 2022. nosili žuto-plave kombinacije kako bi iskazali podršku Ukrajini.

Potencijal za proteste

Iako se smatra da se govor o stanju nacije odvija po scenariju, to nije uvijek slučaj. Čak i u strogo kontrolisanom okruženju mogući su ispadi. Pošto je Biden kritikovan zbog podrške Izraelu, nije isključeno da demonstranti dođu na Capitol Hill ili da se skupe na drugim mestima u Washingtonu.

Republikanci su također stekli reputaciju remetitelja. Republikanke Marjorie Taylor Greene i Lauren Boebert su prekidale Bidena tokom govora 2022. Onda su 2023. neki republikanci dovikivali Bidenu kada ih je optužio da su htjeli da smanje davanja za penzije i zdravstveno osiguranje.

Protest može da dođe i u drugačijem obliku. To se desilo kada je predsjedavajuća Nancy Pelosi 2019. godine pocijepala Trumpov govor poslije njegovog izlaganja o stanju nacije.

Odgovor republikanaca

Nakon govora predsjednika, običaj je da se obrati predstavnik protivničke partije.

Ove godine republikanci su izabrali senatorku Katie Britt iz Alabame. Ona ima 41 godinu i najmlađa je senatorka, te neki članovi partije vjeruju da je zvijezda u usponu.

Ali, šta god ona bude rekla, svi će čekati da vide šta će reći Trump - koji je sve bliži i formalnoj nominciji za predsjedničkog kandidata republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG