Linkovi

Jesu li suđenja turskim generalima 'lov na vještice'?


Sprovod turskom časniku koji je poginuo u okršaju s kurdskim gerilcima
Sprovod turskom časniku koji je poginuo u okršaju s kurdskim gerilcima

Haldun Solmazturk, politički analitičar i umirovljeni general, kaže da su istrage vojnih lica zapravo 'lov na vještice': "Sadašnja vlast želi da Turska bude jednostranačka država. Ona ne želi demokraciju. Jednom kada se obračuna s vojskom, put će joj biti otvoren. Zbog toga vlast želi ove istrage, koje su posve nepravedne."

Prvi put u povijesti moderne Turske jedan civilni sud sudi jednom aktivnom generalu turske vojske. On i više od dvadeset njegovih suoptuženika – također vojnih časnika – optuženi su za pokušaj državnog udara. Tužitelji tvrde da je riječ o miješanju vojske u politiku. Međutim, u Istambulu se sumnja da su motivi za četiri godine dugu istragu također bili politički.

General Bilgin Balanli i 27 drugih visokih časnika turske vojske optuženi su za pokušaj zbacivanja vlade. Sve do uhićenja prije nekih tri mjeseca, general Balanli je bio smatram budućim zapovjednikom ratnog zrakoplovstva. U istrazi, koja traje četiri godine, pritvoreno je više stotina turskih časnika.

Urednica lista Taraf Jasmin Congar kaže da je cilj istrage – spriječiti buduće vojno uplitanje u politiku: "Istraga je vrlo važna jer je riječ o otkrivanju prljavštine koja postoji i u državnom aparatu ali i u brojnim tajnim institucijama i organizacijama – koje stoje iza brojnih zločina u ovoj zemlji."

Ovo je druga skupina časnika kojoj se sudi. Krajem prošle godine, počelo je suđenje skupini od 200 vojnih časnika. Tužitelji tvrde da je 'Operacija Čekić' – kako se navodno državni udar trebao zvati – imala za cilj da se, prvotno, u zemlji raspiri panika i kaos. Potom je trebao biti isprovociran sukob s Grčkom te napad na neke džamije u Istambulu.

Turska vojska inače ima dugu tradiciju izravnog miješanja u politiku – od 1960. svrgnula je čak četiri vlade. Međutim, Haldun Solmazturk, politički analitičar i umirovljeni general, kaže da su istrage vojnih lica zapravo 'lov na vještice': "Sadašnja vlast želi da Turska bude jednostranačka država. Ona ne želi demokraciju. Jednom kada se obračuna s vojskom, put će joj biti otvoren. Zbog toga vlast želi ove istrage, koje su posve nepravedne."

Na nekim suđenjima ustanovilo se da je policija podmetala inkriminirajuće 'dokaze'. U inozemstvu, raste zabrinutost zbog čega istraga navodnog državnog udara traje već četiri godine, a nema valjanih presuda. Jedno od suđenja ušlo je u svoju treću godinu. Sudi se ne samo vojnicima, već i novinarima te drugim kritičarima islamističke vlade premijera Redžepa Erdogana.

Glasnogovornik vladajuće stranke Volkan Bozkir međutim kaže da istrage nisu politički motivirane. "Sudovi u Turskoj su neovisni. Prema ustavu, postoji trodioba vlasti" - rekao je za Glas Amerike predstavnik vlade.

Međutim, činjenica jest da je 10 posto turskih visokih vojnih časnika pritvoreno. Analitičar Haldun Solmazturk kaže da to utječe na bojnu gotovost: "To šteti moralu i operacijskoj spremi. O tome nema sumnje. U zatvoru je jako mnogo generala i admirala, od kojih su mnogi još uvijek u aktivnoj službi."

Za to vrijeme, na granici sa Sirijom situacija je postala nestabilna, a oživjeli su i sukobi s kurdskom gerilom, na istoku zemlje. Prije nekoliko tjedana ostavku je podnijelo cijelo zapovjedništvo turskih oružanih snaga.

Iako je civilna kontrola nad vojskom jedan od uvjeta za ulaz u Europsku uniju, postoji zabrinutost da su istrage generala – politički motivirane.

XS
SM
MD
LG