Linkovi

Japan: Upozorenje na cunami nakon serije jakih potresa na obali


Wajima, Ishikawa prefecture, Japan
Wajima, Ishikawa prefecture, Japan

Japan je izdao upozorenje na cunami i poručio ljudima da evakuišu obalna područja nakon serije snažnih potresa na njegovoj zapadnoj obali u ponedjeljak.

Japanska meterološka agencija izvijestila je o potresima u blizini obale Išikave i obližnjih prefektura nešto poslije 16 sati, jedan od njih preliminarne jačine 7,6.

Izdala je veliko upozorenje na cunami za Išikavu i niže upozorenje na cunami ili savjete za ostatak zapadne obale glavnog japanskog ostrva Honšu.

Japanski javni emiter NHK TV upozorio je da bi vodene bujice mogle doseći i do 5 metara i pozvao ljude da što prije pobjegnu na visoko zemljište ili na vrh obližnje zgrade.

NHK je rekao da bi se talasi cunamija mogli nastaviti vraćati, a upozorenja su se emitirala više od sat vremena nakon početnog upozorenja. Nekoliko naknadnih potresa takođe je potreslo region.

Glasnogovornik vlade Yoshimasa Hayashi rekao je novinarima da nuklearne elektrane u tom području nisu prijavile nikakve nepravilnosti. Međutim, rekao je da je za ljude u obalnim područjima od ključne važnosti da pobjegnu od nadolazećeg cunamija.

“Svaka minuta se računa. Molimo vas da se odmah evakuišete na sigurno područje”, rekao je.

Očekuje se da će cunami visok oko 3 metra pogoditi Niigatu i druge prefekture na zapadnoj obali Japana. Već je potvrđeno da su manji talasi cunamija stigli do obale, navodi NHK.

Upozorenja na talase visine do metar također su izdata za dijelove Sjeverne Koreje i Rusije. Ruski zvaničnici izdali su uzbunu za cunami za ostrvo Sahalin, upozoravajući da bi područja širom zapadne obale ostrva mogla biti pogođena talasima.

U obližnjoj Južnoj Koreji, meteorološka agencija pozvala je stanovnike nekih gradova na istoku obale da paze na moguće promjene nivoa mora. Talasi cunamija koji kasnije pogode mogu biti veći od početnih.

Japanska vlada uspostavila je poseban centar za hitne slučajeve za prikupljanje informacija o potresima i cunamiju i njihovo brzo prosljeđivanje stanovnicima kako bi se osigurala sigurnost, rekao je premijer Fumio Kishida novinarima.

Ponovio je upozorenje na hitnu evakuaciju u pogođenim područjima.

Japan je zemlja izuzetno sklona potresima. U martu 2011. veliki potres i cunami izazvali su kvarove u nuklearnoj elektrani.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG