Linkovi

Američki veterani koji se vraćaju iz Iraka i Afganistana među nezaposlenima


Stopa nezaposlenosti među veteranima je i do 50%
Stopa nezaposlenosti među veteranima je i do 50%

Na hiljade njih se vraća kući nakon vojne službe u inostranstvu, ali ih nakon povratka nažalost ne čeka puno radnih mjesta.

Dok se američka angažiranost u Iraku i Afganistanu privodi kraju, američki vojnici koji se vraćaju kući se suočavaju sa još jednom bitkom, a to je nezaposlenost. Oni se suočavaju sa veoma velikom stopom nezaposlenosti, i američka vojska tek sada shvata zašto.

Američka nacionalna garda i rezervisti se zovu američki građani vojnici. To su vojnici koji služe polovično, odnosno koji idu na vojne zadatke dok i dalje imaju svoj građanski život i posao. Na hiljade njih, kao poručnik Steven Lelbach iz Virginije, se vraćaju kući nakon vojne službe u inostranstvu, ali ih nakon povratka nažalost ne čeka puno radnih mjesta.

Steve, nažalost vas obavještavamo da vam ovaj put ne možemo ponuditi posao. Hvala vam na intervjuu, Steve čita obavijest koja mu je stigla u pošti.

On je počeo tražiti posao dok je još bio u Iraku. Ali nakon povratka u julu, ovaj razvedeni otac četvero djece je imao samo jedan intervju za posao.

Nikada nisam vjerovao da ću ovoliko dugo biti bez posla. Novac sam potrošio, i sljedeći mjesec moja stanarina će zavisiti od novca kojeg dobijem nazad od poreza. I onda više neće biti novca, kaže Steven.

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim državama je 8.3%. Ali širom zemlje, jedinice Nacionalne garde izvještavaju da je stopa nezaposlenosti među vojnicima koji se vraćaju kući i do 50%. Američki zakon obavezuje poslodavce da čuvaju radno mjesto za pripadnika Nacionalne garde ili rezervistu dok se nalazi u vojnoj službi. Ali mnogi od njih nažalost nisu imali nikakav posao prije nego su poslati u vojnu službu. Major Pam Ellison je dio tima u Bijeloj kući čiji je zadatak boriti se protiv visoke stope nezaposlenosti među pripadnicima Nacionalne garde i rezervistima. Ona kaže da vojska u početku nije obraćala pažnju na taj problem jer se na nezaposlenost među vojnicima gledalo kao na nešto što pripada civilnom sektoru.

Nismo to imali pod kontrolom i tek sada počinjemo mjeriti neke stvari i pitati ih da li su trenutno nezaposleni, da li su prije slanja imali posao i da li se vraćaju na njega, kaže Pam Ellison.

Nacionalna garda navodi da je stopa nezaposlenosti među vojnicima koji se vraćaju visoka jer vojnici nemaju uvijek pun pristup obrazovanju, treningu i programima nalaženja posla koji su dostupni veteranima u punoj aktivnoj službi. Regruteri u velikim brojevima dolaze iz ruralnih dijelova sa tradicionalno visokom stopom nezaposlenosti. Neki rezervisti kažu da su poslodavci nevoljni da ih uposle jer se boje da će oni ponovo biti poslati u vojnu službu. Ministarstvo odbrane razmatra nekoliko planova da pomogne vojnicima i rezervistima da nađu posao, čineći programe za trening za nalaženje posla obaveznim za vojnike koji se vraćaju civilnom životu. Ali za Stevena Lelbacha, kao i na hiljade drugih koji se vraćaju iz Iraka i Afganistana, to nije dovoljno. Steven se pakuje kako bi iselio iz svog iznajmljenog stana, i suočio, kako sam kaže, dnom dna.

Zaista je teško biti fokusiran i ne izgubiti samo poštovanje, kaže Steven Lelbach.

XS
SM
MD
LG