Linkovi

Još devet žena tužilo Billa Cosbyja za seksualne napade


Bill Cosby
Bill Cosby

Još devet žena optužile su glumca Billa Cosbyja za seksualni napad u tužbi u kojoj se navodi da je koristio svoju "ogromnu moć, slavu i prestiž" kako bi ih učinio žrtvama, pod izgovorom da je zainteresovan da pomogne njima ili njihovim karijerama.

U tužbi podnesenoj u srijedu federalnom sudu u državi Nevada navodi se da su žene bile pojedinačno drogirane i napadnute, otprilike između 1979. i 1992. u domovima, svlačionicama i hotelima u Las Vegasu, Renu i Lake Tahou.

Jedna žena je navela da ju je Cosby, koji je tvrdio da je njen glumački mentor, namamio iz New Yorka u Nevadu, gdje ju je u hotelskoj sobi drogirao nečim što je predstavio kao bezalkoholni gazirani sok, a zatim ju je silovao.

Računajući i nove optužbe, bivšu zvijezdu emisije Cosby Show do sada je više od 60 žena optužilo za silovanje, seksualni napad i seksualno uznemiravanje. On je negirao sve optužbe za seksualne zločine. Bio je prva slavna osoba kojoj je suđeno i koja je osuđena u eri #MeToo — i proveo je gotovo tri godine u državnom zatvoru prije nego što je viši sud odbacio presudu i oslobodio ga 2021. godine.

Ranije ove godine, porota u Los Angelesu dodijelila je 500.000 dolara ženi koja je rekla da ju je Cosby 1975. godine seksualno zlostavljao u Playboy vili, kada je imala 16 godina.

Tužba u Nevadi uslijedila je samo nekoliko sedmica nakon što je guverner Joe Lombardo potpisao zakon kojim se ukida dvogodišnji rok za odrasle da podnose prijave slučajeva seksualnog zlostavljanja. Slične tužbe su se događale nakon usvajanja "retrospektivnih zakona" u drugim državama.

Jedna od onih koje su podnijele tužbe, Lise-Lotte Lublin, rođena u Nevadi, zalagala se za ovu legislativnu promjenu. Prethodno je tvrdila da joj je Cosby dao pića u kojima se nešto nalazilo i silovao je u hotelu u Las Vegasu 1989. godine

AP ne objavljuje identitete osoba koje kažu da su bile seksualno napadnute osim ako same javno ne istupe.

"Godinama sam se borila za one koji su preživjeli seksualni napad i danas je prvi put da ću se moći boriti za sebe", izjavila je Lott-Lublin za Las Vegas Review-Journal. "Sa novom promjenom zakona, sada imam mogućnost izvesti svog napadača Billa Cosbyja na sud. Moje putovanje je tek počelo, ali sam zahvalna na prilici da pronađem pravdu."

U Kaliforniji, bivša Playboy manekenka koja tvrdi da ju je Cosby drogirao i seksualno napao nju i još jednu ženu u svom domu 1969. godine, tužila ga je 1. juna na osnovu novog kalifornijskog zakona koji je ukinio zastaru tužbi za seksualno zlostavljanje.

Cosbyjev publicista Andrew Wyatt osudio je takve zakone u izjavi u srijedu.

"Gospodin Cosby je građanin Sjedinjenih Država, ali ovi suci i zakonodavci stalno dopuštaju da im građanske parnice preplave sudske spise – znajući da se te žene ne bore za žrtve – već zbog svoje ovisnosti o ogromnim količinama medijske pažnje i pohlepe", naveo je on. "Od danas pa nadalje, više nećemo dopuštati ovim ženama da paradiraju raznim verzijama o navodnim optužbama protiv gospodina Cosbyja, bez provjere pred sudom javnog mnijenja i unutar sudnice."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG