Linkovi

Objavljen izvještaj o procjeni prijetnji američkoj nacionalnoj sigurnosti za 2014. godinu


Danas je Direktor američke Nacionalne obavještajne zajednice James Clapper predočio godišnji izvještaj koji govori o procjenama prijetnji američkoj nacionalnoj sigurnosti za 2014. godinu.

Moj izvještaj, rekao je gospodin Clapper, vjerno odslikava kolektivan zaključak temeljitog istraživanja uposlenika Obavještajne zajednice, a informacije koje su predstavljene u dokumentu procjene su zaključene s 15 januarom ove godine.

Kada je u pitanju Balkan, zemlje koje se izdvajaju kao nastavak izvora prijetnji stabilnosti su BiH i Makedonija.

Direktor američke Nacionalne Obavještajne Zajednice James Clapper je izjavio da su teroristi, kako se izrazio, završili visoku školu kada je upitanju američka obavještajna djelatnost, zahvaljujući informacijama koje je razotkrio bivši uposlenik Američke agencije za nacionalnu sigurnost , Edward Snowden.

Gospodin Clapper je izvijestio članove senatskog odbora za obavještajne djelatnosti da su teroristi, zahvaljujući Snowdenovim informacijama, promijenili metode medjusobnih komunikacija, i otežali rad američkoj obavještajnoj službi.

Tijekom ove rasprave pred Senatom, direktor obavještajne službe za pitanja obrane, General Michael Flynn, je kazao da su Snowdenova otkrića nanijela ogromnu štetu nastojanjima da se zaštiti nacionalna sigurnost.

Inače, prijetnje američkoj nacionalnoj sigurnosti se kategoriziraju u izvještaju na kibernetičke prijetnje, terorizam, kontraobavještajne djelatnosti, organizirani kriminal , proliferaciju oružja za mosovno uništenje i slično.

Osim najkrupnijih prijetnji koje dolaze od al Qaide i njenih ogranaka, kibernetičkog terorizma, mogućeg širenja rata u Siriji situacije u Afghanistanu, u izvještaju je jedan odlomak posvećen i području zapadnog Balkana.

U tom odlomku stoji da će taj region u 2014. oj godini, usprkos mnogim pozitivnim trendovima tijekom prethodne godine, i dalje biti definiran dubokim etničkim i političkim podjelama. Posebno se naglašava situacija u BiH, kao i etnički sporovi u Makedoniji, kao posebno nesigurni i opasni. U BiH, stoji u izvještaju, različita tumačenja političkog okvira zasnovanog na Dejtonskom sporazumu, kao i nastojanja bošnjačkih, hrvatskih i srpskih lidera da održe kontrolu nad svojim političkim i etničkim dominionima, nastavljaju negirati ili umanjivati značaj centralnih institucija BiH.

Izbori u toj zemlji, kaže se u izvještaju, koji su planirani za 2014. godinu, najvjerovatnije neće učiniti da se premoste ove razlike, što još dodatno smanjuje nadu za euro-atlantsku integraciju BiH, koju postižu njeni susjedi.
XS
SM
MD
LG