Linkovi

Jesen u Kongresu: Od izbjegavanja zatvaranja vlade do istrage o opozivu Bidena


Capitol Hill
Capitol Hill

Nakon ljetne pauze od višemjesečne borbe za postizanje dogovora o bilo čemu u podijeljenom Kongresu, zakonodavci se vraćaju na Capitol Hill kako bi pokušali spriječiti zatvaranje vlade, dok republikanci u Predstavničkom domu razmatraju da li da nastave sa istragom o opozivu predsjednika Joea Bidena.

Tokom septembra, u fokusu će da bude mjera o privremenom finansiranju federalnih institucija, kao i hitno izdvajanje novca za Ukrajinu i za federalne vanredne situacije. Republikanska većina pokreće istragu o poslovima u inostranstvu predsjednikovog sina, Huntera Bidena.

Kongres nema mnogo vremena - Predstavnički dom se sastaje samo 11 dana prije završetka fiskalne godine 30. septembra. Istovremeno, pregovori o budžetu će biti vođeni dok se dva vodeća republikanca u Kongresu - Mitch McConnell i Steve Scalise - suočavaju sa zdravstvenim problemima.

Predsjednik i kongresni lideri, uključujući predsjedavajućeg Predstavničkog doma, republikanaca Kevina McCarthyja, fokusirani su na usvajanje višemjesečne mjere privremenog finansiranja, kako bi vladine kancelarije ostale u funkciji dok zakonodavci rade na budžetu. To je korak koji Kongres rutinski preduzima kako bi izbjegao zastoje, ali Mekarti se suočava sa otporom unutar svojih republikanskih redova, uključujući i neke tvrdokorne konzervativce koji otvoreno podržavaju ideju zatvaranja vlade.

"Iskreno, to je prilično veliki nered", rekao je McConnell na događaju u Kentuckyju prošle sedmice.

Omogućavanje rada vladnih institucija

Kada su Biden i McCarthy u junu postigli dogovor o suspendovanju gornje granice državnog duga, to je uključivalo i dogovor o maksimalnim budžetskim stavkama. Ali pod pritiskom Kluba za slobodu Predstavničkog doma, republikanci u Predstavničkom domu su pripremili prijedloge u kojima su iznosi niži od tog sporazuma.

Republikanci su takođe pokušali da upotpune svoje prijedloge o budžetskoj potrošnji elementima konzervativne politike. Na primjer, republikanci u Predstavničkom domu u julu su u prijedlog budžeta za odbranu dodali odredbe koje blokiraju finansiranje abortusa, brigu o transrodnim osobama i inicijative za društvenu raznolikost, pretvarajući ono što je tradicionalno bio dvostranački napor u zakonski prijedlog koji se suočava sa snažnim protivljenjem.

Ali, demokrate koje kontrolišu Senat će sigurno odbaciti većinu konzervativnih prijedloga. Senatori pišu vlastite prijedloge o potrošnji na dvostranačkoj osnovi, s ciljem izbjegavanja ulaska u dodatne političke borbe.

Vodeći zakonodavci u oba doma Kongresa sada se okreću paketu privremenog finansiranja, uobičajenoj strategiji da se zakonodavcima da vremena da postignu dugoročni sporazum.

Republikanski Klub za slobodu Predstavničkog doma, koji čine konzervativni kongresmeni, već je objavio listu zahtjeva koje želi uključiti u privremeno finansiranje. Ali oni predstavljaju listu želja desnice, koja nikada ne bi prošla u Senatu.

Konzervativna opozicija znači da će McCarthy gotovo sigurno morati dobiti značajnu podršku demokrata za usvajanje zakona o privremenom finansiranju - ali takav pristup rizikuje novu rundu sukoba sa istim konzervativcima koji su u prošlosti prijetili da će ga smijeniti sa pozicije predsjedavajućeg.

Demokrate se već spremaju da za probleme okrive republikance iz Predstavničkog doma.

"Posljednja stvar koju američki narod zaslužuje je da ekstremni članovi Predstavničkog doma izazovu zatvaranje vlade, koje šteti našoj ekonomiji, podriva našu spremnost za katastrofe i tjera naše trupe da rade bez zagarantovane plate", rekao je portparol Bijele kuće..

U pismu svojim kolegama u petak, vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer napisao je da će fokus kada se Senat u utorak vrati sa ljetnje pauze biti "finansiranje vlade i sprečavanje republikanskih ekstremista u Predstavničkom domu da prisile vladu na zatvaranje".

Osim toga, Schumer je naveo da će se senatori fokusirati na potvrđivanje imenovanja Bidenovih kandidata na različite vladine funkcije, dok će do kraja godine u prvom planu biti legislativa o sniženju cijena lijekova, sigurnost željezničkog saobraćaja, te pomoć područjima pogođenim prirodnim katastrofama.

Također, senatori će nastaviti da debatuju o tome da li su potrebne zakonske mjere o vještačkoj inteligenciji. Schumer je za 13. septembar zakazao "Forum o vještačkoj inteligenciji" na kojem će da učestvuju lideri tehnološke industrije.

Protivljenje dijela republikanaca dogovoru o finansijama McCarthyja ostavlja u poziciji da se očajnički bori da dobije glasove kako bi održao rad vladinih službi i izbjegao politički udarac. Prema njegovim riječima, zatvaranje vlade bi takođe zaustavilo republikanske istrage o Bidenovoj administraciji "što šteti američkoj javnosti", kako je nedavno izjavio na Foks njuzu.

Istraga o opozivu

Otkako su osvojili većinu u Predstavničkom domu, republikanci su pokrenuli niz istraga protiv Bidenove administracije, s ciljem opoziva predsjednika ili zvaničnika iz njegovog kabineta. Sada su se usredsredili na poslove njegovog sina Huntera u inostranstvu, uključujući ukrajinsku gasnu kompaniju Burisma.

Istrage do sada nisu dale dokaze da je predsjednik Biden preduzeo službene mjere u ime svog sina ili njegovih poslovnih partnera, ali McCarthy je opoziv nazvao "prirodnim korakom naprijed" za istrage.

Istraga o opozivu u Predstavničkom domu bila bi prvi korak ka donošenju članaka o opozivu. Još nije jasno kako bi to moglo izgledati, posebno zato što se čini da McCarthy nema dovoljno glasova republikanaca za podršku istrazi o opozivu.

Umjereni republikanci su se do sada protivili tome da se Predstavnički dom punim kapacitetom upušta u priču o opozivu.

Donald Trump, koji vodi kampanju za predsjedničku nominaciju, želi da se to što prije dogodi.

"Ne znam kako zapravo republikanac to ne bi mogao učiniti", rekao je Trump u nedavnom intervjuu za Pravi američki glas (Real America's Voice).

Ukrajina i finansiranje oporavka od katastrofa

Bijela kuća je zatražila više od 40 milijardi dolara za hitno finansiranje, uključujući 13 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, 8 milijardi dolara humanitarne podrške toj naciji i 12 milijardi dolara za popunjavanje federalnih fondova za katastrofe u SAD.

Ovaj zahtjev došao je u trenutku u kojem Kijev vodi kontraofanzivu protiv ruske invazije, ali i kada podrška republikanaca Ukrajini jenjava.

Gotovo 70 republikanaca glasalo je u julu za neuspješan napor da se prekine vojna pomoć Ukrajini, iako među mnogim članovima te stranke i dalje postoji snažna podrška ratnim naporima.

Takođe, nije jasno da li će dodatni zahtjev Bijele kuće za finansiranje u slučaju katastrofa unutar SAD, koji uključuje i sredstva za jačanje sprovođenja zakona i suzbijanje trgovine drogom na južnoj američkoj granici, biti vezan za finansiranje Ukrajine ili za privremeno finansiranje vlade. Finansiranje za slučajeve katastrofe uživa široku podršku u Predstavničkom domu, ali bi to moglo biti promijenjeno ako bude povezano sa drugim prijedlozima za finansiranje.

Zabrinutost zbog zdravstvenih problema

Jedno od pitanje koje očekuje republikance u Senatu kada se vrate na posao jeste i zdravlje njihovog lidera. McConnell (81) se dva puta "zamrzao" tokom konferencija za medije u protekla dva mjeseca, nakon što je u martu pao i doživio potres mozga. Prošle sedmice, u Kentuckyju, bio je tih i nepomičan 30 sekundi kada mu je novinar postavio pitanje.

Brian Monahan, ljekar u Capitolu, rekao je u četvrtak da McConnell može da radi, dok je u utorak saopšteno da nema ozbiljnih zdravstvenih problema. Ipak, pitanje je može li lider Republikanske stranke sa najdužim takvim stažom u istoriji Senata nastaviti da radi kao lider, što dovodi i do spekulacija o tome ko će ga na kraju zamijeniti.

U međuvremenu, zdravlje kalifornijske demokratske senatorke Dianne Feinstein (90), vidno je poljuljano posljednjih mjeseci, nakon što je ranije ove godine hospitalizovana zbog herpesa. Ona je u avgustu pala u svom domu u San Franciscu i posjetila je bolnicu radi testiranja.

U Predstavničkom domu, drugorangirani republikanac, Steve Scalise (57), otkrio je prošle sedmice da boluje od raka krvi poznatog kao multipli mijelom i nalazi se na liječenju. On je rekao da će nastaviti da obavlja svoj posao, a rak je opisao kao "veoma izlječiv".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG