Linkovi

Naoružani napadač ubio tri osobe, pa sebe u rasno motivisanoj pucnjavi, kaže šerif Jacksonvillea


Policajci blokirali područje masovne pucnjave u Jacksonvilleu, Florida, 26. august 2023.
Policajci blokirali područje masovne pucnjave u Jacksonvilleu, Florida, 26. august 2023.

Bijelac naoružan puškom i pištoljem ubio je troje crnaca u trgovini Dollar General u Jacksonvilleu na Floridi u subotu, prije nego što je pucao u sebe, u onome što su lokalni organi za provođenje zakona opisali kao rasno motivisan zločin.

"Ova pucnjava je bila rasno motivisana, a on je mrzio crnce", rekao je šerif Jackonvillea T.K. Waters je rekao na konferenciji za novinare.

Osumnjičeni, kojeg je Waters opisao kao bijelog muškarca koji je nosio taktički prsluk, nije identifikovan. Waters je rekao da su sve tri žrtve - dva muškarca i žena - crnci.

Waters je rekao da vlasti vjeruju da je ubica djelovao sam i da je prije pucnjave napisao "nekoliko manifesta" za medije, svoje roditelje i policiju u kojima je detaljno iznio svoju mržnju prema crncima.

Waters je svoje oružje opisao kao Glock i pušku "u stilu AR-15", sa kukastim križevima, misleći na laganu poluautomatsku dugačku pušku koja se često koristi u masovnim pucnjavama.

Rekao je da je ubica primijećen na lokalnom povijesnom crnačkom koledžu, Univerzitetu Edward Waters, gdje je obukao prsluk i masku prije nego što je otišao u lokalni ogranak Dollar General, diskontnog lanca sa trgovinama širom Sjedinjenih Država.

Sherri Onks, specijalna agentica zadužena za ured FBI-ja u Jacksonvilleu, rekla je da su federalni zvaničnici otvorili istragu o građanskim pravima i da će ovaj incident proglasiti zločinom iz mržnje.

"Zločini iz mržnje su uvijek i uvijek će ostati glavni prioritet za FBI jer oni nisu samo napad na žrtvu, oni također imaju za cilj prijetnju i zastrašivanje cijele zajednice", rekao je Onks.

Predsjednik SAD-a Joe Biden i državni tužilac Merrick Garland upoznati su s incidentom.

Masovne pucnjave postale su uobičajena u SAD-u, sa više od 469 u 2023. godini, prema prema Arhivu oružanog nasilja. Neprofitna grupa definira masovnu pucnjavu kao svaku u kojoj su četiri ili više osoba ranjene ili ubijene, ne uključujući strijelca.

Incident u subotu u Jacksonvilleu podsjeća na prošlogodišnju pucnjavu u Buffalu, gdje je bijelac ubio 10 crnaca, a dogodio se pet godina nakon što je drugi naoružani napadač otvorio vatru tokom turnira u video igricama u Jackonsvilleu, ubivši dvije osobe prije nego što je pucao u sebe.

Guverner Floride Ron DeSantis osudio je pucnjavu: "On je ciljao ljude na osnovu njihove rase. To je potpuno neprihvatljivo".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG