Linkovi

Japan: Svi putnici spašeni iz zapaljenog aviona, stradala posada drugog aviona


Avion u plamenu na aerodromu u Tokiju
Avion u plamenu na aerodromu u Tokiju

Svih 379 putnika i posade aviona Japan Airlinesa izbjegli su razorni požar koji je izbio nakon što se u utorak njihov avion sudario s manjim avionom obalske straže na aerodromu Haneda u Tokiju.

Međutim, pet od šest članova posade aviona obalske straže je stradalo, dok je kapetan pobjegao, rekao je portparol obalske straže.

Na snimku uživo na javnom emiteru NHK prikazan je avion Japan Airlinesa Airbus A350 kako se zapalio dok je klizio niz pistu nakon slijetanja. Kasnije ga je zahvatio požar uprkos grozničavim naporima spasilačkih ekipa da kontrolišu vatru.

Čudom je evakuisano svih 367 putnika i 12 članova posade.

Na snimcima i slikama objavljenim na društvenim mrežama vide se putnici koji viču u zadimljenoj kabini i bježe preko asfalta dalje od požara.

Obalska straža je saopštila da je u sudaru učestvovao jedan od njenih aviona koji je krenuo ka aerodromu Niigata na zapadnoj obali Japana kako bi isporučio pomoć onima koje je zahvatio snažan potres koji je pogodio na Novu godinu, u kojem je poginulo najmanje 48 ljudi.

Glasnogovornik Japan Airlinesa rekao je da je njihov avion poletio sa aerodroma Shin-Chitose na sjevernom ostrvu Hokaido.

Japanski premijer Fumio Kishida naložio je relevantnim agencijama da se koordiniraju kako bi brzo procijenile štetu i pružile informacije javnosti, saopćeno je iz njegovog ureda.

Haneda je zatvorio sve piste nakon incidenta, rekao je portparol aerodroma.

XS
SM
MD
LG