Linkovi

Japan proglasio izvanredno stanje u još jednoj nuklearnoj elektrani


Dužnosnici danas u zaštitnim odijelima pokraji nukelarne elektrane Fukushima
Dužnosnici danas u zaštitnim odijelima pokraji nukelarne elektrane Fukushima

Japanski premijer Naoto Kan je govoreći danas na nacionalnoj televiziji nazvao potres i masivni tsunami na sjeveroistoku zemlje najtežim izazovom za njegovu zemlju od okončanja Drugog svjetskog rata

Japan je proglasio izvanredno stanje i na drugoj nuklearnoj elektrani koja je oštećena u kataklizmičkom potresu u petak, dok se stotine tisuća preživjelih naguravaju u improviziranim skloništima već treću noć zaredom bez zaliha hrane, grijanja i struje. Japanski premijer Naoto Kan je govoreći danas na nacionalnoj televiziji nazvao potres i masivni tsunami na sjeveroistoku zemlje najtežim izazovom za njegovu zemlju od okončanja Drugog svjetskog rata.

Do njegovog govora došlo je kad se noćna temperatura počela spuštati prema točki zamrzavanja, a vlasti objavile prilično turobne prognoze o broju žrtava. Posljednje nuklearno upozorenje izdano je kasno večeras po lokalnom vremenu za nuklearnu elektranu Onagawa i prijavljeno je Međunarodnoj agenciji Ujedinjenih naroda za atomsku energiju nakon što je radijacija pokraj elektrane premašila maksimalnu dopuštenu razinu. Agencija je priopćila da stručnjaci još uvijek rade na identificiranju izvora radijacije.

Do novog upozorenja dolazi dok stručnjaci u nuklearnoj elektrani Fukushima nastavljaju pumpati morsku vodu u reaktor broj jedan. Stjenke tog reaktora uništene su jučer u eksploziji, međutim, obloga oko reaktora ostala je netaknuta, tako da stručnjaci nisu sigurni kakva je situacija iznutra. Vlada je opisala ovo hlađenje slanom vodom kao posljednji pokušaj da se spriječi taljenje jezgre. Stručnjaci kažu da će najmanje dva-tri reaktora na ovoj lokaciji ostati permanentno zatvorena.

Rano jutros vlada je priopćila da se razina radijacije kod nuklearke Fukushima nakratko povećala za 400 puta više od normalne. Zatraženo je od više od 200 tisuća osoba da se evakuira iz tog područja. Vlasti kažu da je najmanje 19 osoba bilo izloženo radijaciji, a više od 160 drugih možda je bilo izloženo. Sto tisuća japanskih vojnika sad je uključeno u spasilačka nastojanja, a tim nastojanjima pridružila se i mala flotila plovila američke Ratne mornarice.

Međunarodne ekipe i pomoć slijevaju se u Japan dok se zemlja nosi s posljedicama masivnog potresa i tsunamija i tekuće nuklearne krize. Stručnjaci Ujedinjenih naroda su na terenu kako bi koordinirali spasilačka nastojanja i pomogli lokalnim ekipama. Skoro 70 zemalja ponudilo je dosad pomoć. Ekipe iz Južne Koreje i Kine koje su specijalizirane za potragu za preživjelima već su na Japanu. Američki nosač zrakoplova Ronald Reagan stigao je danas do japanske obale, prije drugih američkih brodova koji su na putu u regiju.

Američki veleposlanik u Japanu John Ross izjavio je da su Sjedinjene Države spremne pomoći na svaki mogući način. Američko Povjerenstvo za reguliranje nuklearne energije također je poslalo dva stručnjaka da pomognu japanskim kolegama koje rade na kriznim situacijama u dvije nuklearne elektrane. Britanija, Australija, Francuska, Švicarska i Singapore šalju stručnjake i ekipe za potragu za preživjelima.

XS
SM
MD
LG